Menštruačné fázy: Prežívajme svoj cyklus ako ročné obdobia

 

Každá žena vie, že menštruácia je súčasťou jej života. Mnohé z nás však vnímajú svoj cyklus v 2 základných fázach: keď menštruáciu máme a keď ju nemáme. V skutočnosti však existujú štyri odlišné časti cyklu: menštruačná fáza, folikulárna fáza, ovulačná fáza a luteálna fáza.

Počas mesiaca nám hormóny neustále kolíšu a každá zo štyroch fáz menštruačného cyklu má odlišnú hladinu estrogénu a progesterónu. Tak čo keby sme sa pozreli na menštruáciu nie len ako na biologický jav, ale aj ako na symbolické ročné obdobie?

perioda1

Hormonálna nerovnováha

Keď je naše ženské telo v hormonálnej nerovnováhe, môžeme si všimnúť, že sa nám dejú veci ako:

  • intenzívny predmenštruačný syndróm (PMS)
  • ťažkosti s chudnutím
  • zlý spánok
  • bolesti hlavy
  • dramatické nadúvanie
  • problémy s plodnosťou
  • intenzívne chute …

Keď nie sme v harmónii, môže to ovplyvniť veľa vecí v našom živote a všeobecná znalosť toho, ako ženský cyklus vyzerá a vnímanie prirodzených zmien, ktoré sa počas neho dejú môže byť obohacujúce. Mnohé z nás nemajú ani potuchy o týchto fázach (pretože nás nikto neučil, že máme vnímať svoje telo aj z tohto pohľadu), tak vám ich priblížim jednoduchým porovnaním k ročným obdobiam.

Sezóny menštruačného cyklu

Zima (menštruácia):

Toto sú tie “naše dni”, alebo približne 1. - 5. deň cyklu. Túto fázu môžeme prirovnať k zime, pretože pravdepodobne prirodzene túžime “hibernovať”. Je to čas samoty a vnútorného hľadania. Môžeme sa sústrediť na svoje vnútorné potreby a nachádzať si čas na odpočinok a regeneráciu. Aj príroda v zime odpočíva.

Jar (hneď po menštruácii):

Jar je začiatok, všetko sa prebúdza. Podobne, ako príroda kvitne, aj my môžeme cítiť nával kreativity a túžbu po nových začiatkoch. Vo folikulárnej fáze hormóny po menštruácii opäť stúpajú, cítime viac energie, sebavedomia. Rovnako ako teplý deň po dlhej zime, cítime sa viac samé sebou a pripravené vyraziť von.

4-fazy-menstruacneho-cyklu-2

Leto (dni okolo ovulácie):

Ovulačná fáza trvá len pár dní a toto je naozaj vrchol “úrodnej energie”. Cítime sa plné energie, motivácie, atraktívne a celkovo naozaj DOBRE. Zvládame viacero aktivít naraz ľavou zadnou. Práve teraz máme najväčšiu pravdepodobnosť otehotnieť.

Jeseň (čas pred menštruáciou/PMS):

Luteálna fáza, alebo jesenná, nás prirodzene smeruje opäť k sebe, do nášho vnútra. Zvyčajne prebieha približne 7 dní pred menštruáciou, po ovulačnej fáze. Hormóny zase menia svoje prirodzené hladiny. Cítime sa smutné, plačlivé, náladové, podráždenejšie. Energia nám klesá a takto je to v poriadku. Nemôžeme stále podávať 100% výkony.

Prečo sa mám vlastne zaujímať o svoj menštruačný cyklus?

rozumiem-menstruacii

Každá menštruačná fáza má svoje jedinečné charakteristiky. Ak sme schopné vnímať menštruáciu ako ročné obdobia, môžeme sa spojiť s prírodou a získať hlbšie porozumenie samej seba. Môžeme osláviť oživenie, plodnosť, zrelosť a pokoj, ktoré sú súčasťou každej menštruačnej fázy. 

Jednotlivé fázy môžeme preciťovať intuitívne, zoznámiť sa s nimi a pochopiť, prečo sa cítime inak v rôznych obdobiach mesiaca. Kľúč k pochopeniu menštruačných fáz ako štyroch ročných období je skvelý na to, aby sme sa cítili stabilnejšie a mali pod kontrolou “vrcholy a pády” svojho cyklu. Nemusí to nevyhnutne zmeniť to, ako sa cítime, ale uvedomenie si týchto výkyvov môže byť upokojujúce a posilňujúce.

Inšpirácia pre všetky "budúce" ženy, ktoré očakávajú svoju prvú menštruáciu -  Balíček menarché

menarche  prva-menstruacia

Prepojenie so svojim ženským cyklom môže priniesť väčšie sebavedomie, harmóniu a uzdravenie. Venujme svojej menštruácii viac pozornosti a objavme krásu, ktorá sa v nej skrýva.

 

Vaša a svoja Radka