Harmónia a zuby: Ako pristupuje ajurvéda a tradičná čínska medicína k ústnej hygiene

 

Zuby nie sú len ozdobou nášho úsmevu alebo nástrojom na stravovanie. Odrážajú naše životné návyky a stravovacie vzorce, sú indikátorom našich genetických predispozícií a môžu nám dokonca signalizovať možné zdravotné problémy. Ich rovnováha a zdravie majú priamy dopad na naše celkové zdravie a pohodu. 

Celostná medicína pristupuje k zdraviu zubov a ústnej dutiny z unikátnej perspektívy, na základe ktorej sa zdravie zubov neoddeliteľne spája s rovnováhou celého tela. Princípy ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny nám môžu pomôcť lepšie pochopiť túto súvislosť a ponúkajú nám praktické rady, ako sa o zuby a ústnu dutinu správne starať.

Pridaním týchto starodávnych metodík do vášho bežného režimu môže nielen zlepšiť zdravie vašich zubov, ale aj vašu celkovú pohodu a vitalitu. Poďme sa teda na túto tému pozrieť bližšie a objaviť, ako môže rovnováha a zdravie našich zubov ovplyvniť náš celkový život.

 

Tip na zaujímavé čítanie: Úvod do ajurvédy - základné princípy ajurvédy

Ústna hygiena podľa ajurvédy

V kontexte ajurvédy je ústna hygiena oveľa viac než len pravidelné čistenie zubov. Je to súbor rituálov, ktoré sa uskutočňujú každý deň, aby sa udržala rovnováha v ústnej dutine a celkovo v celom tele. Tieto rituály sú založené na starodávnych múdrostiach a skúsenostiach, ktoré sú prenesené z generácie na generáciu.

Denná rutina s ajurvédou

Jedným zo základných princípov ústnej hygieny v ajurvéde je 'Dinacharya' alebo denná rutina. Podľa tejto filozofie by sme mali začať deň čistením jazyka špeciálnym nástrojom nazývaným 'Jihwa Prakshalana' - škrabka na jazyk. Mala by byť kovová - ideálne medená, pretože podľa ajurvédy meď ničí niektoré baktérie.

Tento nástroj odstraňuje nahromadené 'ama' alebo toxíny, ktoré sa vytvárajú v ústach počas spánku. Je to jednoduchý, ale veľmi účinný proces, pri ktorom okrem odstraňovania povlaku zároveň aktivujeme reflexné body, udržiavame čistotu v ústach a pôsobíme na prevenciu zubného kazu a iných ústnych problémov. 

vyplach-oleja-zubna-hygiena-zdravoradka

Zdroj: freepik

Mlganie alebo olejové výplachy

Ďalším dôležitým rituálom je 'Gandusha' alebo olejové výplachy. Tento proces spočíva v držaní malého množstva oleja (najčastejšie sezamového alebo kokosového) v ústach po dobu 10-20 minút a potom ho vypľuť. Olej v ústach pôsobí ako výkonný detoxikant, ktorý odstraňuje baktérie a iné škodlivé látky. Pravidelné vykonávanie tohto rituálu môže výrazne zlepšiť zdravie ústnej dutiny a dokonca aj celkové zdravie.

Na prekrvenie a posilnenie ďasien, zubov a ako bonus - odstránenie nežiadúcich vrások 🙂 z tváre je výborné, ak kloktáte teplý sezamový olej. Najlepšie ráno a aspoň dva - trikrát týždenne.

Bylinky pre zdravé zuby

Ajurvédska ústna hygiena tiež zahŕňa pravidelné vyplachovanie úst bylinnými odvarmi a používanie prírodných zubných pást, ktoré sú bez chemikálií a škodlivých látok. Najpoužívanejšie bylinky a koreniny na ústnu hygienu sú neem s antimikrobiálnym efektom, kurkuma s protizápalovým efektom alebo klinček pri krvácaní ďasien

Tieto metódy môžu byť pre mnohých nové a neznáme, ale ich účinky na zdravie zubov a celkovej pohody sú nespochybniteľné.

