Lekárnička na cesty. Aké lieky zbaliť na dovolenku.

 

Keď už sa balíte na dovolenku, či už je to len výlet na víkend, alebo dvojtýždňové prázdniny, nemali by ste zabudnúť na správne zabalenú lekárničku. Obsah lekárničky by mal byť iný ak ideme na hory ako keď ideme k moru. Okrem pravidelne užívaných liekov, je dobré pripraviť sa na prvú pomoc. Dovolenkovú lekárničku si môžete zostaviť z voľnopredajných liekov z lekárne, ale aj z kvalitných prírodných produktov.

Čo sa mi môže stať na dovolenke?

Počas pobytu pri mori alebo aj na horách sa môžu vyskytnúť rôzne zdravotné ťažkosti. Vaša lekárnička by mala byť pripravená hlavne na tieto situácie:

 dovolenkova-lekarnicka

 

  • POŠTÍPANIE HMYZOM - štipance potrite krémom Protektin, alebo pokvapkajte Audironom. Zmierňujú svrbenie a urýchľujú hojenie. Audiron využijete aj pri bolesti uší alebo ako kloktadlo pri bolesti hrdla či bolesti zubov. 
  • TRÁVIACE ŤAŽKOSTI - s trávením môžu nastať rôzne patálie a je to dosť nepríjemná komplikácia na každej dovolenke. 

Preto si zbaľte na:

  • hnačku - Atisaran Mukti - ajurvédska zmes v kapsuliach, účinne zmierni prejavy hnačky a zharmonizuje pohyby čriev.
  • zápchu - Triphala - opäť nás zachráni ajurvéda a jej tri druhy ovocia v kapsuly. Prirodzene rozhýbe črevá a pomôže s vyprázdňovaním.
  • kŕče, nadúvanie - Digestion Support - do tretice ajurvéda, rýchlo účinné kapsuly, z ktorých sa dá podľa potreby uvariť aj čaj proti hnačke a kŕčom. 

Pri tráviacich ťažkostiach dobre poslúžia v lekárničke aj mastichové kapsuly vo vreckovom balení (napr. na pálenie záhy) ale aj Dračia krv so širokým využitím. 

  • BOLESŤ HRDLA - ako prvá pomoc pri škriabaní a bolesti hrdla pomáha cmúľanie pastiliek Yogi Kanthika. Sú to bylinné guličky a neobsahujú žiadny cukor, takže sú vhodné aj pre diabetikov. Yogi Kanthika sú správnou voľbou aj pri bolesti zubov, zápale ďasien a aftách. Audiron zas využijete ako kloktadlo.
  • KAŠEĽ - opäť sú na rade pastilky Yogi Kanthika. Kašeľ zmiernia aj ajurvédske kapsuly Tulsi.
  • PRECHLADNUTIE - akútna nádcha s výtokom z nosa a zdurenými sliznicami je na dovolenke nepohodlný spoločník. Zoberte si preto so sebou kvapky do nosa Grepofit Nosol Aqua - sú nedráždivé, nenávykové, spriechodnia dýchacie cesty a uvolnia hlieny. Drags Imun - dračia krv - je aj pri prechladnutí alternatívna prvá pomoc s vysokým efektom.
  • TEPLOTA - Indická Echinacea spolu s Giloy je ajurvédska topka na zrážanie vysokej teploty. Ak dávate prednosť kvapkám Grepofit drops sú tie správne. Utišujú tiež bolesť v hrdle a kašeľ.
  • BOLESŤ UCHA - Audiron je alternatíva k známemu Burow roztoku. Rovnako sa aplikuje na kúsok gázy, ktorá sa vsunie do ucha a po vyschnutí sa vymení. Audiron využijete aj ako kloktadlo pri bolesti hrdla alebo zubov.
  • ODRENINY - nakvapkajte pár kvapiek Drags Imun na postihnuté miesto. Ranu hojí aj dezinfikuje. Drags Imun - dračia krv - by nemala chýbať v žiadnej lekárničke. Má široké využitie od zápalov v ústach, bolesti zubov, oparov, tráviacich ťažkostiach až po bakteriálne a vírusové infekcie.
  • ALERGIA - nečakaná alergická reakcia nás môže na dovolenke prekvapiť. A je jedno, či to je alergia na slnko, poštípanie hmyzom, dráždivú potravinu alebo neznámu bylinu. Rýchli nástup účinku majú ajurvédske byliny v kapsulách AllerG Care.
  • PODVRTNUTIE - humátové bahno Cytosan Fomentum Gel pôsobí proti opuchu, bolesti, zápalu a regeneruje. Okrem podvrtnutia ho využijete ako obklad aj pri menštruačných bolestiach alebo kožných vriedkoch.
  • CESTOVNÁ NEVOĽNOSŤ - Aloe vera enzýmy so zázvorom alebo Yogi Kanthika nemajú uspávací účinok a cmúľať ich môžu tak deti ako aj šoféri.

