Mrla detská: Všetko, čo by ste mali vedieť o črevných parazitoch

 

Máte neustále pocit únavy? Trápi vás bolesť brucha, hnačka alebo nevysvetliteľná strata hmotnosti? Možno za tým stojí niečo, na čo by ste vôbec nepomysleli - črevné parazity. Tieto drobné organizmy, ktoré sa udomácnia v našom tráviacom systéme, môžu narušiť jeho normálnu funkciu a spôsobiť rôzne zdravotné problémy. 

Či už je to bezprizorná pásomnica, nevítané mrle, alebo hlísty, tieto parazity sa do nášho tela dostávajú rôznymi spôsobmi a ich infekcie môžu prebiehať bez očividných symptómov. Alarmujúce? Možno. Ale nezúfajte, existujú účinné spôsoby liečby a prevencie pred infikovaním črevnými parazitmi.

V tomto článku sa ponoríme do fascinujúceho sveta črevných parazitov. Odhalíme, ako sa dostávajú do nášho tela, ako môžu ovplyvniť naše zdravie a ako sa ich môžeme zbaviť. Tento článok je založený na dôveryhodných zdrojoch a je písaný jazykom zrozumiteľným pre každého, takže sa nemusíte báť odborných termínov a zložitých výkladov. Pridajte sa k nám na cestu do sveta, ktorý sa skrýva priamo v nás.

Čo sú črevné parazity

Črevné parazity sú organizmy, ktoré žijú v tráviacom systéme ľudí alebo zvierat a živia sa ich živinami. Tým, že sa takto udomácnia v našom tele, môžu narušiť jeho normálnu funkciu a spôsobiť rôzne zdravotné problémy.

Jedným z najznámejších príkladov črevných parazitov sú rôzne druhy červov, ako sú napríklad pásomnice, škrkavky alebo háďatká. Ale existujú aj iné druhy parazitov, napríklad jednobunkové organizmy (tzv. protozoá) ako Giardia alebo Cryptosporidium, ktoré môžu rovnako spôsobiť problémy v tráviacom systéme.

Hlísty

Parazitické hlísty sa môžu prenášať rôznymi spôsobmi, napríklad fekálno-orálnou cestou. Riziko nákazy sa zvyšuje pri kontaktovaní so zvieratami alebo ľuďmi, ktorí sú nositeľmi helmintových vajíčok a vylučujú ich spolu so stolicou. Môžete sa nakaziť aj pri používaní osobných hygienických potrieb iných ľudí, hračiek, posteľnej bielizne alebo riadu. Rovnako je rizikové čistenie mačacích záchodov bez ochranných rukavíc.

hlisty-prenos-zdravoradka

Hlísty sa môžu dostať do ľudského tela aj prostredníctvom chôdze po kontaminovanej pôde. Parazitické infekcie (helmintózy) môžu vznikať aj z dôvodu konzumácie kontaminovanej vody alebo potravín, ktoré boli infikované helmintami. Tieto helminty sa často nachádzajú v rybách, mäse (hovädzom alebo bravčovom) a na ovocí a zelenine.

Príznaky hlístovej infekcie

Niektoré príznaky prítomnosti helmintov v ľudskom tele zahŕňajú:

  • neustálu únavu, 
  • slabosť a svalové bolesti (myalgia) 
  • nadúvanie brucha, 
  • vracanie, 
  • zápchu alebo hnačku. 
  • kožná vyrážka, 
  • zväčšené lymfatické uzliny,
  • bolestivá defekácia, krv alebo hlien v stolici, a zvýšená plynatosť.

 

Ak sa hlísty nachádzajú v pľúcach, môžu spôsobiť:

  • suchý kašeľ, 
  • dýchavičnosť a 
  • kŕče priedušiek.

Hlísty v pečeni môžu vyvolať:

  • bolesť na pravej strane pod rebrami, 
  • kožné svrbenie a 
  • nevoľnosť.

Nie je hlísta ako hlísta

Existuje rôznorodý svet hlíst, ktoré sa líšia podľa farby, veľkosti a tvaru. Medzi najčastejšie druhy patrí:

Pásomnička pečeňová – parazituje v organizme ako larva, ktorá vyzerá ako jedno- alebo viackomorový mechúr.

Pásomnica u ošípaných a hovädzieho dobytka – pásomnica dlhočlánková, ktorá môže dosahovať dĺžku až desať metrov.

