Osteoporóza: Ako s ňou efektívne bojovať a zlepšiť kvalitu života

Osteoporóza. Možno ste o tejto chorobe už počuli. Možno máte niekoho v rodine, kto s ňou bojuje. Alebo možno o nej neviete takmer nič. V každom prípade je dôležité pochopiť, čo osteoporóza je, ako ju môžeme predchádzať a prečo by sme sa o ňu mali zaujímať. 

Čo je osteoporóza a aké môže mať dôsledky

Milujem prechádzky lesom. Obdivujem staré, vznešené stromy, ktoré tam rastú dlhé roky. Sú to monumenty vytrvalosti a sily, stáročné príbehy zakódované v ich kôre. Ale niekedy sa stane, že narazím na strom, ktorý je na prvý pohľad zdravý, no jeho vnútro je úplne vyhryzené červotočmi. Na povrchu je pekný a silný, ale vo vnútri slabý a krehký. Túto metaforu som použila na lepšie vysvetlenie, čo je to osteoporóza.

Osteoporóza je závažné ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty a následne k oslabeniu kostí. Tieto kosti potom pripomínajú prázdny včelí úľ, plné malých dierok, ktoré robia kosti krehkými a náchylnými na zlomeniny. Rovnako ako strom, ktorý bol zvnútra oslabený červotočmi, človek s osteoporózou môže na navonok vyzerať zdravo, ale jeho kosti sú vo vnútri slabé a krehké. 

Ale to nie je všetko. Osteoporóza je považovaná za „tichého zlodeja“ pretože často prichádza bez varovania. Môžete mať osteoporózu a ani o tom neviete, až kým neprídete o rovnováhu, padnete a zlomíte si kosť. Preto je dôležité byť informovaný a vedieť, ako osteoporóze predchádzať.

A to je dôvod, prečo je táto téma taká dôležitá. Každý z nás má kosti. Každý z nás chce, aby boli jeho kosti silné a zdravé. Ale nie všetci z nás vedia, ako na to. A tu prichádza na rad edukácia a informovanosť. 

Ak vieme, čo osteoporóza je, ako sa prejavuje a ako jej môžeme predchádzať, máme šancu udržať naše kosti silné a zdravé po celý život. A to je niečo, čo si zaslúžime všetci. Téma osteoporózy je teda nielen dôležitou, ale priam nevyhnutnou súčasťou našej vzdelanej a zdravej budúcnosti.

Čo spôsobuje osteoporózu

Toto ochorenie je často označované ako “tichá epidémia”, pretože mnohí z nás o nej nevedia do chvíle, kým nám nepraskne kosť. Ale čo v skutočnosti spôsobuje osteoporózu? Ako sa kosti menia v čase? Ktoré faktory prispievajú k jej vzniku? Poďme sa ponoriť do príbehu, kde hlavným hrdinom je osteoporóza.

Ako sa menia naše kosti v čase

Naša cesta začína na mieste, ktoré je nám všetkým dobre známe - našom tele. Kosti nie sú statické a nemeniace sa štruktúry, ako by sme si mohli myslieť. Sú to živé tkanivá, ktoré sa neustále menia a obnovujú. Keď sme mladí, naše telo vytvára novú kostnú hmotu rýchlejšie, ako ju stráca, čo vedie k rastu a posilneniu kostí. Avšak vekom telo postupne stráca schopnosť obnovovať kostnú hmotu tak rýchlo, ako ju stráca, čo môže viesť k oslabeniu kostí a vzniku osteoporózy.

stadia-osteoporozy

Faktory, ktoré prispievajú k vzniku osteoporózy

Teraz sa pohnime ďalej na druhú časť nášho príbehu - faktory, ktoré prispievajú k osteoporóze. Niektoré z nich, ako je genetika, sú mimo našej kontroly. Ak má niekto v rodine osteoporózu, je oveľa pravdepodobnejšie, že ju bude mať aj on. Ale iné faktory, ako je strava a životný štýl, sú faktory, ktoré môžeme ovplyvniť. Nedostatok kalcia a vitamínu D v strave môže oslabiť naše kosti, rovnako ako sedavý životný štýl, ktorý neumožňuje kostiam pravidelné zaťaženie potrebné na ich posilnenie. 

