Rekonvalescencia po operácii alebo po chorobe. Čo môžete urobiť sami a kedy sa obrátiť na odborníka?

 

Po operácii alebo dlhej chorobe je  nevyhnutné telu aj psychike poskytnúť prostriedky, aby sa obnovili všetky telesné funkcie a upravila psychika. O uzdravení možno hovoriť až po správnej a dostatočne dlhej rekonvalescencii.

 

Prečo potrebujeme rekonvalescenciu?

Operácia a jej následky, rovnako ako choroba a jej liečba negatívne poznačia telo a predstavu človeka o sebe. Telo potrebuje istý čas, aby sa znovu stalo samostatným po tom, čo sa skončila liečba a liečebné procesy. Aby telo mohlo obnoviť svoju činnosť a funkciu, musí si vytvoriť zásoby, spevniť svaly a kosti oslabené nečinnosťou, vylúčiť lieky ako analgetiká, anestetiká a iné.

Rekonvalescencia nie je teda stav nečinnosti. Je to obdobie medzi chorobou a zdravím, stav čistenia a obnovovania , čas nevyhnutný na opätovné získanie kondície.

zivotabudic-rekonvalescencia 

Rekonvalescencia po operácii

 

Operácia je invazívny zásah do tela pacienta. Po akejkoľvek operácii (z dôvodu úrazu, estetického zákroku či iných zdravotných dôvodov) celkový zdravotný stav ovplyvňuje úspešnosť vykonaného chirurgického zákroku. Čo je však nemenej dôležité, správna regenerácia a rekonvalescencia dostane telo opäť do kondície a bežného života.

V prvom rade je nutné dodržiavať hneď po operácii liečebný a pokojový režim stanovený ošetrujúcim lekárom. Správna starostlivosť o ranu, pravidelné preväzovanie a dodržanie čistoty sú prvé kroky k uzdraveniu.

Rehabilitáciou dosahujeme:

  • Zmiernenie bolesti
  • Urýchľovanie hojenia
  • Zlepšenie rozsahu pohybu a svalovej aktivácie
  • Predchádzanie vzniku krvných zrazenín, prípadne iným pooperačným komplikáciám

 

Dobrý výber odbornej pomoci

Možností je viacero a výber záleží od vašich preferencii a odporúčaní lekára.

rehabilitacia

Po úraze alebo chirurgickom zákroku sa môžete obrátiť na odborníkov na:

  • Osteopatiu
  • Chiropraxiu
  • Fyzioterapiu
  • Fascioterapiu
  • Reflexného maséra

Alebo môžete využiť zdravotné či energetické cvičenie

  • Tajči
  • Či-kung
  • Joga

Pre celostný prístup

  • Akupunktúra
  • Naturopatia
  • Fytoarómaterapia

 

Tip: Skúste cvik na prevenciu vzniku syndrómu karpálneho tunela

 

Ku skráteniu doby rekonvalescencie môže významne prispieť aj voľba zdravej stravy bohatej na vlákninu, vitamíny a bielkoviny.

V tomto období vedia dobre poslúžiť výživové doplnky. Po operáciách pohybového aparátu ako je operácia bedrového kĺbu, menisku alebo po zlomeninách siahnite napríklad po produktoch z liečivých húb – MycoFLEX alebo ajurvédskych bylín – Osteo plan, Cissus POWER. Dobre padne aj kúpeľ s kúpeľovou soľou z termálneho žriedla Podhájska BIOTERMAL, či zábal s humátovým liečivým bahnom Cytosan Fomentum gel. Rýchlejšie hojenie rán a prevenciu vzniku nepeknej jazvy pomôže zabezpečiť krém Cytovital s regeneračným účinkom a bylinným zložením.

 

Rekonvalescencia po chorobe

Pri rekonvalescencii po chorobe platí: Pomaly ďalej zájdeš.

Veľmi rýchlym návratom si môžeme spôsobiť opakovaný rozvoj infekcie alebo iných dlhodobých problémov. Ak potrebujete chodiť do práce, vypustite časť aktivít po práci. Ak si však môžete dovoliť ešte chvíľku po odznení príznakov ostať doma, začnite zľahka s voľnočasovými aktivitami. V ideálnom prípade budete potrebovať 2 týždne na rozbeh.

rekonvalescencia-po-chorobe

Základom je:

  • Zdravá strava
  • Posilnenie imunity
  • Psychická pohoda
  • Dostatok spánku

Črevný mikrobióm potrebuje po chorobe opraviť

Po chorobe môže byť prostredie v našom čreve celkom rozhádzané. Je to preto, že nám počas choroby nechutí veľmi jesť a po odznení najhorších príznakov máme chuť snáď na všetko. A ako to súvisí s rekonvalescenciou?

 

Črevný mikrobióm

V našich črevách žijú kolónie mikroorganizmov. Probiotiká – „dobré baktérie“, ktoré sú súčasťou nášho mikrobiómu, pôsobia na imunitné bunky. Imunitné bunky sa vo väčšej miere nachádzajú práve v našich črevách a zdravý mikrobióm preto priamo súvisí s pevnou imunitou, pretože v zdravom črevnom prostredí dokážu spúšťať adekvátnu imunitnú reakciu a chrániť sa proti patogénom – baktériám, vírusom a parazitom. Ak mikrobiómu chýbajú prospešné baktérie, imunita je oslabená.