Ascarididae – biely vretenovitý parazit, ktorý obýva tenké črevo.

Opisthorchis – svetlohnedý parazit kopijovitého tvaru, ktorý napáda pečeň.

Vlasovec nerovnaký – ten sa podobá ľudskému vlasu a žije v hrubom čreve.

 

Do skupiny hlíst patria aj mrle - malé, sivobiele červy, ktoré napádajú črevá a spôsobujú silné svrbenie konečníka.

Hlísty a kožná vyrážka

Kožná vyrážka spôsobená parazitmi sa prejavuje ako svrbivé červené škvrny. Tieto škvrny sa môžu vyskytovať na trupe, horných a dolných končatinách. Helmintóza môže spôsobiť aj akné a suchú pokožku.

Hlísty u detí

Deti postihnuté hlístami môžu byť nepokojné, podráždené, plačlivé a trpieť nevoľnosťou a bolesťou v oblasti pupka. U detí môže helmintóza vyvolať aj neposednosť, nepozornosť, zápchu, hnačku a svrbenie v oblasti konečníka, ktoré sa zhoršuje v noci. U dievčat môžu hlísty spôsobiť svrbenie vonkajších genitálií.

Hlísty u dospelých

Hlísty u dospelých môžu spôsobiť bolesti hlavy, apatiu a nespavosť. Môžu sa tiež prejavovať ako pálenie záhy, nevoľnosť a vracanie. U žien môžu hlísty spôsobiť pálenie a začervenanie v oblasti genitálií. Medzi komplikácie vyvolané hlístami patrí anémia, nedostatok vitamínov a črevná obštrukcia.

Vedeli ste, že niektoré príznaky  infekcie črevným parazitom , ako napríklad pálenie záhy, môžu byť podobné ako príznaky infekcie baktériou? Urobte si test na Helicobacter pylori.

Diagnostika a testy na prítomnosť hlíst

Na diagnostikovanie prítomnosti hlíst sú potrebné rôzne testy:

  • vrátane krvných testov, 
  • vyšetrenia stolice a 
  • výterov z oblasti análneho otvoru. 

Ak je to potrebné, môže byť vykonané aj ultrazvukové vyšetrenie brušných orgánov. 

Je dôležité, aby ste vyhľadali lekársku pomoc pri prvých príznakoch helmintózy a nepoužívali lieky proti hlístam bez predchádzajúceho lekárskeho vyšetrenia. Ľudová liečba parazitózy, ako napríklad používanie tekvicových semien na liečbu hlíst, môže viesť k zhoršeniu stavu a vzniku komplikácií.

Prevencia

Je potrebné dodržiavať dôkladnú osobnú hygienu, včas a pravidelne odčervovať domácich miláčikov a pred konzumáciou ovocia a zeleniny túto dobre umyť. Mäso a ryby riadne tepelne upraviť.

mrle-hlisty-prevencia

Mrla detská

Mrla detská, tiež známa ako enterobius vermicularis alebo pinworm, je druh črevného parazita, ktorý sa najčastejšie vyskytuje u detí. Tieto drobné, bielo sfarbené, nitkovité červíky sa zvyčajne usídľujú v konečníku, kde samičky kladú vajíčka.

Inkubačná doba mrle detskej je približne 14 dní.

Ako sa môžem nakaziť mrlami

Mrle sú parazitické červy s veľkosťou od 5 do 12 milimetrov. Tieto malé bytosti prežívajú v tráviacom trakte, do ktorého sa dostávajú vo forme malých vajíčok. 

Zaujímavé je, že dospelé samičky týchto červov v noci migrujú z hrubého čreva ku konečníku, kde umiestňujú svoje vajíčka. Toto môže spôsobiť svrbenie, ktoré vedie k tomu, že dieťa sa škriabe a vajíčka sa tak dostávajú na jeho prsty a za nechty. Odtiaľ sa môžu ľahko dostať na rôzne predmety a plochy, ako sú spodná bielizeň, pyžamo, posteľná bielizeň, uteráky, toaletné potreby, riad, hračky a iné predmety, ktoré dieťa používa.