 

Čo mi ešte nesmie chýbať v dovolenkovej lekárničke?

V lete treba myslieť na opaľovacie krémy. Či idete k vode alebo na hory. Voľte vyšší opaľovací faktor, minimálne SPF30 ale lepšie SPF 50. Vhodné sú opaľovacie krémy a mlieka pre celú rodinu, alebo pre citlivú pokožku, ak mávate problematickú pleť, či reakciu na slnko. Po opaľovaní je tiež dôležité sa postarať o kožu, najlepšie sú prípravky s upokojujúcou aloe vera. Prevenciou pred spálením kože je zdržiavať sa v tieni v čase najväčšieho pôsobenia slnečného žiarenia.

Zíde sa aj obväzový materiál a náplaste na rany. Ak to preženiete na dovolenke s alkoholom, potrebujete nasledujúce ráno doplniť dostatok minerálov a elektrolytov. Kokosová voda rehydratuje, doplní potrebné minerály a upokojí rozhojdaný žalúdok. 

redcoco-dovolenka

Moja dovolenková lekárnička

Ak cestujete na výlety a dovolenky častejšie, už viete, aké zdravotné ťažkosti sa vám už pritrafili. Do cestovnej lekárničky si v prvom rade pribaľte lieky, ktoré bežne užívate a tie, čo máte na predpis. Viacero prírodných výživových doplnkov a bylinných prípravkov má široké využitie. Dá sa teda vyskladať z neveľkého množstva fľaštičiek.

Preto vám sem dám ako príklad moju dovolenkovú lekárničku:

Uvádzam produkt a jeho využitie.

Základná cestovná lekárnička:

Drags Imun - akútne tráviace ťažkosti, odreniny, bolesti zubov a ďasien, opar, prechladnutie.

Audiron - bolesti uší (zápal vonkajšieho zvukovodu), afty, kloktadlo pri bolesti hrdla a zubov, poštípanie hmyzom.

Cytosan Fomentum Gel - podvrtnutie, kožné vriedky napríklad po dlhšom pôsobení UV žiarenia, opuch a zápalové ložiská (napr. aj zubu), menštruačné bolesti.

Yogi Kanthika - bolesti hrdla, kašeľ, zápal v ústnej dutine (zuby, ďasná, afty), kinetóza - cestovná nevoľnosť.

dragsimune-dovolenka-lekarnicka

Rozšírená cestovná lekárnička:

Okrem produktov v základnej lekárničke dopĺňam ešte: 

Grepofit Nosol Aqua - jemný sprej do nosa pri upchatom nose, hlienoch, prechladnutí

Digestion Support - pri tráviacich problémoch, hnačke, kŕčoch, pálení záhy, prekyslení

AllerG Care - kapsuly na alergiu, zároveň pôsobia protizápalovo a zachránia aj pri prvých príznakoch vírusovej infekcie.

Grepofit Drops - na teplotu, proti bolesti pri zápale nosohltanu, stredoušia alebo akútnych zápaloch močových ciest. 

Vždy balím aj obväzy - elastický aj sterilný, náplaste na menšie poranenia, opaľovací krém SPF 50, teplomer, pinzetu (ak by bolo treba vybrať pichliač morského ježa alebo drevenú triesku) a nožnice.

Ako a do čoho zbaliť cestovnú lekárničku?

Ideálna je nepremokavá, látková uzatvárateľná taštička. Neodporúčam papierové krabičky - kvapky, tinktúry alebo krémy by mohli vytiecť medzi ostatnú batožinu a zašpiniť. Výber produktov do lekárničky je len vašom uvážení a skúsenostiach. Pri balení si skontrolujte dátum expirácie jednotlivých doplnkov a liekov. Ak kapsule a tablety vyberiete z papierových obalov a necháte ich len v blistroch, ušetríte v lekárničke dosť miesta.

 

Užite si dovolenku bez zdravotných ťažkostí a bez zranení. A nech je cestovná lekárnička jediná taštička, ktorú donesiete z dovolenky nerozbalenú.