Ako zvládnuť syndróm karpálneho tunela: Kompletný sprievodca

 

Sú dni, keď sa zobudíte s pocitom mravenčenia alebo bolesti v prstoch? Alebo ste niekedy cítili, ako keby ste stratili silu v ruke pri jednoduchých činnostiach, ako je napríklad držanie šálky kávy? Ak je odpoveď áno, možno sa vás týka niečo, čo sa nazýva syndróm karpálneho tunela. 

Znie to desivo? Nemusíte sa ničoho obávať. Tento článok vám ponúkne jasné a zrozumiteľné informácie o tom, čo to vlastne syndróm karpálneho tunela je, ako sa prejavuje, ako sa diagnostikuje a hlavne, ako ho môžeme účinne zmierniť. V krátkom videu nájdete aj cvik, ktorý používam na precvičenie zápästia. Takže si pohodlne sadnite, pretože práve sa vydávate na cestu poznania, ktorá vás môže vybaviť nástrojmi na boj s týmto nepríjemným stavom.

Čo je karpálny tunel

Karpálny tunel je prirodzená štruktúra v zápästí, teda túto "chodbu" máme všetci. Je to akoby malý tunel, ktorým prechádzajú rôzne nervy a šlachy z ruky do predlaktia.

Prečo je to tak dôležité? Predstavte si, že týmto tunelom prechádza hlavný nerv zvaný mediánus, ktorý je zodpovedný za pohyb a citlivosť našich prstov. Okrem toho tunelom prechádzajú aj šľachy, ktoré nám umožňujú ohýbať prsty.

Syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela je stav, kedy je hlavný nerv v zápästí (mediánus) stlačený v tomto malom "tuneli". Tento syndróm je pomerne bežný a najčastejšie postihuje ľudí, ktorí pravidelne vykonávajú opakované pohyby rukou alebo zápästím. Môže to byť napríklad práca na počítači, hranie na hudobnom nástroji, ale aj niektoré športy. 

Syndróm karpálneho tunela je teda ako opotrebenie auta. Ak autom dlho a veľa jazdíte bez toho, aby ste ho odstavili, začne sa opotrebovávať a budú sa vyskytovať rôzne problémy. Rovnako je to aj s naším zápästím. Dlhodobý stres alebo zranenie môže viesť k zápalu šliach, ktoré potom stláčajú hlavný nerv. 

Ako to vlastne funguje?

Predstavte si, že máte v ruke balónik, ktorým prechádza tenká nitka (to je náš nerv). Keď je balónik mäkký a pružný, nitka môže voľne prechádzať. Ale ak začnete balónik pumpovať, bude sa zväčšovať a tlačiť na nitku. A práve to sa deje v našom zápästí - zväčšené a zapálené šľachy tlačia na nerv, čo môže spôsobiť bolesť,slabosť alebo mravčenie v prstoch na rukách.

Karpálny tunel - príznaky

Dobre, teraz možno premýšľate: ako môžem vedieť, či som postihnutý syndrómom karpálneho tunela? 

Syndróm karpálneho tunela je zradný v tom, že jeho príznaky sa môžu objaviť postupne a môžu sa zhoršovať v priebehu času. Pacienti často opisujú, že ich príznaky začínajú nenápadne, ako mierne nepohodlie alebo mravčenie v prstoch. Tieto príznaky môžu byť najvýraznejšie v noci alebo ráno po prebudení.

Príznaky syndrómu karpálneho tunela môžu zahŕňať:

  • Mravčenie alebo brnenie v prstoch, najmä v palci, ukazováku, prostredníku a časti prsteníka. Zaujímavé je, že malíček je obvykle nepoškodený, pretože je inervovaný inou sústavou nervov.
  • Bolesť zápästia, prstov alebo ruky, ktorá môže vystreľovať do predlaktia alebo až do ramena.
  • Slabosť v ruke alebo problémy s uchopením menších predmetov, ako sú napríklad kľúče alebo pero.
  • Potreba otriasať rukou alebo masírovať zápästie na úľavu od bolesti.
  • Tŕpnutie rúk v noci a ranná “tuposť” v prstoch.
  • Stuhnutosť, ochabnutie svalov a strata svalovej sily.

Tieto príznaky sa môžu prejavovať pri rôznych aktivitách, ako je držanie knihy, telefónu, riadenie auta, zapínanie gombíkov  alebo dokonca aj pri pokojovej aktivite, ako je spánok. 

front-view-woman-holding-smartphone-shopping-bags-cyber-monday

Obrázok - zdroj freepik.com

S postupom času, ak sa syndróm karpálneho tunela nelieči, môžu sa príznaky zhoršiť. Intenzita bolesti môže narásť, môže sa zvýšiť pocit necitlivosti, a v niektorých prípadoch, môže dôjsť k trvalému poškodeniu nervu a svalovej slabosti. 

Je dôležité pripomenúť, že ak máte niektoré z týchto príznakov, nemusí to nutne znamenať, že máte syndróm karpálneho tunela. Existuje veľa iných podmienok, ktoré môžu spôsobiť podobné symptómy. Preto je dôležité, aby vás vyšetril lekár alebo fyzioterapeut, ktorý bude schopný presne diagnostikovať váš problém a navrhnúť primeranú liečbu.

