Všetko, čo potrebujete vedieť o Helicobacter pylori : príznaky, test, liečba, diéta

 

Helikobacter pylori je neviditeľný nepriateľ, ktorý sa môže skrývať vo vašom žalúdku, a môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Preskúmajte s nami tajomstvá tejto baktérie a zistite, ako môže ovplyvniť váš život. Od príznakov cez diagnostiku až po možnosti liečby, či prevencie, pripravili sme pre vás komplexného sprievodcu svetom Helicobacter pylori.

Bez ohľadu na to, či sa obávate o svoje zdravie, alebo ste jednoducho zvedaví a chcete sa dozvedieť viac, tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie. 

Čo je Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, často skracovaný ako H. pylori, je druh baktérie, ktorý sa môže usadiť v žalúdku. Je to gramnegatívny organizmus špirálovitého tvaru s bičíkmi a je jedinečný v tom, že dokáže prežiť v extrémne kyslom prostredí žalúdka, kde to väčšina iných baktérií nezvládne.

Helicobacter pylori (niekedy aj Helikobakter pylori) kolonizuje žalúdočnú sliznicu. Žije v povrchových vrstvách sliznice žalúdka a dvanástnika. V žalúdku, kde sa pH pohybuje okolo 1 si H.pylori vytvára z močoviny zásaditý amoniak, ktorý ho chráni pred zničujúcim vplyvom žalúdočných štiav.

Infekcia H. pylori je veľmi bežná a odhaduje sa, že 20 až 70% svetovej populácie môže byť infikovaná touto baktériou, v závislosti od geografickej polohy. Najviac je postihnutá brazílska a čínska populácia, najmenej Austrálčania a Američania. Na Slovensku to je približne 25 - 35%.

Z histórie Helicobacter pylori

Relatívne nedávno, konkrétne v roku 1982, austrálski vedci John Robin Warren a Barry Marshall opísali baktériu zvanú Helicobacter pylori. Táto baktéria sa ukázala byť kľúčová pri vzniku vredových chorôb žalúdka a dvanástnika. 

Napriek tomu, že jej objav je súčasťou modernej histórie, Helicobacter pylori je starý ako svet. Podľa simulácií sa predpokladá, že sa prvýkrát objavil pred 60 000 rokmi vo východnej Afrike a následne sa spolu s ľudským hostiteľom rozšíril do celého sveta.

Pre nadšencov histórie ponúka cesta Helicobacter pylori a peptického vredového ochorenia fascinujúcu časovú osu, ktorá siaha od obdobia Hippokrata až po súčasný výskum.

Význam objavu Helicobacter pylori a jeho dopad na medicínu podčiarkuje aj skutočnosť, že v roku 2005 boli Barry Marshall a John Warren ocenení Nobelovou cenou za fyziológiu a medicínu za "objav baktérie Helicobacter pylori a jej úlohy pri zápale žalúdka a žalúdočných vredoch".

ako-sa-nakazit-h-pylori

Ako sa môžem nakaziť Helicobacter pylori

Helikobakter pylori je baktéria, ktorá sa môže dostať do nášho tela rôznymi spôsobmi. Najbežnejším zdrojom infekcie je konzumácia kontaminovaného jedla alebo vody, ktoré môžu obsahovať tieto baktérie.

Tiež sa môže prenášať cez blízky fyzický kontakt, napríklad bozkávaním, zdieľaním jedla alebo nápojov. V rodine sa prenáša zväčša zo starších osôb na mladšie a k prenosu dochádza cestou ústa - ústa a stolica - ústa.

Rizikové faktory 

Rizikové faktory pre infekciu H. pylori zahŕňajú život v nižších socio - ekonomických podmienkach, kde je šanca na kontamináciu vyššia. Toto je obzvlášť výrazné v oblastiach s nízkou hygienickou úrovňou alebo slabou infraštruktúrou vodovodov a kanalizácie. 

Ďalším rizikovým faktorom je vek - infekcia H. pylori sa častejšie vyskytuje u dospelých než u detí, hoci sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku. Riziko infekcie tiež stúpa, ak máte rodinnú anamnézu infekcie H. pylori.

K ďalším rizikovým faktorom treba spomenúť fajčenie, zvýšená konzumácia mäsa, pikantných jedál, hlavne čili papričiek a častá konzumácia reštauračných jedál.