Ako zistím, že mám mrle

Príznaky infekcie mrlou detskou môžu zahŕňať:

  • svrbenie v oblasti konečníka (najmä v noci, keď samičky kladú vajíčka), 
  • nepokojný spánok,
  • podráždenosť alebo neprirodzené správanie vyplývajúce z nepohodlia
  • problémy s trávením
  • bolesti brucha
  • pokles telesnej hmotnosti
  • únik moču
  • podráždenie kože okolo konečníka

Prítomnosť mrlí je viditeľná aj voľným okom v stolici infikovaného dieťaťa v podobe tenkých bielych nitiek - červíkov. V niektorých prípadoch je možné mrle spozorovať v okolí konečníka, keď čiastočne alebo úplne vyliezajú. To ale to býva výnimočné, pretože mrle opúšťajú telesné dutiny počas spánku dieťaťa, preto na ne upozornia skôr ostatné príznaky.

Niekedy sa môžu mrle rozšíriť aj do oblasti vagíny a spôsobovať nepríjemné komplikácie vo forme vaginálnej infekcie.

Diagnostika mrle detskej

Diagnóza infekcie mrlou detskou sa obvykle robí pomocou tzv. lepiaceho testu, kedy sa na oblasť okolo konečníka priloží lepiaca páska, ktorá následne zachytí prítomné vajíčka. Túto pásku potom lekár podrobne preskúma pod mikroskopom.

mrle-diagnostika

Liečba mrlí a prevencia

Liečba infekcie mrlou detskou zvyčajne zahŕňa užívanie antiparazitických liekov. Keďže mrľa detská sa tak ľahko šíri, často je potrebné liečiť všetkých členov domácnosti, a to aj v prípade, ak nemajú žiadne príznaky. 

Najvhodnejšie je absolvovať kúru v dvoch fázach s odstupom 2 - 3 týždňov, aby sa zamedzilo liahnutiu ďalších živých jedincov.

Ak je svrbenie veľmi intenzívne, odporúča sa použiť aj upokojujúce krémy.

Je dôležité dodržiavať hygienické návyky, aby sa predišlo opätovnej infekcii:

  • zvýšená hygiena análneho otvoru, pohlavných orgánov a rúk vždy po vykonaní telesnej potreby
  • dôsledné umývanie rúk aj po výmene plienky a pred jedlom
  • sprchovanie vždy ráno hneď po prebudení prúdom teplej vody - na odstránenie vajíčok nakladených v okolí konečníka a genitálu počas spánku
  • skrátenie nechtov, aby nedošlo pri škriabaní počas spánku v zachyteniu vajíčka a následnému prenosu
  • častejšia výmena posteľnej aj spodnej bielizne, pyžám a uterákov - ideálne prať na vysokej teplote a žehliť
  • sterilizácia alebo pranie hračiek
  • zvýšená dezinfekcia kúpeľňových a kuchynských povrchov

Babské rady ako na mrle alebo ako to vidí tradičná medicína

Mária Trebenová vo svojej legendárnej knihe Liečivé rastliny z božej záhrady odporúča na črevné červy:

Medvedí cesnak 

Čerstvé listy medvedieho cesnaku nazbierané na jar sa jedia surové v šaláte, alebo sa nimi posýpajú a dochucujú jedlá podobne ako petržlenovou vňaťou. Je možné ho aj uvariť ako špenát.

Esencia z medvedieho cesnaku podľa Márie Trebenovej

Aby sme si zachovali liečivú silu cesnaku medvedieho po celý rok, pripravíme z neho esenciu.

Nadrobno nakrájané listy alebo cibuľky medvedieho cesnaku naložte do fľaše a zalejte 38 - 40%-nou ražnou pálenkou. Fľašu odložte aspoň na 2 týždne na teplé miesto. Z tejto esencie sa užíva  4x denne 10 až 15 kvapiek, zriedených v malom množstve vody.

Na rýchle odstránenie škrkaviek zaručí podľa Trebenovej chren, cesnak a cibuľa, ktoré sa uvaria v mlieku a toto mlieko sa pije po dúškoch také horúce, aké sa len dá zniesť.

Liečivá zelenina

V encyklopédii alternatívnej medicíny som našla aj tieto rady:

“Kým začnú účinkovať lieky proti parazitom, konzumujte niekoľko dní strúhanú mrkvu (na obed a večer). Ráno vypite nalačno malý pohár kapustovej šťavy.