Tak si to zhrňme:

  • Genetické faktory zohrávajú podstatnú rolu v množstve kostnej hmoty, kde až 60% je geneticky predurčených. Existuje tiež značné riziko, že prítomnosť osteoporotických zlomenín u matiek môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť výskytu osteoporózy u ich dcér. Ďalej je potrebné zmieniť, že mnoho vývojových porúch súvisiacich s osteoporózou je tiež geneticky podmienených. Medzi tieto patrí napríklad osteogenesis imperfecta, Marfanov syndróm a ďalšie.
  • Faktory, ktoré ovplyvňujú rast, sú často spojené s genetikou, hoci nepriamo. Osobitným rizikom je štíhla, nízka blondínka s chudou postavou. Na druhej strane, obezita môže pôsobiť ako obranný mechanizmus. Je zaujímavé, že obeznejšie ženy sa zriedkavo stretávajú s osteoporózou.
  • Hlavnými rizikovými faktormi u žien sú predčasný nástup menopauzy (najmä pred 45. rokom života), neskorý vstup do puberty manifestovaný oneskoreným začiatkom menštruácie, časté a dlhotrvajúce prerušenie menštruačného cyklu. Taktiež ženy, ktoré sa rozhodli pre dlhodobé a opakované kojenie, či tie, ktoré ešte nerodili, sú vo vyššom riziku. Toto sú informácie, ktoré sú dôležité pre ženskú starostlivosť o zdravie. 

 

              Tip: Prežívajme svoj menštruačný cyklus ako ročné obdobia

 

  • Životný štýl má významný vplyv na naše zdravie, čo sa odzrkadľuje aj v oblasti výživy, návykových aktivít a mobility. Kľúčovými výživovými faktormi sú:

                 - nedostatočný príjem vápnika, horčíka, vitamínu D a stopových prvkov,

                 - nadmerný príjem fosforu, sodíka a živočíšnych bielkovín,

                 - nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu, spolu s fajčením.

  • Významnú rolu v našom životnom štýle zohráva aj pohyb. Nedostatok fyzickej aktivity a nadmerne komfortný životný štýl často nevytvárajú dostatočné podmienky pre udržanie pevnosti našich kostí. Veľmi ohrozenou skupinou sú potom ľudia s obmedzenou mobilitou, najmä tí, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko, napríklad z dôvodu dlhotrvajúcej choroby alebo po mozgovej príhode.
  • Osteoporóza môže byť často spojená s inými ochoreniami, najmä tými, ktoré súvisia s endokrinológiou. Patria sem poruchy prištítnych teliesok, štítnej žlazy, nadobličiek, pohlavných žliaz, ale aj cukrovka prvého typu. Nefrologické problémy, ako napríklad porucha funkcie obličiek, tiež môžu viesť k osteoporóze.
  • Rovnako môžu byť príčinou gastroenterologické ochorenia, čiže problémy so žalúdkom, črevami, pečeňou a žlčníkom. Osteoporóza je častá aj u ľudí s chronickými zápalovými chorobami ako je reumatoidná artritída, ankylozujúca spondylitída, či chronická obštrukčná pľúcna choroba. 
  • Nie je výnimkou, že sa objavuje aj po transplantáciách.
  • Je dôležité vedieť, že určité lieky môžu paradoxne prispieť k výskytu osteoporózy. Medzi ne patria napríklad hormóny nadobličiek a štítnej žľazy. Aj lieky používané na úpravu krvnej zrážanlivosti môžu mať tento nežiaduci účinok. Rovnaké riziko je spojené aj s chemoterapiou, ktorú pacienti podstupujú pri liečbe rakovinových ochorení. Niekedy môže osteoporózu spôsobiť aj užívanie liekov proti kŕčom. Je dôležité mať toto na pamäti a pravidelne konzultovať svoje lieky s lekárom.

Teraz si možno myslíte: "Dobre, ale ja som mladý a zdravý, prečo by som sa mal obávať osteoporózy?" A tu prichádza posledná časť nášho príbehu - osteoporóza môže postihnúť každého. Aj keď je pravda, že niektoré skupiny sú náchylnejšie (napríklad ženy po menopauze), nikto nie je imúnny. Osteoporóza je tichá ako zlodej, ktorý sa plíži na každého z nás, bez ohľadu na vek, pohlavie.

Typické príznaky a diagnostika

Predstavte si, že ste detektív pracujúci na prípade, ktorý nemá žiadne viditeľné stopy. Pátrate, skúmate, ale zdá sa, že nič neukazuje na to, že je tu niečo v neporiadku. Ale pod povrchom, skryté z vašich očí, sú zmeny, ktoré postupne narúšajú pokoj. Takto je to aj s osteoporózou, ktorá sa často ukáže až vtedy, keď už spôsobila značné škody.

