Fasciálna automasáž - úľava pre boľavý chrbát

Ako mi môže pomôcť masáž loptičkami ?

Masáž je oveľa viac ako luxux. Môže zmierniť bolesti chrbta, zlepšiť držanie tela a riešiť chronické zdravotné problémy.

Ak pociťujete časté svalové napätie, všetko vás bolí, príčinou môže byť fascia.

Čo je to fascia?

Tenké spojivové tkanivo, ktoré sa nachádza v celom tele - to je fascia. Spája kosti, svaly a orgány. Fascia prechádza od hlavy až po prsty na nohách. Táto tenká vrstva spojivového tkaniva obklopuje svaly a poskytuje im štruktúru a podporu. Vaše svaly môžu byť silné, ale fascia ich udržiava v bezpečí na mieste, aby mohli plniť svoju funkciu. 

Aké ma fascia funkcie v našom tele?

Chráni orgány a svaly

Fascia obklopuje každý orgán a sval, oddeľuje ich a umožňuje ľahké kĺzanie pri pohybe tela. Fascia sa tiahne od hlavy až po päty, od ruky po rameno, zvnútra až von, systém spojivového tkaniva, ktorý obklopuje a preniká každým kútikom a štrbinou nášho tela.

Budete sa cítiť mlado a pružne

Keď vás bolia ramená, mávate stuhnuté svaly a kĺby, hovoríte si: "To už bude vekom." No nemusí to tak byť. So zdravými fasciami vaše telo tak nevŕzga a nestoná. Fascia pomáha všetkému vo vašom tele fungovať tak, ako má, bez bolesti a stuhnutosti. Takže budete môcť pokračovať vo svojich aktivitách, nabití energiou a vitalitou ako keď ste boli mladší.

Fascia prenáša signály bolesti

Rovnako ako každé iné tkanivo aj fascia obsahuje senzorické receptory a receptory bolesti. Ak niečo nie je v poriadku, dá vám to pocítiť. Je to akoby ste nosili oblečenie, ktoré je vám o dve čísla menšie. Teda ak trpíte napätím a celkovou bolesťou, ktorú neviete priradiť ku konkrétnemu svalu, môže ísť o nezdravú fasciu.

Fascia pomáha k zdravému držaniu tela

Narodíme sa s dobrým držaním tela a silná fascia obklopujúca naše svaly ho podporuje. S pribúdajúcimi rokmi sa držanie nášho tela zhoršuje. Je to spôsobené nesprávnym sedením, nosením kabeliek, ruksakov a tašiek, uprednostňovanie jednej strany tela a podobne. Fascia sa prispôsobí, aby podporila novú polohu našich svalov a zo zlého držania tela sa stane pravidlo.

Ako si udržať zdravú fasciu?

Ak je systém fascie narušený, doslova to zasiahne takmer každý iný systém tela. Keď sme pod chronickým stresom, vlákna fascie sa zahustia, v snahe chrániť sval pod ňou. Fascia je určená na to, aby chránila telo pred ďalším zranením tým, že ho "objíme". 

 

Vedeli ste, že Ashwagandha podporuje správnu výživu tkanív, hlavne svalov a kostí?

Hydratujte

Ďalší dôvod, aby ste dodržiavali pitný režim. Suchá, krehká fascia je zraniteľnejšia, pretože stráca pružnosť a ohybnosť a nedokáže plnohodnotne plniť svoju ochrannú funkciu.

Hýbte sa

Nedostatok pohybu môže vytvárať obmedzenia a trhliny vo fascii, čo vedie k stuhnutosti, bolestivosti a k neefektívnym pohybovým vzorcom.

Striedajte tréningy

Problémy s fasciou sa bežne vyskytujú pri opakovaných pohyboch. Či už ste bežec, crossfiter alebo robíte iný druh opakovaného športu, zaraďte aspoň 2x týždenne silový tréning.

Naťahujte sa

Ak máte doma psa, mačku alebo aj škrečka, všimnite si, čo urobí hneď po zobudení. Poriadne sa ponaťahuje. Inšpirujte sa a nezabúdajte na to!

Časti našej fascie sa zlepujú ako žuvačka. Keď sa zobudíte, naťahovaním uvoľníte lepivosť. Stačí si pomaly ponaťahovať ruky a nohy a vykonať zopár správnych pohybov. 

Tip: Krátke video s inšpiráciou na natiahnutie tela pred vstaním z postele

Rozvaľkajte sa

Penové valce na fasciálnu masáž  tiež pomáhajú vyhladiť akékoľvek zlomy. Dobre pomôžu aj masážne loptičky. Mojim výborným pomocníkom sú obyčajné tenisové loptičky.

Ľahnite si na valec alebo loptičku, nastavte sa na bolestivé alebo stuhnuté miesto a nechajte gravitáciu, nech si robí svoju prácu. Pomalým pohybom presúvajte pomôcku a zastavte sa na obzvlášť bolestivom bode na 15 až 20 sekúnd. Pri rolovaní sa neponáhľajte, zhlboka sa nadýchnite a relaxujte.

 

 

Vaša Radka