Mastichové keksíky

Mastichové keksíky

 

Chioská masticha je známejšia ako žuvacia živica. Pochádza z gréckeho ostrova Chios a už od staroveku je významná pre svoje terapeutické vlastnosti. Používa sa však aj v kuchyni a ja by som vám rada ponúkla v tomto recepte výnimočnú chuť mastichového oleja v sladkom pečive. Mastichové keksíky môžu byť aj príjemným osviežením v ponuke vianočných koláčikov.

 

Na mastichové keksíky potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky (270g)

½ lyžičky soli

¼ lyžičky práčku do pečiva

1 hrnček zmäknutého masla (125 g)

½ hrnčeka cukru (60-100g)

1 väčšie vajce

3 – 4 kvapky mastichového oleja

½ lyžičky vanilkového extraktu.

 

Postup:

Preosejeme múku a zmiešame spolu so soľou a práškom do pečiva. Odložíme na bok.

Maslo s cukrom vyšľaháme do bledej a nadýchanej masy. Postupne pridajte vajce, mastichový olej a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa všetko dobre prepojí. Nakoniec pridajte suché ingrediencie a vymieste vláčne cesto. Vytvarujte z neho 2 valčeky , zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať do chladničky.

Toto cesto vydrží v chladničke až 5 dní a v mrazničke až 2 mesiace.

Predhrejte rúru na 190 stupňov a pripravte si plech s pečiacim papierom. Vyberte odpočinuté cesto a nechajte ho trochu povoliť. Valčeky môžete rovno krájať na 1,5 cm kolieska alebo ho môžete rozvaľkať a vykrajovať rôzne tvary. Pečte 10 – 12 minút a po upečení nechajte chladnúť na mriežke.

Upečené keksíky vydržia pri izbovej teplote približne 5 dní.

 

Veselé maškrtenie :)