Typickými príznakmi sú:

  •  bolesť v chrbte spôsobená zlomeninami chrbtice,
  •  strata výšky
  •  sklonený postoj.

 Ale tu je háčik - tieto príznaky sa často objavujú až v pokročilých štádiách choroby.

bolest-chrbta

A prečo je to tak? Prečo je osteoporóza taká zákerná a diskutabilná, keď ide o jej identifikáciu v skorých štádiách? Dôvod je skrytý v jej asymptomatickej povahe. To znamená, že vo svojich začiatkoch osteoporóza nemusí mať žiadne príznaky. Tým pádom pacienti často nevedia, že majú túto chorobu, kým nepríde k náhlej zlomenine.

Ako sa osteoporóza diagnostikuje

Jednou z obvyklých metód diagnostiky osteoporózy je meranie kostnej hustoty pomocou techniky nazývanej dvojitá absorpciometria lúčov X (denzitometria). Ale opäť, tento test sa obvykle nevykonáva, kým pacient nepociťuje nejaké príznaky alebo nevykazuje určitý rizikový faktor, ako je pokročilý vek, rodinná anamnéza osteoporózy alebo predchádzajúca zlomenina.

Ďalšie vyšetrenia, ktoré indikuje lekár pri podozrení na túto diagnózu sú RTG vyšetrenie, laboratórne vyšetrenie moču a krvi a iné laboratórne a inštrumentárne vyšetrenia. Na pátranie po príčine je potrebná aj spolupráca odborníkov - špecialistov (ortopéd, reumatológ, endokrinológ, nefrológ, gastroenterológ a podobne).

Napriek týmto prekážkam existujú snahy o skorú diagnostiku a prevenciu osteoporózy. 

Ako sa lieči osteoporóza

Terapeutické prístupy k osteoporóze sa stále vyvíjajú v snahe účinne liečiť a kontrolovať tento stav, ktorý významne ovplyvňuje kvalitu života človeka. Liečba osteoporózy sa zameriava na spomalenie alebo zastavenie strácania kostnej hmoty, zvýšenie tvorby kostí a prevenciu zlomenín kostí.

Predstavte si, že kosti sú ako pevná stavba z tehál, ktoré sú postupne oslabované ničivými silami, ako je napríklad veterná smršť. Osteoporóza je proces, kde sa tehla (kostná hmota) stráca rýchlejšie, ako môže byť nahradená. Liečba je zameraná na posilnenie a zabránenie rýchleho rozpadu.

Liečba osteoporózy zahŕňa kombináciu liekov, životosprávy a fyzickej terapie.

Lieky

Medzi najčastejšie predpisované lieky patria bisfosfonáty, ktoré spomaľujú kostnú resorpciu a zvyšujú hustotu kostí. Napríklad alendronát alebo risedronát sa často predpisujú na liečbu osteoporózy.

Ďalšou liekovou skupinou sú selektívne modulátory estrogénového receptora (SERM), ako je raloxifén, ktoré posilňujú kosti napodobňovaním určitých výhod estrogénu.

Nedávne výskumy sa tiež zameriavajú na inovatívne prístupy, ako je liečba so zlúčeninami parathormónu, ktoré stimulujú tvorbu kostí, alebo liečba monoklonálnymi protilátkami, ako je denosumab, ktoré inhibujú bunky, ktoré rozkladajú kosti.

Samozrejme, každá liečba má svoje výhody a nevýhody. Napríklad, hoci bisfosfonáty môžu výrazne zlepšiť kostnú hustotu a zredukovať riziko zlomenín, môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako je pálenie záhy, problémy so žalúdkom a v zriedkavých prípadoch nekrotickú čeľusť. Raloxifén môže zase spôsobiť zvýšené riziko krvných zrazenín, zápaly žíl a poškodenie pečene.

Byliny a alternatívne možnosti

Osteo-Plan-zdravoradka       Cissus-power-zdravoradka       shiitake-extrakt-mycomedica-zdravoradka       maitake-zdravoradka                                    

Pri rozhodovaní o liečbe osteoporózy by sa malo vždy zvážiť individuálne riziko a prínosy. Je dôležité, aby pacienti diskutovali o týchto možnostiach s ich lekárom a spoločne vytvorili plán liečby, ktorý najlepšie vyhovuje ich potrebám a životnému štýlu.

Vitamíny a minerály

Za zmienku stoja aj stravovacie doplnky, ako sú vápnik a vitamín D, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Často sa používajú ako doplnok k hlavnému liečebnému režimu.

