Obezita: Jej príznaky, príčiny, liečba a tipy na chudnutie

 

Obezita je nazývaná epidémiou ľudstva, výrazne zhoršuje kvalitu života a skracuje jeho dĺžku. Znepokojujúci je fakt, že netrápi len dospelú populáciu, ale čoraz viac sa tento problém týka aj detí a dospievajúcich. Je to nielen kozmetický, ale aj vážny zdravotný problém, ktorý je treba riešiť. Je mnoho faktorov, ktoré stoja v pozadí obezity.

Čo všetko by ste o tomto ochorení mali vedieť? Aké sú príznaky, príčiny, prevencia a ako obezitu možno liečiť?

Čo je obezita?

Obezita je závažné civilizačné ochorenie, ktoré je charakterizované zvýšenou hmotnosťou alebo zvýšeným množstvom tukového tkaniva v ľudskom tele. Najčastejšie je dôsledkom dlhodobého vyššieho energetického príjmu kalórií.

Tuk sa ukladá nielen pod kožu, ale obaľuje aj vnútorné orgány. Jeho nadmerné ukladanie v tele má za následok poškodenie zdravia. Obezita sa často vzťahuje na viac ochorení súčasne s mnohopočetnými rizikami pre zdravie človeka.

Obezita je ochorením dnešnej spoločnosti a jej výskyt sa, bohužiaľ, stále zvyšuje nielen u dospelých, ale aj detí a dospievajúcich. Je výsledkom nezdravého životného štýlu a súvisí aj s nedostatkom fyzickej aktivity.

Podľa mnohých svetových štatistík trpí nadváhou a obezitou viac než polovica ľudí na celom svete. Obezita je zákerná v tom, že prichádza nepozorovane. Kilá sa pomaly nabaľujú a ak sa tento proces včas nezastaví, stáva sa z toho problém. Najlepšou a najefektívnejšou liečbou obezity je jej prevencia.

Rozdiel medzi nadváhou a obezitou

Nadváhu aj obezitu definujeme ako abnormálne alebo nadmerné hromadenie tuku, ktoré môže viesť k poškodeniu zdravia.

Rozdiel medzi nadváhou a obezitou nie je veľký. Dalo by sa povedať, že je to rozdiel pár kilogramov. Koľko? To záleží najmä od výšky a váhy jedinca. Obe sa dajú určiť indexom telesnej hmotnosti (BMI).

Nadváha je často definovaná aj ako predstupeň obezity, teda nadváha predchádza obezitu a tým pádom predstavuje zvýšené riziko narušenia zdravia. Príčiny nadváhy môžu byť rôzne. Nie v každom prípade si za ňu môže sám postihnutý. Mnohé z nich však môže človek ovplyvniť a pokúsiť sa o zmenu.

Podľa kritérií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je nadváha definovaná indexom telesnej hmotnosti (BMI) v rozmedzí 25 až 30. 

Ďalším orientačným ukazovateľom nadváhy je obvod pása. O nadváhe hovoríme vtedy, ak obvod pása u mužov je nad 94cm a u žien nad 80 cm. Za obezitu je považovaný obvod pásu vyšší ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien.

Pri obezite už ide o nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku a aj tu sú príčiny rôzne. Najčastejšie k nej dochádza, ak je príjem energie vyšší ako jej výdaj, objavuje sa nedostatok pohybu, dedičné a psychické vplyvy. Nemalý podiel na nej má často aj spôsob výživy v detstve.

Formy obezity

Podľa miesta uloženia tuku v tele rozlišujeme dva typy obezity- androidný typ (telo má tvar jablka) a gynoidný (telo má tvar hrušky).

Androidný typ – jablko

Práve androidný typ obezity so sústredením tuku s maximom v brušnej dutine (tuk sa ukladá okolo vnútorných orgánov) sa považuje za rizikový faktor aterosklerózy. Postihuje mužov aj ženy a v dnešnej dobe už aj deti. 