Helikobakter príznaky

Treba zdôrazniť, že nie každá osoba infikovaná H. pylori bude mať zdravotné problémy. Mnohí ľudia sú nositeľmi baktérie, ale nemajú žiadne príznaky. Avšak u niektorých ľudí môže infekcia H. pylori viesť k vážnym zdravotným komplikáciám.

helikobakter-priznaky

obrázok: Freepik

“Udáva sa, že u približne 30% pacientov prebieha infekcia asymptomaticky, 30% pacientov má mierne tráviace ťažkosti a u 30 - 40% sú tráviace ťažkosti výrazné. Tieto príznaky závisia od závažnosti zápalových a abnormálnych zmien epitelu sliznice žalúdka, intenzity kolonizácie sliznice helicobacterom, prípadne už rozvinutými komplikáciami (ako napríklad peptický vred dvanástnika)” hovorí gastroenterologička MUDr. Veronika Polakovičová, PhD.

K nešpecifickým príznakom infekcie Helicobacterom pylori patrí:

  • zvracanie
  • pocit na zvracanie
  • bolesť brucha
  • pálenie záhy
  • zápach z úst
  • nadúvanie
  • hnačka
  • pocit tlaku v žalúdku po najedení
  • chudnutie

Prejavy infekcie H.pylori závisia od imunitného stavu organizmu a od samotnej baktérie.

Komplikácie a dôsledky infekcie Helikobakter-om pylori

Komplikácie môžu zahŕňať všetko od nepríjemných ťažkostí až po chronický zápal alebo dokonca rakovinu žalúdka. Helicobacter je známy kvôli svojej schopnosti spôsobovať žalúdočné vredy a je dokonca považovaný za hlavný faktor prispievajúci k vzniku žalúdočného karcinómu.

Diagnostika - Ako zistím, či mám Helikobaktera

Diagnostika infekcie H. pylori sa môže uskutočniť niekoľkými spôsobmi. Tieto testy zahŕňajú: 

1. Krvné testy:

Krvný test sa používa na zistenie, či telo vytvorilo protilátky proti H. pylori, čo by naznačovalo, že ste boli vystavení tejto baktérii. Tento test je jednoduchý a rýchly, ale nemusí byť vždy presný, pretože protilátky môžu zostávať v krvi dlho po tom, čo infekcia skončila.

2. Test na dych: 

Tento test je tiež známy ako ureázový dychový test. Po vypití špeciálneho nápoja, ktorý obsahuje radioaktívne označený alebo neoznačený urea, pacient dýchne do vrecka. Ak je H. pylori prítomný v žalúdku, baktérie rozložia ureu a uvoľnia amoniak a oxid uhličitý. Potom sa množstvo týchto plynov meria v dychu pacienta. Tento test je veľmi presný na detekciu aktívnej infekcie H. pylori.

3. Helikobakter test zo stolice na antigén H. pylori:

Tento test detekuje proteín (antigén) H. pylori priamo v stolici. Je to domáca alebo laboratórna metóda na detekciu aktívnej infekcie a môže byť tiež použitá na monitorovanie účinnosti liečby.

helicobacter-pylori-test-1-zdravoradkaavokadi

4. Endoskopia:

Ak má pacient vážne príznaky alebo je starší, lekár môže odporučiť endoskopiu. Pri tomto postupe lekár vloží dlhú tenkú trubicu (endoskop) s malou kamerou do úst pacienta a smeruje ju do žalúdka. Lekár môže potom vizuálne skontrolovať žalúdok a vziať biopsiu (malý vzorku tkaniva), ktorá sa potom testuje na prítomnosť H. pylori.

Spoľahlivosť týchto testov môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi vrátane času od infekcie, aktivity infekcie a príjmu niektorých liekov. V ideálnom prípade by sa mal použiť kombinovaný prístup, ktorý zahŕňa viaceré testy, aby sa zvýšila presnosť diagnózy. Ak je výsledok pozitívny, lekár môže odporučiť vhodnú liečbu.

Liečba

Po zistení pozitivity na helicobactera lekár zváži a rozhodne postup liečby.

Antibiotická liečba

Liečba infekcie H. pylori sa zvyčajne skladá z kombinácie viacerých antibiotík a liekov na zníženie žalúdočnej kyseliny. Cieľom liečby je zničiť baktérie a zabrániť ich opätovnému vzniku. 