 

Príčiny vzniku

Ako bolo spomenuté vyššie, syndróm karpálneho tunela je spôsobený stlačením mediánového nervu v zápästí. Toto stlačenie môže byť spôsobené niekoľkými faktormi, ale väčšinou sa jedná o kombináciu genetických predispozícií a environmentálnych faktorov.

Genetika

Začnime s genetickými faktormi. Niektorí ľudia majú jednoducho užší karpálny tunel ako ostatní. Toto je zvyčajne dedičné a môže zvýšiť riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela.

Vonkajšie príčiny

Pokiaľ ide o environmentálne faktory, najčastejšou príčinou je dlhodobé preťaženie zápästia. To môže byť spôsobené opakovanými pohybmi zápästia, ako sú napríklad:

 

  • písanie na klávesnici, 
  • práca s myšou, 
  • práca s náradím, ktoré vyžaduje silný stisk (napríklad kliešte alebo skrutkovače), 
  • hranie na niektoré hudobné nástroje
  • ručné práce ako šitie, vyšívanie, háčkovanie, pletenie,
  • kuchári - krájanie, príprava jedla,
  • práca v záhrade,
  • športovci - cyklisti, kulturisti,
  • práca na komplementovacích linkách a za pásom

Rizikové faktory pre vývoj syndrómu karpálneho tunela môžu zahŕňať:

Pohlavie: Ženy majú až trojnásobne vyššie riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela ako muži. To môže byť spôsobené tým, že ženy majú obvykle užší karpálny tunel ako muži.

Telesná hmotnosť: Nadmerná telesná hmotnosť  - obezita - môže zvýšiť riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela, pretože môže zvyšovať tlak na nervy v zápästí.

Podmienky spojené so zdravím: Niektoré zdravotné stavy, ako je cukrovka, reumatoidná artritída, hypotyreóza, alebo menopauza, DNA, hormonálna antikoncepcia, degeneratívne zmeny vo väzive, kostiach, šľachách  môžu zvýšiť riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela.

Tehotenstvo: Tehotenstvo môže zvýšiť riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela v dôsledku zvýšeného objemu tekutín v tele, ktoré môžu stlačiť nervy v zápästí.

Zranenia zápästia: Zlomenina, vyvrtnutie alebo zranenia zápästia môžu zvýšiť riziko vývoja syndrómu karpálneho tunela.

Dôležité je si uvedomiť, že tieto rizikové faktory zvyšujú pravdepodobnosť vzniku syndrómu karpálneho tunela, ale neznamená to, že každý s týmito faktormi týmto syndrómom trpí.

Diagnostika

Diagnostikovanie syndrómu karpálneho tunela môže byť trochu zložité, pretože jeho príznaky sa môžu podobať príznakom iných stavov, ako je napríklad artritída. 

Diagnostika syndrómu karpálneho tunela zvyčajne zahŕňa:

Fyzické vyšetrenie: 

Lekár môže požiadať o prevedenie niekoľkých jednoduchých cvičení, ako je ohyb prstov alebo zápästia, aby zistil, či tieto cvičenia vyvolávajú príznaky. Môže tiež preveriť silu a citlivosť v ruke. Berie pravdaže do úvahy aj popísané typické príznaky a anamnézu.

diagnostika-karpalneho -tunela

Zdroj - obrázok: freepic.com

Testy:

  • Test Tinelových znamení: Tento test spočíva v ľahkom poklopaní na mediánový nerv v zápästí. Ak to vyvolá pocity mravenčenia alebo bolesti v prstoch, je to často signálom syndrómu karpálneho tunela.

 

  • Test Phalenových znamení: Pri tomto teste držíte ruky pred sebou a ohýbate zápästia smerom nadol, až kým sú vaše prsty namierené k zemi. Ak to vyvolá príznaky v priebehu minúty, môže to naznačovať syndróm karpálneho tunela.

Elektromyografické vyšetrenie (EMG): 

Toto je špecializovaný test, ktorý meria elektrické aktivity nervov a svalov. EMG môže byť užitočné pre potvrdenie diagnózy a zistenie, ako vážne je nerv poškodený.

Snímanie pomocou magnetickej rezonancie (MRI): 

MRI môže poskytnúť podrobný obraz zápästia a pomôcť odhaliť prípadné abnormality alebo zápaly, ktoré by mohli stlačiť mediánový nerv.

Diferenciálna diagnostika:

Úlohou diferenciálnej diagnostiky je rozlíšiť príčinu zdravotných ťažkostí. Je nutné si uvedomiť, že podobné problémy môžu byť dôsledkom rôznych ochorení, vrátane neurologických porúch, problémov so šľachami, kĺbmi alebo komplikácií s krčnou chrbticou. V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť situácia, kedy sú prítomné viaceré zdravotné komplikácie vrátane syndrómu karpálneho tunela.