Zdravá strava je dôležitá počas celého života, no počas choroby a pri rekonvalescencii to platí dvojnásobne.

Oplatí sa teda dodržiavať tieto zásady:

Čerstvosť

Čerstvé ovocie a zelenina nám do organizmu prináša množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré podporia dobré trávenie a posilnia imunitu. Dôležitý je aj pitný režim. Uprednostnite čistú vodu a čaje. Šetrime si energiu a jedzme ľahké jedlá bohaté na živiny, najmä celozrnné obilniny, olejnaté ryby zo studených morí, biele mäso, olivový olej...

Probiotiká

Dnes už vieme, že existujú potraviny s preukázateľnými prebiotickými účinkami. Pozitívne pôsobia na rast prospešných baktérií. Do jedálnička zaraďte napríklad fermentovanú zeleninu, kyslú kapustu, bryndzu, kefír, živé biele jogurty.

 

Tip: Urobte si vlastný elixír zdravia z fermentovanej cvikle

 

Spracované potraviny radšej nie

Spracovaná potraviny obsahujú množstvo farbív a konzervantov, ktoré zdraviu veľmi neprospievajú. Sú ochudobnené o výživové látky a naopak „obohatené“ o  látky, ktoré do nášho čreva nepatria. Znamená to, že by sme sa mali vyhýbať polotovarom a vyprážaným jedlám, ktoré naše telo zbytočne vyčerpávajú a odďaľujú vyliečenie.

Vylúčiť cukor a alkohol

Alkohol nepriaznivo vplýva na spánok a neprospieva črevnému mikrobiómu. Rovnako by sme sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom rafinovaného cukru, pretože ten štartuje zápalové procesy v tele. Ani povzbudzujúce a energetické nápoje nie sú vhodné.

Kvalitné výživové doplnky

Kombinácia vitamínov C + D3 + zinok v lipozomálnej forme je vhodná tak na prevenciu, ako aj na zmiernene ochorenia a rýchlejšiu rekonvalescenciu. Bylinný koncentrát Cistus komplex je určený na pomoc pri infekciách s predĺženým priebehom. Spolu s bylinným koncentrátom Vironal tvoria ideálnu dvojku. Na regeneráciu pečene po dávkach silných liekov je vhodný Cytosan. Probiotiká a vláknina pomôžu dať do poriadku črevný mikrobióm.

 

Stres a rekonvalescencia

V niektorých krajinách je súčasťou liečebnej terapie pobyt v prírode. Okrem medikamentóznej liečby dostane pacient od lekára odporúčanie na trávenie času v prírode. Práve čas v lese sa považuje za skvelý spôsob ako upokojiť telo a myseľ a odbúrať stres. Ten totiž vo veľkej miere ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu.

Aktivity, ktoré robia radosť

citanie-caj

Príjemné a antistresové aktivity nás zbavia stresu a určite urobia dobre. Každý máme to svoje. Dobrá kniha, film, maľovanie, prechádzka v lese, masáž. Na odbúranie stresu pomáhajú aj dychové cvičenia a meditácie.

U detí je to rovnaké

Ak je dieťa týždeň choré v posteli a potom má hneď sadnúť do lavice a dobiehať zameškané učivo, novú látku, krúžky, môže sa jeho krehký organizmus opäť zosypať. Treba ísť na to pomalšie. So zameškaným učivom začnime skôr a krúžky na čas vypustime.

Video: 5 spôsobov, ako zo seba striasť stres

 

Spánok

Spánok je najlepší prirodzený regeneračný  prostriedok, je zadarmo a bez námahy. Počas spánku sa v našom tele odohráva množstvo procesov, ku ktorým patrí aj regenerácia tela po fyzickej aj psychickej stránke, posilňovanie obranyschopnosti, rekonvalescencia po chorobe a načerpanie energie. Málo spánku spôsobí oslabenie nášho organizmu, telo a myseľ bude unavenejšia a slabšia.

 

Na záver

Veľa lekárov zakazuje po chorobe 2 týždne cvičiť. Nemusí to však platiť pre každého. Záleží na priebehu ochorenia a od našej fyzickej kondície. Športovec v dobrej kondícií sa bude pravdepodobne chcieť čo najskôr vrátiť k svojmu športu aj kvôli svojej psychickej pohode.  Treba začať naozaj zľahla a na začiatok znížiť intenzitu tréningu. Relaxačné a strečingové cvičenia môžu byť vhodné. Ak to preženieme, môže mať šport presne opačný efekt.

Po dlhom ležaní je ideálna prechádzka na čerstvom vzduchu, ktorá sa odporúča aj ľuďom bez športových návykov. Počas fyzickej aktivity je dôležité dopĺňať tekutiny a ak príde nevoľnosť alebo točenie hlavy, je čas na oddych.

 

Tento článok nenahrádza lekárske vyšetrenie. V prípade závažného priebehu choroby, nadmernej únavy a vysilenia sa poraďte o ďalšom postupe s lekárom.

 

Zdroje:

https://www.nature.com

https://etabletka.sk/

https://www.biomag-magnetoterapia.sk

Encyklopédia alternatívnej medicíny, kolektív autorov