Užívajte 1 až 4 strúčiky surového cesnaku denne alebo cesnakový odvar 2x (3-4 strúčiky na jeden pohár, varte 20 minút) prípadne každé ráno čaj zo saturejky (1 kávová lyžička listov na šálku) alebo z tymiánu (štipka na šálku, 3 až 4 šálky denne).”

Ajurvéda a črevné parazity

Tradičná ajurvédska medicína rieši problém s črevnými parazitmi ako sú mrle alebo hlísty pomocou bylín a korenín. Podľa základných princípov ajurvédy je vhodné použiť korenie kurkuma, fenikel, rascu, piepor, ovocie amalaki, haritaki alebo palinu pravú v presne zostavených kombináciách: Krimi Mukti.

Curcumin95-zdravoradka.sk   Amalaki Rasayan  Krimi Mukti

Tradičná čínska medicína a črevné parazity

Podľa TČM má schopnosť vypudiť parazity z tela Hliva, Spoločnosť Energy vytvorila podľa receptúr TČM bylinný koncentrát Korolen, ktorý okrem iných efektov pôsobí aj na procesoch odstraňovania parazitov z tela

Psychické a sociálne následky infekcie u detí

Infekcia črevnými parazitmi, vrátane hlísty detskej, môže mať aj psychické a sociálne následky. 

Po psychickej stránke, môže infekcia spôsobiť úzkosť a stres, najmä ak sú príznaky výrazné alebo nepríjemné. Deti môžu mať strach alebo sa môžu cítiť neisté v dôsledku fyzických príznakov, ako je svrbenie alebo bolesť. Taktiež môžu byť stresované alebo znepokojené potrebou lekárskeho vyšetrenia alebo liečby. 

Čo sa týka sociálnych následkov, infekcia môže ovplyvniť interakcie dieťaťa s inými. Môže dôjsť k určitému nálepkovaniu, keď sa o infekcii dozvedia ostatné deti alebo dospelí, čo môže viesť k pocitom hanby alebo izolácie. Deti môžu byť tiež vystavené posmechu alebo šikanovaniu. 

Naviac, deti s infekciou môžu byť nútené zostať doma z dôvodu choroby, čo môže spôsobiť, že budú chýbať v škole a môžu mať pocit, že zaostávajú. 

Je dôležité, aby rodičia v takýchto prípadoch podporovali dieťa a vysvetlili mu, že infekcia črevnými parazitmi je pomerne bežná a nič za čo by sa malo hanbiť. Primeraná informovanosť a vzdelávanie môže tiež pomôcť zmierňovať strach a stres u dieťaťa spojený s infekciou. 

Záver

Črevné parazity sú drobné organizmy, ktoré žijú a živia sa v našom tráviacom systéme. Môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ktoré môže byť niekedy ťažké diagnostikovať, pretože mnoho príznakov môže byť spôsobených aj inými zdravotnými problémami. Parazity sa do nášho tela môžu dostať rôznymi spôsobmi, vrátane kontaminovanej vody alebo potravín, alebo priamym kontaktom s infikovanou osobou alebo zvieraťom.

Prevencia je kľúčová pri ochrane pred črevnými parazitmi. Dôkladné umývanie rúk, správne varenie a spracovanie potravín a pitie bezpečnej vody môžu pomôcť zabrániť infekcii. Ak máte podozrenie na infekciu črevnými parazitmi, je dôležité obrátiť sa na lekára, ktorý môže vykonať potrebné testy a poskytnúť správnu liečbu.

Na záver, črevné parazity môžu mať vplyv na naše zdravie a pohodu, ale s príslušnými opatreniami a zdravotnou starostlivosťou môžeme minimalizovať ich negatívne účinky a udržať naše telo zdravé.

Vaša a svoja Radka

 

Zdroje:

https://lekar.sk/clanok/parazitarna-infekcia-mrou-detskou

https://zdravovek.eu/mrla-detska-ludska/ 

https://lekar.sk/clanok/parazitarna-infekcia-mrou-detskou

https://openstax.org/books/microbiology/pages/24-6-helminthic-infections-of-the-gastrointestinal-tract

https://doktorpro.sk/blog/symptoms-of-helminths-and-how-to-treat-them  

Mária Trebenová: Liečivé rastliny z božej záhrady 1991

Spol.autorov: Encyklopédia alternatívnej medicíny 2010