Cviklový kvas – fermentovaný elixír zdravia

 

Cvikla alebo červená repa je koreňová zelenina. Poznajú ju ľudia na celom svete už tisícky rokov. Jej pôvod je v Stredomorí a známa bola aj v starom Ríme, kde ju nevyužívali len v kuchyni ale aj ako liek. Podľa asýrskych textov rástla červená repa vo visutých záhradách Babylonu v roku 800 pred Kristom

Zdravý ako repa

Cvikla má množstvo zdravotných účinkov. Všetci predsa poznáme príslovie: „Zdravý ako repa“. Je bohatá na sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, vitamín C, K a vitamíny skupiny B. Jej prednosťou je aj obzvlášť vysoký obsah kyseliny listovejvlákniny. Cvikla obsahuje v hojnom množstve aj betaín, ktorý podporuje činnosť pečene a zabraňuje rozvoju kôrnateniu tepien. Nesmieme zabudnúť na rubídium, cézium a antokyány – rastlinné farbivá zabraňujúce krehnutiu ciev. Okrem toho sa niektorí odborníci domnievajú, že šťava z cvikly môže zlepšiť schopnosť tela absorbovať živiny. Štúdia, ktorú uskutočnila Newcastle University of London, odhalila zistenia – suplementácia anorganických dusičnanov a repnej šťavy pomohla znížiť krvný tlak. To môže byť prospešné pre ľudí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

1cvikla

Ako pôsobí konzumácia cvikly na náš organizmus:

  • Priaznivo pôsobí na celý srdcovocievny systém
  • Prečisťuje krv, pečeň, žlčník, obličky a črevá
  • Znižuje krvný tlak
  • Prirodzene posilňuje imunitu
  • Uvoľňuje zápchu
  • Zvyšuje výdrž pri fyzickej činnosti, u športovcov
  • Zlepšuje trávenie
  • Zlepšuje stav pleti, vlasov a nechtov
  • Vhodná je pri ateroskleróze
  • Pomáha pri rekonvalescencii aj po chemoterapii
  • Zlepšuje zrak
  • Pozitívne pôsobí pri anémii – chudokrvnosti
  • Odporúča sa ako prevencia rakoviny
  • Dobrá je aj počas tehotenstva

Ak chcete ešte povýšiť účinky tejto zeleniny na vyššiu úroveň, pripravte si fermentovanú cviklu -  KVAS. Fermentačný proces zvyšuje biologickú dostupnosť červenej repy a dostanete množstvo enzýmov a dobrých baktérii. Tento recept mám od Hanky Klobušickej - terapeutky klasickej čínskej medicíny, trénerky a úžasnej osôbky.

Na cviklový kvas potrebujeme:

1 kg ošúpanej cvikly

3 lyžice špaldovej alebo pohánkovej múky (môže byť aj celozrnná

4 lyžice cukru (hnedý alebo biely – na tom nezáleží – slúži ako krmivo pre baktérie, ktoré sa nám budú v kvase tvoriť)

Sušené ovocie – brusnice, marhule, hrozienka, slivky – môžete si vybrať podľa chuti len jeden druh, alebo aj všetky

1,5 až 2 litre prevarenej vychladenej vody do 30°C

Veľký sklenený pohár, gázu, gumičku

Množstvo ingrediencií si prispôsobujeme podľa chuti.

  1. Cviklu si nakrájame na menšie kocky a hodíme do pohára.
  2. Pridáme sušené ovocie, múku, cukor.
  3. Zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené pod hladinou.
  4. Dobre premiešame, nech sa všetky hrudky z múky rozbijú.
  5. Zakryjeme gázou, zagumičkujeme a necháme stáť na teplom mieste po dobu 7 dní.
  6. Každý deň obsah 2 x premiešame a odstránime prípadnú penu.
  7. Po týždni nálev precedíme cez sitko a nalejeme do sklenej fľaše, ktorú uchovávame v chladničke.

 

Kvas pijeme 3x denne pred jedlom (cca 10 ml) a pred každým naliatím fľašu pretrepeme. Kúru opakujeme aspoň 5x za sebou.

cviklovy-kvas-zdravoradka

Aké sú účinky kvasu z cvikly?

  • Zbavuje telo toxických látok
  • Predchádza zápche
  • Pozitívne pôsobí na funkciu pečene a obličiek
  • Zmierňuje infekcie dýchacích ciest
  • Pomáha pri ateroskleróze
  • Urýchľuje metabolizmus a pomáha pri vstrebávaní potravy
  • Odporúča sa pri chudnutí – má vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií
  • Spevňuje cievy, kosti aj pokožku
  • Môže zlepšiť prietok krvi do mozgu, čím zníži riziko vzniku ochorení ako je demencia a Alzheimerova choroba
  • Zmierňuje kŕče pri menštruácii aj nepríjemné stavy pri menopauze
  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
  • Má odvodňujúci efekt
  • Zaisťuje tvorbu žalúdočnej kyseliny na lepšie využitie bielkovín v organizme
  • Podporuje tvorbu červených krviniek a okysličovanie buniek
  • Podporuje optimistickú náladu
  • Podporuje správne osídlenie črevnej mikroflóry dobrými baktériami a tým povzbudzuje prirodzenú imunitu

 

Kedy by ste cvikový kvas nemali užívať:

Napriek tomu, že má cviklový kvas množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, sú prípady, kedy sa užívať neodporúča. Nepite kvas ak trpíte ochorením:

  • Vred dvanástnika
  • Akútna gastritída (zápal žalúdka)
  • Zápal genitálií
  • Urolitiáza
  • Artritída
  • Dna
  • Hypotenzia
  • Zlyhanie obličiek
  • Žlčové kamene
  • Individuálna intolerancia alebo alergia na niektorú zložku kvasu

 

Kvas sa často sa používa v ruskom ľudovom liečiteľstve a jeho pravidelná konzumácia môže posilniť naše telo.

 

S láskou Vaša Radka

 

Zdroje:

Klaus Oberbeil a MUDr. Christiane Lentzová - Ovocie a zelenina ako liek

https://howtogetrid-sk.expertexpro.com/svekolnyj-kvas-poleznye-svojstva-i-protivopokazaniya/

https://www.skolahroupredospelakov.sk/

https://zdravopedia.sk/

https://vysetrenie.zoznam.sk/

https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-beetroot/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/