Je to tzv. vnútorná obezita, pretože tuk sa rozkladá v oblasti trupu a brucha - na pečeni, srdci, vnútornostiach. Obezita nie je o estetike, ale hlavne o prežití. Tu pomôže zmena stravovacích návykov a kardio cvičenie.

Tip: Viete ako začať behať a vydržať?

beh-zdravoradka-sk

Gynoidný typ – hruška

Druhý typ je gynoidný, pri ktorom sa hromadí tuk v oblasti bokov. Postihuje väčšinou ženy v pokročilejšom veku alebo tých, ktorí sa stratili v konzume nezdravých potravín a sladkostí.

Deti a obezita

Detská obezita sa spája s obezitou a ochoreniami v dospelosti. Aj obézne deti mávajú často problémy s dýchaním, zvýšené je tiež riziko zlomenín, vysokého tlaku krvi, ochorenia srdca, vznik cukrovky a psychických problémov. 

V prvých rokoch života by sa preto malo dbať na optimálnu výživu, ktorá podporuje zdravý rast, zlepšuje kognitívny vývoj a zároveň môže znížiť riziko vzniku nadváhy a obezity v neskoršom živote.

Tehotenstvo a obezita


Obezita v tehotenstve zvyšuje riziká rôznych problémov nielen pre matku, ale aj pre plod. V tehotenstve je veľmi častá preeklampsia, tehotenská cukrovka, zvýšenie krvného tlaku, preťaženie pohybového aparátu a zvyšuje sa aj riziko potratu. Preto je dôležité, aby matka viedla zdravší životný štýl, prípadne podnikla režimové opatrenia ešte pred tehotenstvom.

mceclip1

Metódy merania obezity

BMI

Medzi najčastejšie používané metódy merania rizika obezity patrí, ako sme už spomínali, BMI (Body Mass Index), teda index telesnej hmotnosti. Používa sa na klasifikáciu nadváhy a obezity u dospelých, ktorým sa odhaduje množstvo telesného tuku a s ním spojené zdravotné riziká. Na meranie telesného tuku doma môžete použiť geniálny nástroj zvaný kaliper.

BMI sa počíta ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch. U detí je potrebné brať do úvahy vek dieťaťa.

Vzorec pre výpočet: 

BMI index = Hmotnosť v kg / výška v m2

Tabuľka s klasifikáciou hmotností podľa BMI a mierou rizika pre organizmus:
BMI pod 18,5 - podváha, podvýživa
BMI 18,5 - 24,9 - ideálna a zdravá váha, nízke riziko
BMI 25,0 - 29,9 - mierna nadváha, zvýšené riziko
BMI 30,0 - 34,9 - obezita 1. stupňa, stredné riziko
BMI 35-39,9 - obezita 2. stupňa, vysoké riziko, potrebná zmena životného štýlu
BMI nad 40 a viac - obezita 3. stupňa, morbídna (ťažká) obezita, životu nebezpečné riziko

vaha-meter-zdravoradka.sk

Meranie obvodu pása

Ďalším orientačným ukazovateľom je napríklad aj meranie obvodu pása. Ak je tento obvod viac ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien, považuje sa to už za obezitu. 

Zmerajte si vaše brucho a podľa obvodu pása si môžete na základe tabuľky určiť, či máte, alebo nemáte nadváhu. 

Čím väčší obvod pása, tým je riziko srdcovo-cievnych ochorení vyššie:

  • zvýšené riziko: ženy > 80 cm, muži > 94 cm
  • vysoké riziko: ženy> 88 cm, muži > 102 cm

Príčiny obezity

Príčiny nadváhy môžu byť rôzne. Za vznikom obezity môže byť viacero faktorov a častokrát ide skôr o kombináciu viacerých z nich. Nie v každom prípade si za ňu môže sám postihnutý, no mnohé z nich však môže človek ovplyvniť a pokúsiť sa o zmenu. V nasledujúcich bodoch sú uvedené možné príčiny nadváhy:

