Zohrievajúce potraviny podľa ajurvédy a TČM – čo jesť v zime pre teplo a energiu

Keď je vonku zima, telo míňa viac energie na udržanie tepla. To, čo dáme na tanier a do šálky, vie výrazne pomôcť – výživou, cirkuláciou aj podporou imunity. Tradičné smery (ajurvéda a TČM) sa na zimu pozerajú veľmi prakticky: odporúčajú teplé, výživné a mierne korenené jedlá a varujú pred „ochladzujúcimi“ návykmi.

Ako vníma zimu tradičná čínska medicína (TČM)

Zima je podľa tradičnej čínskej medicíny najviac jinovým obdobím roka. Spája sa s elementom vody a orgánmi obličiek a močového mechúra. V tomto období by sme mali šetriť svoju energiu, viac odpočívať a chrániť teplo vo vnútri tela, najmä v oblasti tráviaceho systému – teda udržiavať silný „tráviaci oheň“. Práve on rozhoduje o tom, či jedlo v tele premeníme na výživu a teplo, alebo na únavu a stagnáciu.

Čo jesť v zime 

Tradičná čínska medicína odporúča v zime stavať na potravinách, ktoré nás zohrievajú zvnútra a pomáhajú udržať energiu v tele v pohybe. Ide o obdobie, keď by jedlo malo byť výživné, teplé a varením upravené. Vhodné sú polievky, jedlá z jedného hrnca, zapečené pokrmy, kompóty a tepelne upravené obilniny.

Zimná zelenina

Základ zimného jedálnička tvorí sezónna zelenina, najmä koreňová – mrkva, paštrnák, zeler, cvikla, ale aj kapustová zelenina, ružičkový kel, zemiaky či bataty. Tieto druhy prirodzene rástli v chladnejšom období a obsahujú viac minerálov, ktoré telo potrebuje. Skvelým pomocníkom je aj kyslá kapusta, ktorá vďaka probiotikám podporuje črevnú mikroflóru a imunitu.

Obilniny a strukoviny v zimnom jedálničku

Do jedálnička sa oplatí zaradiť aj obilniny a strukoviny – jačmeň, ovos, proso, ryžu, šošovicu, fazuľu či cícer. Ak vás tieto potraviny nadúvajú, stačí ich variť s trochou rasce, saturejky, tymianu alebo drveného kmínu. Tieto koreniny pomáhajú tráveniu a zároveň telo príjemne zahrievajú.

Aké koreniny posilňujú imunitu v zime

Koreniny sú vôbec základom zimnej kuchyne. Zázvor, škorica, čierne korenie, klinček či kardamón majú prirodzene hrejivý účinok a podporujú cirkuláciu aj trávenie. Netreba to však preháňať – TČM neodporúča extrémne ostré jedlá, pretože môžu telo vyčerpávať. Oveľa lepšie je používať koreniny, ktoré hrejú jemne a dlhodobo.

zazvorovo-mrkvova-polievka

Čo nejesť v zime

Zima nie je vhodný čas na surové šaláty, smoothie alebo jedlá priamo z chladničky. Tráviaci systém v chladnom počasí potrebuje teplo, aby správne fungoval, preto si doprajte radšej dusenú alebo pečenú zeleninu. 

Opatrne aj s mliečnymi výrobkami – kravské mlieko a jogurty sú ochladzujúce, no ak sa ich nechcete vzdať, doprajte si ich temperované alebo v teplej podobe, napríklad s pridanou škoricou či kardamónom.

Rovnako opatrne narábajte s citrusmi a tropickým ovocím. Ich úlohou v prírode je osviežovať – preto skôr ochladzujú telo. Jeden pomaranč či mandarínka denne neublíži, ale zimný tanier by mal byť postavený najmä na lokálnych, sezónnych surovinách, ktoré telo prirodzene zahrievajú a vyživujú.

Ako sa na zimu pozerá ajurvéda

Ajurvéda rozdeľuje rok na šesť sezón a zimu chápe ako obdobie dvoch častí – skorú zimu (Hemant) a neskorú zimu (Šišira). Počas týchto mesiacov sa v tele prirodzene zvyšuje Váta dóša, ktorá prináša chlad, sucho a nestabilitu, a zároveň sa začína hromadiť Kapha, spojená s ťažobou, vlhkosťou a spomalením. 