  1. Tradičná liečba, známa ako "trojnásobná terapia", zahŕňa dva druhy antibiotík (napríklad klaritromycín a amoxicilín alebo metronidazol) a liek na zníženie žalúdočnej kyseliny, tzv. inhibítor protónovej pumpy (IPP), ako je omeprazol alebo lansoprazol. Táto liečba sa zvyčajne podáva po dobu 10 až 14 dní.

 

  1. V niektorých prípadoch sa môže použiť "štvornásobná terapia", ktorá zahŕňa dva druhy antibiotík, IPP a liek nazývaný bismutová subsalicilát

Existujú aj iné liečebné metódy, je na zvážení lekára, pre ktorú sa rozhodne.

Výhody takéhoto prístupu zahŕňajú vysokú účinnosť a rýchlosť liečby. Nevýhody môžu zahŕňať vedľajšie účinky ako nevoľnosť, hnačka, alebo zmeny chuti, ako aj potenciálne riziko rozvoja rezistencie na antibiotiká. 

Dôležité je dodržiavať pokyny lekára a ukončiť celý priebeh liečby, aj keď sa príznaky zlepšia, aby sa zabránilo opätovnému vzniku infekcie a rozvoju rezistencie na antibiotiká. 

Zmiešané liečebné režimy môžu byť účinné, ale vyžadujú sa ďalšie štúdie na potvrdenie ich účinnosti a bezpečnosti. Aj keď sú tieto lieky na predpis, nie sú vhodné pre všetkých pacientov, najmä pre tých, ktorí majú alergie na niektoré antibiotiká.

Po úspešnej liečbe by mal pacient podstúpiť test na overenie, či boli baktérie H. pylori úplne zničené. Ak sa príznaky vrátia alebo testy ukážu, že infekcia pretrváva, môže byť potrebná ďalšia liečba. 

V závažných prípadoch, kedy liečba antibiotikami nezabránila potenciálnym komplikáciám H. pylori, ako sú peptické vredy alebo rakovina žalúdka, môže byť potrebný chirurgický zákrok.

Liečba helikobaktera bez antibiotík

Niektorí pacienti infikovaní baktériou H.pylori sa zdráhajú podstúpiť antibiotickú liečbu. Dôvody sú rôzne - od alergií na antibiotiká až po predošlé negatívne skúsenosti s ich užívaním. Mnohí sú tiež motivovaní snahou obmedziť používanie antibiotík na globálnej úrovni. 

Ak nie sú ich príznaky urgentné, infekcia je relatívne znesiteľná a bola včas diagnostikovaná, mnohí z týchto pacientov hľadajú alternatívne metódy liečby helikobaktera. Obracajú sa na prírodné prostriedky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe infekcie.

Existujú výskumy* zamerané na rôzne druhy rastlín, ktoré majú antibiotické vlastnosti a môžu pomôcť pri odstraňovaní helikobaktera alebo zmierňovať jeho rozmnožovanie v žalúdku. Medzi najviac preskúmané patria cesnak, brokolica, zelený čaj, propolis a masticha - živica zo stromu Pistacius Lentiscus, ktorú Gréci nazývajú "zabijak helicobaktera". 

Ak teda hľadáte alternatívy k tradičnej liečbe H.pylori, možno by ste mohli zvážiť niektoré z týchto prírodných prostriedkov.

Pamätajte, že vždy je najlepšie konzultovať možnosti liečby s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom, ktorý môže poskytnúť individuálnu radu na základe vašich osobných zdravotných potrieb a okolností.

Čo nemá rád helikobakter alebo ako sa stravovať

Správnym krokom k potlačeniu nepríjemných príznakov je nastaviť si jedálniček s vysokým podielom týchto potravín:

  • potraviny bohaté na probiotiká
  • nekyslé ovocie
  • zelenina, najmä brokolica, kapusta, karfiol
  • omega - 3 mastné kyseliny
  • biele mäso a ryby

avokado-helicobacter-pylori

obrázok: Freepik chandlervid85

Probiotiká a prebiotiká sú tvorené prospešnými baktériami žijúcimi v čreve, ktoré stimulujú tvorbu látok bojujúcich s baktériou Helicobacter pylori. Zmierňujú vedľajšie účinky liečby, ako je zlé trávenie, zápcha alebo hnačka.