  • malý výdaj energie oproti energetickému príjmu
  • prostredie a jeho vplyv (stravovacie návyky blízkych osôb a preberanie životného štýlu)
  • málo pohybu (sedavý spôsob života, neochota hýbať sa)
  • hormonálne vplyvy a poruchy metabolizmu (napríklad znížená funkcia štítnej žľazy alebo hormonálne výkyvy počas tehotenstva - odborníci upozorňujú, že len mizivé percento prípadov obezity súvisí s hormonálnymi vplyvmi)
  • zlé stravovacie návyky (prebytok cukrov a tukov, prejedanie sa, nepravidelná strava, nesprávne zloženie potravy)
  • psychické príčiny (lenivosť, stres, depresia, bulímia)
  • užívanie niektorých liekov
  • genetika, dedičnosť
  • vek a starnutie
  • nedostatočný spánok

 

Tip: Inšpirácie ako schudnúť hravo aj po 40tke.

Príznaky obezity


Vplyvom nadváhy a obezity sa zhoršuje funkcia ľudského organizmu a spája sa s nárastom chorobnosti a zvýšenej úmrtnosti. Dá sa rozpoznať podľa viditeľnej nadváhy a to najmä v oblasti pásu alebo stehien. 

U mužov sa totiž najčastejšie ukladajú nahromadené tukové zásoby najmä okolo pásu, u žien zase na stehnách, prípadne na zadku. Obezita sa môže prejavovať aj inými príznakmi, ktoré sú väčšinou už jej následkami. Ide napríklad o:

  • vznik depresií
  • vysoký tlak krvi
  • zvýšená hladina cholesterolu a tuku v krvi
  • chrápanie počas spánku
  • ochorenia pohybového aparátu, obmedzená pohyblivosť, bolesti chrbta a kĺbov
  • kožné ochorenia, celulitída
  • znížené sebavedomie, depresia, nočné vyjedanie a bulímia
  • únava

obezita-zdravoradka-sk

Riziká a zdravotné komplikácie obezity


Obezita je veľkým problémom, pretože môže zvyšovať riziko vzniku mnohých ďalších ochorení.

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Vysoký krvný tlak sa zvyšuje nielen vekom, ale aj s pribúdajúcou hmotnosťou. Krvný tlak hrá významnú rolu vo výskyte srdcových ochorení ako sú infarkt, mozgové príhody a ďalšie.

Cukrovka (diabetes mellitus)

Obezita zvyšuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2. I keď častou príčinou vzniku cukrovky sú predovšetkým genetické vlohy po rodičoch, veľkým faktorom je aj životný štýl, ktorý zahŕňa najmä stravovacie návyky a množstvo pohybových aktivít.

Srdcovo-cievne ochorenia

Ako sme spomínali vyššie, obezita v kombinácii s vysokou hladinu cholesterolu a krvného tlaku znásobuje riziko srdcového infarktu, problém so srdcom a cievnej mozgovej príhody.

Spánkové problémy, únava

Nadváha a hlavne prebytočný tuk okolo krku spôsobujú zúženie dýchacích ciest, preto obézni ľudia často pri spaní chrápu a majú problémy s dýchaním, opakovane sa v noci prebúdzajú. Dôsledkom nekvalitného nočného spánku je nadmerná únava a ospalosť počas dňa.

Tip: Vedeli ste, že kvalitný spánok môže ovplyvňovať zdravie?

Neplodnosť

Obezita môže často viesť aj k zvýšeniu hladiny estrogénu v tele, čo následne vedie k hormonálnej nerovnováhe. Obézne ženy majú častejšie poruchy menštruačného cyklu, problémy s otehotnením, komplikácie v tehotenstve a pri pôrode. 

Obézni muži majú tendenciu mať nízku kvalitu semena a poruchy erekcie.