Zdravá strava - zdravé telo - zdravé zuby

Nevyhnutnou súčasťou ústnej hygieny podľa ajurvédy je aj správna strava. V ajurvéde sa verí, že konzumácia príliš veľa sladkostí a kyslých potravín môže viesť k zubnému kazu a iným ústnym problémom. Preto je dôležité dodržiavať vyváženú stravu, ktorá zahrňuje všetkých šesť chutí (sladké, kyslé, slané, horúce, horké a trpké) a je bohatá na čerstvé ovocie, zeleninu a byliny.

Spoliehať sa na ajurvédu pri starostlivosti o zuby a ústnu dutinu môže znieť zložito, ale skutočnosť je taká, že je to oveľa jednoduchšie, ako by ste si mohli myslieť. Je len potrebné začať a postupne začleniť tieto praktiky do svojej každodennej rutiny. Ajurvéda ponúka účinné a prirodzené metódy na udržanie zdravých zubov a ústnej dutiny, ktoré sú v súlade s prírodou a našim telom.

 

Nezabúdajte na pravidelné preventívne prehliadky u svojho zubného lekára a kvalitné ošetrenie zubov u profesionálnej dentálnej hygieničky. Starostlivosťou o svoje zuby predchádzate množstvu zdravotných problémov.

Ústna hygiena v tradičnej čínskej medicíne

V tradičnej čínskej medicíne (TČM) je význam a úloha zubov a ústnej dutiny rovnako významná ako v ajurvéde.

Zuby a meridiány 

Podľa TČM je ľudské telo prepletené sústavou kanálov, známych ako meridiány, ktorými prúdi energia. Tieto meridiány pôsobia ako energetické diaľnice, prenášajúce silu z jedného orgánu do druhého. Ak sa vyskytne ochorenie v nejakom vnútornom orgáne, je to v podstate prejavom blokády v energetickom toku. Intervencia na týchto energetických dráhach môže pomôcť obnoviť harmonický tok energie.

Táto energia, ktorá putuje meridiánmi, sa v čínskej medicíne nazýva čchi. Stúpenci tejto alternatívnej medicínskej praxe tvrdia, že bioinformácie sú frekvencie, ktoré napodobňujú riadiace frekvencie podkôrových center mozgu, ktoré regulujú vegetatívnu nervovú sústavu a fungovanie vnútorných orgánov. Tým, že tieto frekvencie pôsobia na telo, môžu narušiť negatívne informácie a podporiť regeneračné procesy.

Podľa tradičnej čínskej medicíny zuby ležia na týchto energetických tratiach, meridiánoch, a sú preto úzko prepojené so všetkým, čo sa deje v tele na energetickej úrovni. Výskumom vzťahu medzi zubami a ostatnými časťami tela sa zaoberá somatotopia. Jedinečné postavenie každého zuba vo vzťahu k telu má svoj význam.

Zuby a rôzne systémy v tele sú teda úzko prepojené. Tak ako chorý zub môže spôsobiť infekcie a celý rad ďalších komplikácií, vrátane zvýšeného krvného tlaku, problémov s kardiovaskulárnym systémom, migrény a podobne, tak aj chorý orgán môže poslať signál SOS bolesťou v príslušnom zube, upozorňujúc na to, že niečo nie je v poriadku.

Toto prepojenie je podstatné pri diagnostike a liečbe. Napríklad, problémy s prednými zubami môžu signalizovať problémy s obličkami, zatiaľ čo bolesť zadných zubov môže naznačovať problémy s črevami. 

zuby-tcm-zdravoradka

Zdroj: Vitae_2023_03 Energy

Ústna hygiena podľa TČM

Čo sa týka ústnej hygieny, TČM tiež zdôrazňuje význam pravidelného čistenia a ošetrenia zubov a úst. Používa rôzne prírodné prostriedky, ako sú bylinné výplachy, olejové výplachy a prírodné zubné pasty, aby sa udržala čistota a zdravie ústnej dutiny. Tieto metódy sú podobné tým, ktoré sa používajú v ajurvéde, čím sa potvrdzuje univerzálnosť týchto starodávnych prístupov.