Vápnik

Vápnik je fundamentálnou súčasťou kostného tkaniva, ale jeho najdôležitejšou úlohou je jeho funkcia v činnosti srdca, svalov, nervov a zrážaní krvi. Naše telo si prísne stráži jeho hladinu v krvi, a ak je potrebné, doplní ju vápnikom z kostí.

Dostatočný príjem vápnika je nevyhnutný pri prevencii a liečbe osteoporózy. V miernejších prípadoch osteoporózy, postačuje podávanie vápnika v kombinácii s vitamínom D. Avšak v ťažších situáciách, hlavne pri zlomeninách, je často potrebné použiť farmakologickú liečbu.

Existujú niektoré látky, ktoré obmedzujú využiteľnosť vápnika v strave.

  • fosfor - pri nadbytočnom príjme vytvára nerozpustné soli,
  • šťavelany a fytáty - vytvárajú s vápnikom nerozpustné soli a sú hlavne v listovej zelenine, rebarbore, špenáte, kakau, čokoláde,
  • vláknina - znižuje vstrebávanie nielen tukov, ale aj vápnika, 
  • tuky - vytvárajú s vápnikom chemické mydlá,
  • horčík - obmedzuje vstrebávanie samotného vápnika pri súčasnom podaní,
  • bielkoviny -po vstupe do organizmu okysľujú vnútorné prostredie, čím sa vápnik vo zvýšenej miere uvoľňuje z kost,
  • sodík zvyšuje vylučovanie vápnika obličkami.

Vitamín D

Vitamín D hrá kľúčovú úlohu v absorpcii a využití vápnika v ľudskom tele, pričom zároveň zabraňuje jeho strate cez obličky. Posilňuje premenu a rekonštrukciu kostí a sekundárne pomáha tiež pri vstrebávaní fosforu v čreve, čo prispieva k lepšiemu uloženiu vápnika v kostiach. Týmto spôsobom sa využíva nielen vápnik, ale aj fosfor, ktorý je rovnako dôležitý pri tvorbe kostí.

Vitamín D sa pri bežných podmienkach vytvára v koži pôsobením ultrafialového žiarenia a potom sa krvou prenáša do celého tela. Vo väčšine prípadov je tvorba vitamínu D v koži postačujúca pre potreby nášho organizmu. Odhaduje sa, že na to stačí stráviť hodinu mimo uzavretého priestoru, pričom nie je nutné opaľovanie celého tela.

Pre tých, ktorí nemajú možnosť stráviť dostatok času na slnku, napríklad starší ľudia s obmedzenou pohyblivosťou, je možné doplniť vitamín D prostredníctvom stravy. Vitamín D sa vyskytuje vo vyšších koncentráciách v morských rybách, vajciach, kakau a smotane.

Fyzická terapia a cvičenia

sú tiež kľúčovou súčasťou liečby osteoporózy. Cvičenia zvyšujú silu kostí, zlepšujú rovnováhu a koordináciu, čím sa znižuje riziko pádov a zlomenín. Niekedy sa môže odporučiť aj použitie pomôcok na chôdzu na zlepšenie stability.

 

Inšpirácia: Fasciálna automasáž na úľavu boľavého chrbta

Dôležitosť prevencie

Prevencia osteoporózy zahŕňa množstvo rôznych opatrení a stratégií. Nielen zdravá a vyvážená strava bohatá na vápnik a vitamín D, ale aj pravidelná fyzická aktivita, sú kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Nielenže pomáhajú budovať silné kosti, ale tiež pomáhajú udržiavať svalovú hmotu, ktorá podporuje kostnú stabilitu.

Deti a teenageri

Už v ranom veku a v období dospievania kosti naberajú na sile a hmotnosti, zároveň sa vyvíjajú do svojej plnej dĺžky a šírky. Preto je kľúčové už od mladosti pracovať na tom, aby boli kosti zdravé a silné. To nám potom môže pomôcť znížiť riziko poklesu kostnej hmoty, ktoré sa môže prejaviť v pokročilejšom veku a starobe.

Jedným zo spôsobov, ako podporiť zdravie kostí, je umožniť deťom a dospievajúcim produkovanie vlastného vitamínu D, čo dosiahnu trávením času na slnku. Je dôležité dbať na to, aby bola ich pokožka vystavená slnečnému žiareniu v správnom čase dňa, ideálne na jar a na jeseň.

Okrem toho je podstatné prijímať správne množstvo vápnika, pravidelný pohyb a dodržiavať zdravý životný štýl.