Ochorenia pohybového ústrojenstva

Obezita a nadváha môžu spôsobovať aj bolesti kĺbov (koleno, bedrový kĺb) a chrbtice. Nadmerná telesná hmotnosť pri obezite neúmerne zaťažuje končatiny a s tým je spojená aj obmedzená hybnosť tela.

Rakovina a nádory

Pri obezite môže byť organizmus náchylnejší na niektoré druhy rakoviny ako je rakovina prsníka, krčka maternice a vaječníkov, hrubého čreva, prostaty a ďalších zhubných nádorov. 

​​Ďalšie problémy spojené s obezitou:

  • Žlčové kamene a zápaly žlčníka
  • Steatóza pečene (stukovatenie pečene), dna, trombóz
  • Psychické problémy, depresia, pocity menejcennosti
  • Kožné ochorenia, ekzémy, celulitída
  • Alergie

Možnosti liečby obezity

Cieľom liečby je pokles hmotnosti, zníženie zdravotných rizík, formovanie nových návykov a posilňovanie aktívneho životného štýlu. Ide o celoživotnú zmenu a aj malý pokles hmotnosti môže viesť k zlepšeniu zdravia a kvality života. 

Zásady, čo sa týka liečby, závisia najmä od príčiny. Vzhľadom na to, že obezita je väčšinou kombináciou nezdravého životného štýlu a nedostatku pohybu s vysokým príjmom potravín, najdôležitejšie sú režimové opatrenia zamerané na chudnutie.

Diéta

Zásadnou vecou pri obezite je úprava stravy na celoživotné obdobie. Strava by mala byť čo najpestrejšia, pravidelná a rozdelená na niekoľko menších dávok. Ideálne je 4 - 5 denných porcií, je to však individuálne. 

Ďalej treba dodržiavať vyváženosť energie a sacharidov počas celého dňa, znížiť obsah tukov a zároveň zvýšiť množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov.

zdrave-jedlo-salat

Čo treba obmedziť:

  • nadmerný príjem živočíšnych tukov a jednoduchých cukrov
  • množstvo soli a sladkostí
  • priemyselne spracované potraviny
  • alkohol a sladené nápoje
  • vysoko kalorické potraviny
  • biele pečivo
  • nejesť pred spaním

Na čo sa zmerať:

  • zvýšiť príjem ovocia, zeleniny, strukovín, celozrnných výrobkov a orechov
  • nahradiť biele pečivo celozrnným
  • zmenšiť porcie
  • udržovať pravidelný pitný režim
  • nehladovať
  • zamerať sa na pravidelné, pomalé a vedomé jedenie

Redukčná diéta

Čo by mala spĺňať optimálna redukčná diéta:

  • nižšie množstvo nasýtených tukov (najmä živočíšneho pôvodu - maslo, tučné mäso, masť, oškvarky, slaninu, údeniny)
  • vyšší obsah nenasýtených tukov
  • dostatok čerstvého ovocia, zeleniny, strukovín a potravín bohatých na vlákninu
  • uprednostňovanie celozrnných výrobkov, cestovín, ryže
  • znížené množstvo jednoduchých cukrov (cukor, sladkosti, cukrovinky a pod.)
  • strava by mala byt' čo najpestrejšia
  • obmedzený príjem soli, polotovarov a alkoholu
  • pravidelný pitný režim
  • pravidelný prísun jedla počas dňa, najvhodnejšie 5x denne v menších porciách
  • jedlo pripravené zdravšími technologickými postupmi

Tip: O rôznych diétach, radách a návodoch, ako rýchlo schudnúť koluje aj mnoho mýtov. Poznáte ich?