Tradičná čínska medicína a ajurvéda nám ponúkajú komplexný a holistický pohľad na ústnu hygienu, ktorý je v súlade s prirodzeným fungovaním nášho tela. Ak  pochopíme a naučíme sa uplatňovať tieto princípy, môžeme dosiahnuť značné zlepšenie nielen v našej ústnej hygiene, ale aj v našom celkovom zdraví a pohode.

Občas je nutný zásadnejší zásah, aby sa zachovalo zdravie ústnej dutiny a vtedy prichádza na rad zubná chirurgia.

Masticha a jej vplyv na ústnu dutinu

Masticha, známa aj ako "slzy Chiosu", je prírodný produkt s úžasnými účinkami na zdravie ústnej dutiny. Tento drahocenný dar prírody nie je len exkluzívnou surovinou v gurmánskej a kozmetickej ríši, ale je tiež cenený za svoje liečivé vlastnosti.

Čo je Masticha

Masticha je prírodná živica, ktorá sa získava z kmeňov a vetiev stromu Pistacia Lentiscus. Tento strom, známy aj ako lentisk, sa bežne vyskytuje v celom Stredozemí, ale je to iba na gréckom ostrove Chios, kde produkuje živicu s jedinečnými vlastnosťami známymi ako masticha.

masticha_zivica-zdravoradka

Zdroj: masticlife.sk

Ostrov Chios je jediným miestom na svete, kde sa pestuje masticha v takej kvalite a kvantite. Táto tradícia sa datuje už od starovekého Grécka, kedy Hippokrates opisoval jej liečivé vlastnosti.

Masticha sa používa vo výrobe mnohých produktov, vrátane potravín, nápojov, kozmetiky a dokonca kapsúl ako výživových doplnkov. Jej unikátna a príjemná vôňa prináša sviežosť a exotický dotyk všetkým výrobkom, do ktorých sa pridáva.

Ako masticha podporuje zdravie ústnej dutiny

Masticha má vynikajúce antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré ju robia ideálnou na starostlivosť o ústnu hygienu. Jej pravidelné používanie môže pomôcť predchádzať zubnému kazu, bolesti ďasien a iným ústnym problémom. Žuvanie mastichy stimuluje produkciu slín, ktoré prirodzene čistia ústa a znižujú množstvo baktérií. Toto vedie k lepšiemu dychu a k zdravým zubom a ďasnám. 

Okrem týchto účinkov na ústnu dutinu, masticha tiež podporuje zdravie celého tráviaceho traktu. Pôsobí ako prirodzené probiotikum a pomáha pri problémoch ako je nadúvanie, nevoľnosť či bolesť žalúdka. 

Vedecké štúdie dokonca ukázali, že masticha môže byť účinná pri eliminácii baktérie Helicobacter pylori, ktorá je hlavnou príčinou vzniku vredov a gastritídy.

 

Inšpirácia pre vás: Vyskúšajte recept na skvelé mastichové keksíky

Záver

Na záver, je dôležité zdôrazniť, že starostlivosť o naše zuby a ústnu dutinu je súčasť našej celkovej starostlivosti o zdravie. Tradičná čínska medicína a ajurvéda nám ukazujú, že naše zuby sú prepojené so všetkými orgánmi v našom tele prostredníctvom systému meridiánov. To nám dáva nový pohľad na to, ako môžeme pristupovať k našej ústnej hygiene.

Masticha nám poskytuje skvelý prírodný prostriedok na udržanie zdravých zubov a ústnej dutiny, ako aj na podporu zdravia celého nášho tráviaceho systému. Jej antibakteriálne a protizápalové vlastnosti robia z nej ideálny doplnok k našej ústnej hygiene.

Takže nezabúdajte, starostlivosť o naše zuby nie je len o krásnom úsmeve. Je to o celkovom zdraví. Starajme sa o naše zuby s láskou a pozornosťou, ako by sme sa starali o akýkoľvek iný dôležitý orgán v našom tele. A pamätajte, zdravé zuby znamenajú zdravé telo.

Vaša a Svoja Radka