V procese diferenciálnej diagnostiky sa často využívajú metódy ako RTG, ultrazvuk alebo CT vyšetrenie. V prípade imunologických problémov sa zahŕňa aj odber krvi. Podobný prístup sa uplatňuje aj pri hormonálnych poruchách. V niektorých prípadoch môže byť potrebná aj operačná revízia zápästnej úžiny.

Liečba

Liečba syndrómu karpálneho tunela sa zvyčajne začína konzervatívnymi (nechirurgickými) metódami. Tieto môžu zahŕňať:

Oddych a obmedzenie aktivity:

Ak je vaša práca alebo koníček príčinou vašich príznakov, možno budete musieť obmedziť tieto aktivity alebo ich úplne zastaviť, aby ste umožnili zápästiu sa zregenerovať.

Cviky na karpálny tunel

Ďalším je pravidelné robenie cvičení a strečingu pre zápästia a ruky, čo môže pomôcť udržať svaly a šlachy flexibilné a zdravé. Fyzioterapeuti môžu navrhnúť špecifické cvičenia a strečingové techniky, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky.

Lieky:

Neraz sa predpisujú nesteroidné protizápalové lieky (napríklad ibuprofen) na zmiernenie bolesti a zápalu. Ak sú príznaky závažné alebo sa nezlepšujú, lekár môže navrhnúť injekcie kortikosteroidov. Tieto silné protizápalové lieky môžu pomôcť zmierniť zápal a bolesť.

Ortéza na karpálny tunel: 

V niektorých prípadoch môže byť užitočné nosiť ortézu na zápästie, najmä v noci. To môže pomôcť udržať zápästie v neutrálnom alebo prirodzenom postavení a zmierniť príznaky.

Operácia:

Ak tieto konzervatívne metódy neprinesú úľavu, môže byť potrebná chirurgická intervencia. Existujú dva hlavné typy operácií používané na liečbu syndrómu karpálneho tunela:

 

  1. Uvoľnenie karpálneho tunela: Toto je tradičná operácia, pri ktorej lekár robí rez v zápästí a ruke, aby mohol presne vidieť a chirurgicky rozšíriť karpálny tunel.

 

  1. Endoskopická operácia: Toto je menej invazívna technika, pri ktorej lekár vkladá tenký trubičkovitý nástroj s kamerou (endoskop) cez malý rez v zápästí alebo ruke, aby mohol vidieť a rozšíriť karpálny tunel.

 

Po operácii by mali príznaky ako mravenčenie a bolesť rýchlo ustúpiť. Zotavenie môže zahŕňať fyzioterapiu a postupné návrat do normálnych aktivít. Je dôležité si uvedomiť, že výsledky operácie sa môžu líšiť a nie všetci pacienti zaznamenajú úplné zmiernenie príznakov.

Čo pomáha na karpálny tunel

Syndróm karpálneho tunela sa dá preventívne znižovať niekoľkými spôsobmi.

Robte si prestávky

Jedným z nich je obmedzenie aktivity, ktoré spôsobujú stres na zápästia, ako je dlhé písanie na počítači alebo opakované pohyby rukou. 

Strava

Pokiaľ ide o stravu, nie sú konkrétne vitamíny alebo minerály, ktoré by priamo pomáhali pri liečbe syndrómu karpálneho tunela. Avšak, zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínov skupiny B, horčíka a kyseliny alfa-lipoovej môže podporovať celkové zdravie nervov a svalov. Niektoré štúdie naznačujú, že vitamín B6 môže pomôcť zmierniť príznaky syndrómu karpálneho tunela, ale sú potrebné ďalšie výskumy na potvrdenie týchto nálezov.

Alternatívna medicína

Niektorí ľudia tiež nájdu úľavu v alternatívnych terapiách ako je akupunktúra alebo joga, ktoré môžu pomôcť zmierniť stres a napätie v rukách a zápästiach.

akupunktura-syndrom-karpalneho-tunela

obrázok: archív Zdravoradka

Na konci tunela

Ako sme si povedali, syndróm karpálneho tunela je pomerne bežný stav, ktorý môže postihnúť kohokoľvek, kto pravidelne vykonáva opakované pohyby rukou alebo zápästím. Príznaky môžu byť nepohodlné a dokonca aj bolestivé, ale nezabúdajte, že je mnoho spôsobov, ako tento stav liečiť a zvládať príznaky. Od jednoduchých zmien v životnom štýle, ako je obmedzenie aktivity a pravidelné cvičenie, až po lieky a v niektorých prípadoch aj operáciu. 

Pamätajte, že v tom nie ste sami. Ak máte pocit, že môžete trpieť syndrómom karpálneho tunela, neváhajte sa obrátiť na odborníka. Aj keď sa môže zdať, že cesta k úľave je dlhá, s pravými informáciami a podporou môžete prekonať tento syndróm a vrátiť sa k plnému a aktívnemu životu. 

Takže sa nebojte vstúpiť do tohto tunela, pretože na jeho konci je svetlo úľavy a zlepšenia.

Radka

Zdroje:
https://zdravoteka.sk/choroby/syndrom-karpalneho-tunela/
https://hippokrates.sk/liecebne-postupy/karpalny-tunel-k-liecbe-patri-kvalitna-fyzioterapia/