​​Vzorový redukčný jedálniček s denným obsahom energie cca 1400-1600 kcal (6 000 – 6 800 kJ)

1.deň

  • Raňajky: 200 g ovsené vločky
  • Desiata: 150 g nízkotučný jogurt
  • Obed: 300 ml zeleninová polievka s krúpkami, 350 g sumec na ryži s paradajkami
  • Olovrant: 100 g (3 ks) kalerábové placky
  • Večera: 250 g špenátový quiche

2.deň

  • Raňajky: 50 g cícerová nátierka, 50 g chlieb, čerstvá uhorka
  • Desiata: 150 g ovocia
  • Obed: 100 g chudého mäsa (hydinové, hovädzie), 130 g varených zemiakov, 200g varenej zeleniny
  • Olovrant: 30 g tvarohová bábovka
  • Večera: 250g varenej brokolice so syrom (50g) , 50g tmavý chlieb

3.deň

  • Raňajky: 200 g čučoriedkové lievance
  • Desiata: 150 g nízkotučný jogurt
  • Obed: 250 g varenej cukety so syrom (50 g eidamu) 50 g ryže, 150 g paradajok
  • Olovrant: 150g ovocia
  • Večera: 300 g kuracie fašírky, 150 g uhorkový šalát

Konkrétny jedálniček vám môže pomôcť zostaviť aj špecialista.

Výživové doplnky pri nadváhe a obezite

Výživové doplnky pri nadváhe a obezite sú v lekárňach veľmi žiadané. Medzi tie najpoužívanejšie výživové doplnky patria:

Vláknina
V redukčnej diéte je vláknina takmer nezastupiteľná. Nielenže priaznivo ovplyvňuje metabolizmus, znižuje vstrebávanie sacharidov, ale vedie aj k pocitu sýtosti. 

Najviac vlákniny sa nachádza v ovocí, zelenine a v celozrnných výrobkoch. Vlákninu možno rozdeliť na dva druhy: nerozpustná (celulóza) a rozpustná (glukomanán, pektín, psyllium). 

Nerozpustná vláknina sa však pri chudnutí neodporúča, preto môže spôsobiť vyvolanie pocitu hladu a neovplyvňuje ani vstrebávanie tukov a cukrov. Vhodnejším doplnkom na chudnutie je naopak rozpustná vláknina. 

Môžete napríklad skúsiť Probiotiká plus vláknina od firmy Avita.

Ak sa vyberiete touto cestou, odporúčame správne užívanie vlákniny konzultovať s výživovým poradcom.

Chróm
Chróm prispieva k správnej látkovej premene a teda k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi.

Bylinky a čaje
Určite ste už počuli o tom, že extrakt zo zeleného čaju sa nachádza v mnohých prípravkoch určených na redukciu hmotnosti. Za tieto účinky zeleného čaju v procese chudnutia sú zodpovedné najmä dve látky - epigalokatechín galát, ktorý pôsobí antioxidačne a kofeín. Bylinky sa vo všeobecnosti považujú za "prírodný liek" na chudnutie.

MedicaTea ponúka bylinný čaj v bio kvalite Chudnutie a detox. Alebo môžete vyskúšať chutné zelené čaje od Veselého čaju Zelený energeťák či Tropická Amazonka.

Spirulina
Ďalším populárnym doplnkom stravy je aj spirulina. Je to sušená biomasa modrozelenej riasy, ktorá okrem vysokého obsahu bielkovín obsahuje aj vitamíny (B12 a provitamín A) a minerály (železo a chróm). 

Spirulina je ľahko stráviteľná a môže pomôcť pri regulácii telesnej hmotnosti, ako aj pri znížení chuti do jedla.

Spaľovače tukov
Spaľovače tukov pri vhodne zvolenom spôsobe stravovania a tréningu môžu prispieť k lepšiemu metabolizmu, absorpcii tukov a k redukcii telesnej hmotnosti. Spaľovače tukov:

  • napomáhajú nižšej chuti do jedla
  • podieľajú sa na podpore fyzického výkonu
  • zvyšujú produkciu tepla a tým zvyšujú celkový energetický výdaj

Ajurvédsky odborníci z Planet Ayurveda namiešali prírodný bylinný komplex na podporu metabolizmu Trim Support.