Pitta, predstavujúca oheň a teplo, sa naopak zmierňuje, čo znamená, že telo túži po výžive, teple a stabilite.

Zimná strava podľa ajurvédy

Zima je obdobím, kedy si telo pýta teplé, výživné a olejnaté jedlá, ktoré podporujú vnútorný oheň (Agni). Ajurvéda odporúča zaradiť do jedálnička ghí, teplé kaše, husté polievky, dusenú a pečenú zeleninu. Ide o čas, keď by sme sa nemali báť výživnejších jedál – práve tie dodávajú telu silu, odolnosť a vitalitu.

Chuťovo by mala prevládať sladká, slaná a mierne kyslá chuť, pretože tieto chute prirodzene upokojujú Vátu a vyvažujú jej suchosť. Sladká chuť v ajurvéde neznamená cukor, ale výživné potraviny ako obilniny, koreňová zelenina, ghí či orechy.

Ako si udržať energiu počas zimy

Ajurvéda učí, že zimná rovnováha nespočíva len v jedle, ale aj v denných rituáloch. Pravidelná olejová masáž (abhyanga) s teplým sezamovým alebo mandľovým olejom pomáha vyživiť pokožku, zlepšiť cirkuláciu a ukotviť myseľ. Dôležité je aj udržiavať sa v teple – dopriať si teplý kúpeľ, saunu alebo krátky pobyt na slnku, keď sa ukáže.

K telu patrí aj dostatok spánku a pokojné tempo, pretože zima nie je obdobím výkonu, ale regenerácie.

Aké čaje piť v zime podľa ajurvédy

K zimnému režimu patria teplé nápoje a bylinné čaje, ktoré podporujú imunitu a trávenie. Skvelou voľbou je zázvorovo-citrónový čaj, teplá voda s medom či korenisté bylinkové zmesi. U nás je poplulárna zmes Samahan alebo tradičné zlaté mlieko s kurkumou.

Ajurvéda spomína aj „mastnejšie“ jedlá, živočíšne tuky či starú ryžu, ktoré telo výborne vyživujú a zahrievajú. Moderný prístup k týmto odporúčaniam je jednoduchý: voľte kvalitu, sezónnosť a mieru. Základom je, aby jedlo bolo teplé, ľahko stráviteľné a aby vám po ňom bolo dobre.

Zima je podľa ajurvédy časom, kedy môžeme doplniť zásoby energie, posilniť imunitu a pripraviť telo na obdobie jari. Teplé jedlo, pomalší rytmus a vedomá starostlivosť o seba sú tou najlepšou prevenciou pred únavou, prechladnutím aj stratou energie.

vyber-cajov

Zohrievajúce a ochladzujúce potraviny – čo vybrať v zime

Niektoré potraviny nás zahrievajú, podporujú trávenie a krvný obeh, iné naopak ochladzujú a môžu oslabovať tráviaci oheň (Agni). Nasledujúci prehľad pomôže zorientovať sa v základných skupinách potravín a lepšie pochopiť, čo je v zimnom období pre telo prospešnejšie.

Tip: Ochladzujúce potraviny pre horúce dni: Ako sa stravovať v lete

🌿 Prehľad zohrievajúcich a ochladzujúcich potravín

 

Skupina potravín

Zohrievajúce (vhodné v zime)

Ochladzujúce (vhodné skôr v lete)

Zelenina

Koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák, cvikla, batay), kapusty, tekvica, cibuľa, cesnak, pór

Uhorka, paradajky, šalát, paprika, klíčky, čerstvý špenát

Ovocie

Jablká, hrušky, slivky, sušené ovocie, pečené ovocie

Citrusové plody (pomaranč, mandarínka, citrón), ananás, mango, melón

Obilniny a strukoviny

Ovos, jačmeň, pohánka, ryža, proso, cícer, červená šošovica

Pšenica, kukurica, biela ryža vo veľkom množstve

Mlieko a výrobky

Teplé mlieko s korením (škorica, kardamón), maslo, ghí

Studené jogurty, tvaroh, syry priamo z chladničky

Mäso, ryby, vajcia

Jahňacie, kuracie, morčacie, ryby z teplých vôd, vajcia

Chladené a surové morské plody, studené údeniny

Koreniny a bylinky

Zázvor, škorica, klinček, kardamón, čierne korenie, rasca, kurkuma

Mäta, koriander, zelená petržlenová vňať, bazalka, limetka

Nápoje

Teplá voda, zázvorový alebo škoricový čaj, teplé vývary, kurkumové latte

Studená voda, ľadové nápoje, ovocné šťavy z chladničky

Spôsob prípravy

Varenie, dusenie, pečenie, zapekanie

Surová strava, smoothies, šaláty, mrazené jedlá

 