20+

Podpora zdravia zdravým životným štýlom, zdravou vyváženou stravou, ktorá je bohatá na vápnik a vitamín D.

Fajčiari, uvažujte o tom, že by ste s tým mohli skončiť. Alkohol konzumujte s mierou a vyvarujte sa nárazového pitia.

Preštudujte si svoju rodinnú anamnézu, aby ste zistili, či máte genetickú predispozíciu k vzniku osteoporózy.

30+

Udržujte sa vo forme! Je dokázané, že pravidelná fyzická aktivita je kľúčová pre zdravie kostí. Cvičenie, obzvlášť záťažové a odporové, je prospešné pre kondíciu kostnej mikroštruktúry, ktorá má zásadný vplyv na udržiavanie zdravých kostí.

Pri tehotenstve je dôležité, aby dostatok vápnika dostalo aj rastúce dieťatko pre vývoj jeho kostí. Našťastie, tehotenstvo sa ukázalo ako ochrana vápnikových zásob väčšiny žien. Tento proces je podporovaný niekoľkými faktormi, ako sú napríklad efektívnejšie vstrebávanie vápnika z potravy a doplnkov v porovnaní so ženami, ktoré nie sú tehotné; produkciou viac estrogénu - hormónu, ktorý chráni kosti.

Dojčenie tiež ovplyvňuje zdravie kostí matky. Výskumy ukázali, že ženy môžu stratiť 3 – 5 % svojej kostnej hmoty počas dojčenia, avšak táto sa po ukončení dojčenia rýchlo obnovuje.

Nie všetky ženy sú zvyknuté na stravu bohatú na vápnik počas tehotenstva. Preto sa poraďte so svojím lekárom o vitamínoch a doplnkoch stravy, ktoré by ste mohli potrebovať počas tehotenstva a dojčenia.

40+

Udržiavajte si optimálnu telesnú hmotnosť tým, že budete venovať dostatok pozornosti svojej strave a času na pravidelné cvičenie.

Dôležitou súčasťou vyváženej stravy je dostatočný príjem vápnika a vitamínu D, ktoré si môžete dopriať nielen prostredníctvom stravy, ale aj vo forme výživových doplnkov.

Vápnik môžete získať z rôznorodých zdrojov v strave. Medzi ne patria mliečne produkty ako je mlieko, jogurt, syr a zmrzlina, či tmavozelená listová zelenina ako brokolica, ľadový šalát a rímsky šalát. Nezabudnite ani na sardinky a lososa, tofu, mandle, kukuričné tortily a potraviny obohatené na vápnik, ako je mak, mandle a cereálie.

Snažte sa zároveň obmedziť príjem kofeínu a alkoholu.

pexels-vlada-karpovich-8940499

50+

Snažte sa udržiavať svoju rovnováhu prostredníctvom cielených cvičení, aby ste predišli nepríjemným pádom. Záťažové cvičenia by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vašej rutiny.

Nezabudnite sa poradiť so svojím lekárom o možnostiach užívania doplnkov stravy a o potrebe liečby, ktorá môže byť potrebná počas menopauzy.

60+

Udržujte sa aktívni a zdraví: ľahké cvičenie a vyvážená strava by mali byť pevnou súčasťou každodenného života. Konzultujte s lekárom možnosti skríningových testov na diagnostiku osteoporózy a v prípade potreby vyhľadajte aj špecialistu, ktorý sa zaoberá liečbou osteoporózy.

Zaistite, aby ste predišli pádom, a to posilnením svojich nôh a zlepšením rovnováhy. Zvážte tiež, aké opatrenia môžete urobiť pre zvýšenie bezpečnosti vo vašom domove - odstránenie kobercov, skrytie vystupujúcich káblov, odstránenie podnožiek a overenie, že všetky stoličky v domácnosti sú stabilné a spoľahlivé.

Záver

Na záver vám ponúkam tieto slová nádeje: hoci osteoporóza môže byť skrytý nepriateľ, je to nepriateľ, ktorý môže byť porazený. Prevencia a skorá diagnostika sú našimi najlepšími zbraňami, takže buďte silní, informovaní a pripravení. Pestrá strava, pravidelný pohyb a slnečný kúpeľ môže dostatočne ochrániť kosti pred osteoporózou. Ako vždy, neváhajte hovoriť so svojím zdravotníckym pracovníkom, ak máte akékoľvek obavy alebo otázky týkajúce sa osteoporózy.

 

Vaša a svoj Radka