Zásady zdravého stravovania a tipy na chudnutie

  1. Jedzte pravidelne 4 - 5 krát denne v menších porciách.
  2. Držte sa pravidelného stravovacieho programu.
  3. Dbajte na to, aby vaša strava bola čo najpestrejšia.
  4. Udržujte pravidelný pitný režim, najmenej 2 - 3 litre nesladených tekutín denne.
  5. Sledujte si veľkosť vašej porcie, používajte menšie taniere a misky.
  6. Pripravujte si jedlo na pare, grile, nevyprážajte.
  7. K jedlu podávajte namiesto sódy alebo sladkých nápojov čistú vodu.
  8. Na raňajky si urobte napríklad obilniny s plátkami jabĺk alebo banánov a dbajte na zdravé a nízko kalorické raňajky.
  9. Obmedzte soľ a slané pochúťky.
  10. Obmedzte jednoduché cukry (cukor, sladkosti, cukrovinky) a tuky (maslo, masť, oškvarky, slaninu, údeniny) vrátane tých skrytých (tučné mäso, smotanové mliečne výrobky).
  11. Ak chcete zmenšiť pokušenie, nemajte sladkosti doma.
  12. Jedzte čerstvé potraviny, kedykoľvek to je možné a namiesto soli skúste aromatické bylinky a korenie.
  13. Obmedzte tuky, radšej používajte oleje na rastlinnej báze, prípadne oleje z olív alebo orechov.
  14. Vyhnite sa spracovaným potravinám a rýchlemu občerstveniu.
  15. Jedzte veľa potravín, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, pomáhajú znižovať množstvo cholesterolu. Vyskúšajte celozrnné obilniny, ovsené kaše, hnedú ryžu, celozrnný chlieb a cestoviny alebo zrná ako kuskus.
  16. Namiesto chodenia na obedy do práce si prineste si zdravý a nízko kalorický obed.
  17. Na desiatu či olovrant zabaľte sebe aj deťom ovocie a zeleninu.
  18. Prežúvajte pomaly, dlho a vychutnávajte si každý kúsok.
  19. Kontrolujte si konzum alkoholu.
  20. Nejedzte neskoro v noci.
  21. Čítajte si obsah a zloženie kupovaných jedál.
  22. Zmeňte vaše nákupné návyky, pred nákupom potravín sa najedzte a urobte si zoznam potravín

zdrave-jedlo-zdravoradka-sk

Zdravý pohyb

Fyzická aktivita s kombináciou zdravej stravy je tou najlepšou metódou na zníženie hmotnosti. Ak nie ste na cvičenie zvyknutí, akýkoľvek aktívny pohyb a cvičenie treba začínať postupne a následne ho zvyšovať. 

Pravidelným cvičením dochádza k odbúravaniu tukového tkaniva, ktoré je nahrádzané svalovou hmotou. Preto je pravidelnosť fyzickej aktivity veľmi dôležitá, minimálne 2 - 3 x týždenne po 30 minút, do úplného spotenia.

Pohybová aktivita, ktorá vám len prospeje, môže zahŕňať napríklad:

  • Bicyklovanie
  • Domáce cvičenia, ľahká až stredná námaha
  • Cvičenie, ťažké a intenzívne cviky
  • Beh, beh cez prekážky
  • Jogging
  • Plávanie
  • Skákanie cez švihadlo
  • Silový tréning
  • Joga, pilates
  • Gymnastika, aerobik

zena-cinky

Do pohybovej aktivity sa môžu počítať aj každodenné činnosti ako chodenie na prechádzky, práca v záhrade, chodenie po schodoch a nie výťahom, chodenie do práce pešo, upratovanie domácnosti a podobne. 

Pokúste sa preto zaradiť pohyb do bežného života a podľa možností a preferencií si skúste vybrať aj nejaký druh športu, ktorý vás bude baviť.

Najobľúbenejším športom je beh, ten môžete vykonávať aj na bežeckom páse v akomkoľvek počasí, doma alebo vo fitness centre.