Malé upozornenie 

Zoznam slúži ako orientačná pomôcka, nie ako prísny návod. V rôznych zdrojoch sa môžu informácie o „hrejivosti“ či „chladivosti“ potravín mierne líšiť – závisí od klímy, ústnej tradície aj typu človeka podľa ajurvédy či TČM. 

Najdôležitejšie je počúvať svoje telo. Ak vám po jedle býva teplo, ľahko a príjemne, pravdepodobne ste zvolili správne. Ak pociťujete chlad, únavu alebo ťažobu, skúste pridať trochu tepla – v jedle, v korení či vo vašom každodennom rytme.

Najčastejšie chyby, ktoré telo zbytočne ochladzujú

Počas zimy sa snažíme udržať v teple – obliekame sa, pijeme čaje, no často robíme drobné stravovacie chyby, ktoré tento prirodzený proces narúšajú. Niektoré zvyky, ktoré v lete nevadia, môžu v chladnom období spôsobiť únavu, oslabenie imunity či pocit „vnútorného chladu“.

Studené raňajky

Jednou z najčastejších chýb sú studené raňajky – napríklad smoothie priamo z chladničky alebo jogurt, ktorý sme nestihli ani trochu zohriať. Takéto jedlá oslabujú tráviaci oheň a namiesto energie prinášajú len ťažobu. To je dôvod, prečo majú byť raňajky teplé.

ranajky-1

Surové jedlo

Rovnako problémom býva aj nadmerná konzumácia surovej zeleniny a šalátov. V zime je pre telo oveľa vhodnejšia dusená alebo pečená zelenina, ktorá sa ľahšie spracúva a prináša teplo.

Málo korenia

Mnoho ľudí tiež zabúda na korenie, ktoré je v zime skutočným spojencom. Aj štipka zázvoru, rasce alebo škorice dokáže podporiť trávenie, prekrviť telo a rozprúdiť energiu.

Sladká bomba

Poslednou častou chybou je siahnuť po cukre ako po rýchlej energii. Sladká chuť síce na chvíľu zahreje, ale jej účinok je krátkodobý. Navyše preťažuje tráviaci systém a v dlhodobom horizonte oheň v tele skôr oslabuje.

Zdravé zimné recepty: Rýchle recepty „od Radky“

Zima praje teplým vôňam, korenistým chutiam a jednoduchým receptom, ktoré zahrejú telo aj dušu. Nemusia byť zložité – stačí pár bežných ingrediencií, trochu času a štipka starostlivosti. Tu je niekoľko mojich obľúbených tipov, ktoré si viete pripraviť za pár minút, alebo si ich uľahčiť v hotovej podobe.

🥛 Zlaté mlieko – nápoj, ktorý zahreje a posilní

Zlaté mlieko, nazývané aj kurkumové mlieko, je ajurvédsky klasický nápoj, ktorý pomáha posilniť imunitu, znížiť zápaly a zlepšiť kvalitu spánku. Jeho základom je teplé mlieko (alebo rastlinná alternatíva), kurkuma, štipka čierneho korenia a trochu medu. Pripraviť si ho môžete podľa jednoduchého receptu, ktorý nájdete na mojom blogu: 👉 Zlaté mlieko a jeho účinky – prečo by ste ho mali piť

Ak však nemáte čas miešať korenie a mlieko, skúste nápoj MycoGolden. Je to zmes kurkumy, ashwagandhy, Reishi a probiotík, ktorá má podobné účinky ako tradičné zlaté mlieko – zahreje, dodá energiu a podporí imunitu. Stačí ho len zaliať teplou vodou alebo mliekom a môžete si ho vychutnať kedykoľvek počas dňa.

zlate-mlieko-zdravoradka_1

🥣 Zázvorovo-mrkvová polievka

Táto polievka je ideálna, keď sa vonku ochladí. Kombinácia mrkvy a čerstvého zázvoru zahreje telo, podporí trávenie a doplní energiu bez ťažkosti.

