Cviklový kvas – fermentovaný elixír zdravia

Cvikla alebo červená repa je koreňová zelenina. Poznajú ju ľudia na celom svete už tisícky rokov. Jej pôvod je v Stredomorí a známa bola aj v starom Ríme, kde ju nevyužívali len v kuchyni ale aj ako liek. Podľa asýrskych textov rástla červená repa vo visutých záhradách Babylonu v roku 800 pred Kristom
Zdravý ako repa
Cvikla má množstvo zdravotných účinkov. Všetci predsa poznáme príslovie: „Zdravý ako repa“. Je bohatá na sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, vitamín C, K a vitamíny skupiny B. Jej prednosťou je aj obzvlášť vysoký obsah kyseliny listovej a vlákniny. Cvikla obsahuje v hojnom množstve aj betaín, ktorý podporuje činnosť pečene a zabraňuje rozvoju kôrnateniu tepien. Nesmieme zabudnúť na rubídium, cézium a antokyány – rastlinné farbivá zabraňujúce krehnutiu ciev. Okrem toho sa niektorí odborníci domnievajú, že šťava z cvikly môže zlepšiť schopnosť tela absorbovať živiny. Štúdia, ktorú uskutočnila Newcastle University of London, odhalila zistenia – suplementácia anorganických dusičnanov a repnej šťavy pomohla znížiť krvný tlak. To môže byť prospešné pre ľudí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Ako pôsobí konzumácia cvikly na náš organizmus:
- Priaznivo pôsobí na celý srdcovocievny systém
- Prečisťuje krv, pečeň, žlčník, obličky a črevá
- Znižuje krvný tlak
- Prirodzene posilňuje imunitu
- Uvoľňuje zápchu
- Zvyšuje výdrž pri fyzickej činnosti, u športovcov
- Zlepšuje trávenie
- Zlepšuje stav pleti, vlasov a nechtov
- Vhodná je pri ateroskleróze
- Pomáha pri rekonvalescencii aj po chemoterapii
- Zlepšuje zrak
- Pozitívne pôsobí pri anémii – chudokrvnosti
- Odporúča sa ako prevencia rakoviny
- Dobrá je aj počas tehotenstva
Ak chcete ešte povýšiť účinky tejto zeleniny na vyššiu úroveň, pripravte si fermentovanú cviklu - KVAS. Fermentačný proces zvyšuje biologickú dostupnosť červenej repy a dostanete množstvo enzýmov a dobrých baktérii. Tento recept mám od Hanky Klobušickej - terapeutky klasickej čínskej medicíny, trénerky a úžasnej osôbky.
Na cviklový kvas potrebujeme:
1 kg ošúpanej cvikly
3 lyžice špaldovej alebo pohánkovej múky (môže byť aj celozrnná
4 lyžice cukru (hnedý alebo biely – na tom nezáleží – slúži ako krmivo pre baktérie, ktoré sa nám budú v kvase tvoriť)
Sušené ovocie – brusnice, marhule, hrozienka, slivky – môžete si vybrať podľa chuti len jeden druh, alebo aj všetky
1,5 až 2 litre prevarenej vychladenej vody do 30°C
Veľký sklenený pohár, gázu, gumičku
Množstvo ingrediencií si prispôsobujeme podľa chuti.
- Cviklu si nakrájame na menšie kocky a hodíme do pohára.
- Pridáme sušené ovocie, múku, cukor.
- Zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené pod hladinou.
- Dobre premiešame, nech sa všetky hrudky z múky rozbijú.
- Zakryjeme gázou, zagumičkujeme a necháme stáť na teplom mieste po dobu 7 dní.
- Každý deň obsah 2 x premiešame a odstránime prípadnú penu.
- Po týždni nálev precedíme cez sitko a nalejeme do sklenej fľaše, ktorú uchovávame v chladničke.
Kvas pijeme 3x denne pred jedlom (cca 10 ml) a pred každým naliatím fľašu pretrepeme. Kúru opakujeme aspoň 5x za sebou.
Aké sú účinky kvasu z cvikly?
- Zbavuje telo toxických látok
- Predchádza zápche
- Pozitívne pôsobí na funkciu pečene a obličiek
- Zmierňuje infekcie dýchacích ciest
- Pomáha pri ateroskleróze
- Urýchľuje metabolizmus a pomáha pri vstrebávaní potravy
- Odporúča sa pri chudnutí – má vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií
- Spevňuje cievy, kosti aj pokožku
- Môže zlepšiť prietok krvi do mozgu, čím zníži riziko vzniku ochorení ako je demencia a Alzheimerova choroba
- Zmierňuje kŕče pri menštruácii aj nepríjemné stavy pri menopauze
- Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
- Má odvodňujúci efekt
- Zaisťuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme
- Podporuje tvorbu červených krviniek a okysličovanie buniek
- Podporuje optimistickú náladu
- Podporuje správne osídlenie črevnej mikroflóry dobrými baktériami a tým povzbudzuje prirodzenú imunitu
Kedy by ste cvikový kvas nemali užívať:
Napriek tomu, že má cviklový kvas množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, sú prípady, kedy sa užívať neodporúča. Nepite kvas ak trpíte ochorením:
- Vred dvanástnika
- Akútna gastritída (zápal žalúdka)
- Zápal genitálií
- Urolitiáza
- Artritída
- Dna
- Hypotenzia
- Zlyhanie obličiek
- Žlčové kamene
- Individuálna intolerancia alebo alergia na niektorú zložku kvasu
Kvas sa často sa používa v ruskom ľudovom liečiteľstve a jeho pravidelná konzumácia môže posilniť naše telo.
S láskou Vaša Radka
Zdroje:
Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová - Ovocie a zelenina ako liek
https://howtogetrid-sk.expertexpro.com/svekolnyj-kvas-poleznye-svojstva-i-protivopokazaniya/
https://www.skolahroupredospelakov.sk/
https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-beetroot/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/