Ak s pravidelným športovaním nemáte skúsenosti, vyhľadajte osobného trénera, ktorý vám nastaví individuálny plán a bude dohliadať na vaše výsledky.  

Tip k chudnutiu: Ak sa rozhodnete behať, myslite na svoju bezpečnosť a vždy noste na oblečení nejaké reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť v cestnej premávke.

Farmakologická liečba

Ďalšou možnou liečbou obezity je farmakoterapia, ktorá však musí byť kombinovaná aj s udržiavaním zdravého stravovania a aktívneho pohybu. Obezita sa dá čiastočne riešiť pomocou liekov, ktoré zmenšujú chuť do jedla. Lekár môže predpísať lieky, ktoré človeku napomáhajú ľahšie prejsť na zdravší životný štýl a užívajú sa ako súčasť dlhodobej liečby.

Chirurgická liečba

V extrémnych prípadoch sa obezita dá riešiť aj chirurgicky. Chirurgická liečba je najúčinnejšou liečbou najťažších foriem obezity (obezita III. stupňa, niekedy nazývaná aj ako „morbídna“ obezita). 

Tento typ operácie sa nazýva aj ako bariatrická chirurgia, obmedzuje množstvo jedla, ktoré môžete zjesť a bráni telu vstrebávať kalórie. Po operácii ľudia musia zmeniť svoj spôsob stravovania a množstvo jedla, inak hrozí riziko ochorenia. Operácia spočíva v zmenšení objemu žalúdka.

Psychologická podpora

Poslednou možnosťou komplexnej liečby obezity je aj psychologická podpora. Kognitívne behaviorálna terapia (KBT) patrí k účinným metódam liečby návykových problémov, ktorej cieľmi sú:

  • Podporiť zmeny nevhodných stravovacích a pohybových návykov na vhodné formy správania.
  • Identifikovať u pacientov nevhodné myšlienky, ktoré majú súvis s ich ťažkosťami.
  • Naučiť pacienta pochopiť súvislosti medzi myšlienkami, emóciami a správaním.

KBT zahrňuje aj self-monitoring (napr. diétne záznamy pacienta), techniky kontrolujúce proces jedenia, stimulačnú kontrolu ako aj posilňujúce, kognitívne a relaxačné techniky.

Zbavte sa stresu

Medzi možné aspekty pre vznik obezity môže vplývať aj neustály stres. V dnešnej dobe sa už sčasti považuje za normálne, že ľudia pracujú minimálne 8 a častokrát aj viac ako 12 hodín denne, rodina nestíha nakupovať, stravuje sa mimo domova v reštauráciách či vo fast foodoch, neustále sa necháva stresovať prácou, výdavkami alebo inými problémami. Snažte sa do svojho života vniesť viac radosti a odpočinku.

Nájdite si čas na rodinu, vyjdite na prechádzku alebo výlet. Okrem príjemne stráveného dňa dáte telu veľkú odmenu vo forme aktívneho oddychu.

S relaxáciou úzko súvisí aj spánok, ktorý by mal byť kvalitný, pravidelný a dostatočný. Obezita a nedostatočný spánok sú veľmi časťou kombináciou. So spánkom vám môže pomôcť aj konopný olej CBD, ktorý má ukľudňujúce účinky a podporuje dobrý spánok.

Zhrnutie:

Najúčinnejšou prevenciou obezity a rozvoja jej komplikácií je cielená zmena zameraná na zdravý životný štýl. 

Súčasťou zdravého životného štýlu a základným pilierom zdravia je správne stravovanie. Veď nie nadarmo sa hovorí „sme to, čo jeme“. 

Kľúčom ku všetkému je robiť malé, postupné ale dlhotrvajúce zmeny vo vašom životnom štýle. Zmena stravovacích návykov, pravidelný pohyb, odpočinok, trpezlivosť, konzistentnosť a udržateľný prístup sú tie najlepšie veci k ceste, ako schudnúť.