Potrebujete:
1 PL olivového oleja, 1 šálku nakrájanej cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 kopcovité šálky nakrájanej mrkvy, 1½ ČL čerstvého strúhaného zázvoru, 3–4 šálky zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie a voliteľne lyžičku javorového sirupu na zjemnenie chuti.

Postup:
V hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu so štipkou soli a korenia. Restujte ju približne 8 minút, kým zmäkne. Potom pridajte cesnak a mrkvu a opäť krátko poduste. Pridajte zázvor, zalejte vývarom a nechajte polievku pomaly variť asi 30 minút, kým mrkva úplne zmäkne. Nakoniec ju rozmixujte dohladka a podľa chuti dochuťte. Pre hustejšiu a krémovejšiu konzistenciu môžete pridať aj trochu rozmixovaných slnečnicových semienok.

Podávajte teplé – ideálne s pár kvapkami citrónu alebo štipkou škorice pre jemne sladkú chuť.

🍐 Pečená hruška s orechmi a korením

Jednoduchý, ale krásne voňavý dezert, ktorý je ako stvorený na zimné večery. Hruška je v ajurvéde považovaná za ovocie, ktoré upokojuje trávenie a prináša pocit tepla a pohody.

Potrebujete:
4–6 hrušiek, hrsť brusníc (čerstvých alebo sušených), 4 PL nasekaných orechov alebo semien (vlašské, lieskové, slnečnicové), štipku škorice, kardamónu a muškátového orieška.

Postup:
Rúru predhrejte na 190 °C. Hrušky prekrojte na polovice a vyberte jadierka. Položte ich na plech reznou stranou nahor, do každej priehlbiny vložte pár brusníc, posypte orechmi a korením. Pečte približne 25 minút, kým hrušky zmäknú a krásne zvoňajú.

Podávajte ešte teplé – samotné, s lyžičkou jogurtu alebo s kvapkou medu.

Tieto jednoduché recepty sú dôkazom, že zdravé a zahrievajúce jedlo nemusí byť zložité. Stačí pár základných ingrediencií, trochu času a vedomé rozhodnutie – dopriať telu to, čo naozaj potrebuje: teplo, výživu a pokoj.

Ako posilniť imunitu v zime prirodzene

Zahrievajúce jedlá a nápoje sú len časťou zimnej rovnice. Rovnako dôležité je, ako žijeme, hýbeme sa a staráme o svoje telo. Tradičné učenia aj bežná skúsenosť hovoria jednoznačne – ak sa o teplo nestaráme zvnútra aj zvonka, telo sa vyčerpáva a stráca energiu.

Olejová masáž

Jedným z najpríjemnejších zimných rituálov sú teplé olejové masáže. Stačí pár minút denne – napríklad po sprche – vmasírovať do pokožky teplý sezamový, mandľový alebo olivový olej. Takáto masáž podporuje cirkuláciu, uvoľňuje napätie a vyživuje pokožku, ktorá v zime trpí suchom.

teply-kupel

Kúpeľ a sauna

Rovnako dôležitý je teplý kúpeľ alebo návšteva sauny. Pomáha uvoľniť svaly, prečistiť pokožku a zlepšiť prúdenie energie v tele. Kto nemá čas na kúpeľ, môže si dopriať aspoň teplú sprchu, po ktorej sa rýchlo osuší a oblečie do mäkkého oblečenia – telo si tak lepšie udrží teplo.

Pohyb

Naše telo potrebuje aj pohyb, no nie v extrémoch. Krátka prechádzka, jemná joga alebo rozcvička v teplej miestnosti úplne stačí. Cieľom nie je vyčerpať sa, ale rozhýbať krv a rozprúdiť energiu.

Spánok

Základom zimnej rovnováhy je aj dostatok spánku a svetlo. Snažte sa vstávať s prvým ranným svetlom, tráviť čas na čerstvom vzduchu a cez deň aspoň na chvíľu vnímať slnko – aj keď je ukryté za oblakmi, jeho svetlo pôsobí na náladu a hormóny.

Zima je obdobím spomalenia, introspekcie a starostlivosti. Ak jej tento priestor doprajeme, telo sa nám odvďačí – pokojom, silou a stabilitou, ktorá vydrží až do jari.