Omega kyseliny obsahujú potraviny ako avokádo, rybí olej, olivový olej alebo semená mrkvy. Tieto pomáhajú znižovať zápal žalúdka a zabraňujú množeniu H.pylori.

Do jedálnička je vhodné zaradiť aj varenú zeleninu a nekyslé ovocie. Prispievajú k zlepšeniu funkcie čriev a ľahko sa trávia.

Štúdia na ľuďoch, ktorí boli infikovaní H.pylori a konzumovali brokolicové klíčky (70g denne) počas 8 týždňov naznačuje, že takáto liečba baktériu síce celkom neodstraňuje, ale redukuje kolonizáciu H.pylori.

V inej štúdii sa preukázal ako účinný preventívny prostriedok proti premnoženiu H.pylori zelený čaj.

K ďalším potravinám, ktorým môžeme podľa týchto štúdií pripísať vlastnosti eliminujúce rast a množenie H.pylori patrí:

  • cesnak
  • med
  • propolis
  • sladké drievko
  • huba Hericium
  • červené víno

Je dôležité podotknúť, že záver týchto štúdií hovorí, že alternatívne terapie neboli účinné pri eradikácii baktérií in vivo (zničení H.pylori v prirodzenom prostredí), ale sú sľubné ako doplnková liečba chorôb spojených s infekciou Helicobacterom pylori

Masticha a Helikobakter pylori

Prvý dôkaz naznačujúci, že masticha má antibakteriálnu aktivitu, konkrétne proti H. Pylori, bol publikovaný v prestížnom New England Journal of Medicine** v roku 1998. Toto zistenie otvorilo cestu k možnému vysvetleniu výrazne pozitívneho účinku mastichy na liečbu žalúdočných a dvanástnikových vredov, ktorý bol už vtedy známy.

Súčasne s týmito poznatkami sa zistilo, že masticha je schopná zničiť až 90% izolovaných kmeňov H. Pylori pri koncentrácii 500 μg/ml. 

Randomizované klinické skúšanie, kde sa pacientom s infekciou H. pylori podávali rôzne dávky mastichy počas 14 dní, potvrdilo, že masticha je dostatočne účinná na odstránenie H. pylori in vivo - v bežnom prirodzenom prostredí.

Zaujímavým zistením však bolo, že kombinácia mastichy s pantoprazolom - inhibítorom protónovej pumpy nebola účinná pri odstraňovaní H. pylori. Toto sa vysvetľuje hypotézou, že väčšina mastichových látok vyžaduje kyslé prostredie v žalúdku, aby bola účinná proti H. pylori, čo je stav, ktorý sa mení s protónovým inhibítorom pumpy, ktorý zvyšuje alkalitu žalúdka.

masticha_zivica-zdravoradka

Čo “helikobakter diéta” neodporúča

Keďže H.pylori obľubuje kyslé prostredie, je dobré eliminovať potraviny a nápoje, ktoré takéto prostredie v našom organizme pomáhajú vytvárať. Patrí sem:

  • káva, čokoláda, silný čierny čaj - obsahujú kofeín, ktorý dráždi žalúdok
  • sýtené sladené nealkoholické nápoje
  • alkohol
  • kyslé ovocie - ananás, pomaranč a podobne
  • sójová omáčka, worcester, kečup, majonéza, bujóny
  • vyprážané jedlá, červené mäso, tučné syry
  • konzervované potraviny s obsahom konzervačných látok a chemických prísad
  • tabak

Na záver

Helikobacter pylori je skutočne fascinujúcou, hoci niekedy nebezpečnou baktériou. Zatiaľ čo mnoho ľudí s touto infekciou nemá žiadne príznaky, pre iných môže byť príčinou vážnych zdravotných problémov, vrátane peptických vredov a rakoviny žalúdka. Dôležité je vedieť, že ak máte príznaky, ktoré by mohli naznačovať prítomnosť H. pylori, máte mnoho možností na diagnostiku a liečbu.

Vždy je najlepšie konzultovať svoje zdravotné starosti so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom. Dúfam, že tento článok vám poskytol užitočné a jasné informácie.

Radka Žiaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom či PPC reklamami.

 

Zdroj:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8838553/

https://masticlife.sk/pages/helicobacter-pylori

https://zdravoteka.sk/magazin/helicobacter-pylori-nepriatel-prenasa-prejavuje/

https://lekar.sk/clanok/helicobacter-pylori