Zlaté mlieko a jeho účinky: Prečo by ste mali začať piť tento zázračný nápoj

 

V dnešnej uponáhľanej dobe často zabúdame na to najdôležitejšie - na seba. Sme zaneprázdnení pracovnými povinnosťami, starostlivosťou o rodinu a riešením všedných problémov, že si zriedka doprajeme chvíľu len pre seba. A práve také chvíle sú pre naše duševné a fyzické zdravie nesmierne dôležité. 

Predstavte si, ako sa po dlhom dni schúlite pod mäkkú deku, v ruke držíte šálku teplého, korenistého nápoja a doprajete si chvíľu pokoja a relaxu. Znie to ako malý kúsok raja, však? A tento raj si môžete dopriať práve s pomocou zlatého mlieka.

Zlaté mlieko je nápoj plný hodnotných látok, ktorý vám môže pomôcť nielen zrelaxovať, ale aj posilniť vaše zdravie. Vďaka kurkume, hlavnému hrdinovi tohto nápoja, získate mnoho výhod pre svoje telo. 

Takže, nachystajte si šálku, schúlite sa do pohodlia a vychutnajte si chvíľu len pre seba s týmto zázračným nápojom. Objavte magickú silu zlatého mlieka a nechajte ho stať sa súčasťou vašej cesty za zdravím a pohodou.

Zlaté mlieko v ajurvéde

Ajurvéda, čo v preklade znamená „veda o živote“, predstavuje starodávny zdravotnícky systém, ktorý má korene v Indii pred viac ako 5000 rokmi. Ajurvédska medicína nie je zameraná iba na liečenie chorôb, ale aj na ich predchádzanie a celkové udržanie zdravia prostredníctvom harmonizácie tela, mysle a ducha. 

Nápoje v ajurvéde sú často používané ako doplnky stravy a liečivá. Medzi najznámejšie patrí tzv. Zlaté mlieko, ktoré je prírodným a veľmi účinným liekom na mnoho zdravotných problémov. 

Ajurvéda tiež ponúka mnoho iných zdravých nápojov, ako je napríklad "čaj Triphala", ktorý je skvelý pre trávenie, alebo "amrit kalash", ktorý sa považuje za elixír dlhovekosti. Prírodné ingrediencie ako byliny, korenie a živice sú v ajurvéde často používané pre ich liečivé vlastnosti a sú súčasťou mnohých tradičných receptov.

zlate-mlieko-zdravoradka_1

História a pôvod zlatého mlieka

Zlaté mlieko má svoje korene v Indii, kde sa využíva v rámci ajurvédskej medicíny už po tisíce rokov. Jeho popularita v Indii je daná nielen jeho zdravými vlastnosťami, ale aj príjemným chuťovým profilom a jednoduchosťou prípravy.

Povestný pôvod zlatého mlieka v ajurvédskom systéme podčiarkuje jeho dôležitosť v tradičnej medicíne a jeho význam pre celkové zdravie. 

Inšpirácia: Poznáte základné princípy ajurvédy?

Základnou zložkou tohto nápoja je kurkuma, ktorá je v Indii hojne dostupná a využívaná nielen v medicíne, ale aj v kuchyni, pretože vyrovnáva všetky tri dóše - Váta, Pitta, Kapha. Kurkuma obsahuje látku kurkumín, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky. Spolu s čiernym korením, ktoré zvyšuje vstrebávanie kurkumínu v tele až o 2000%, tvoria zlaté mlieko silným zdravotným doplnkom stravy.

Na západ sa zlaté mlieko dostalo vďaka rozmachu popularity ajurvédy a jej holistického prístupu k zdraviu, ktorý zahŕňa aj zdravú stravu a prírodné liečivé metódy. Zlaté mlieko sa stalo populárnym najmä medzi vegánmi a vegetariánmi, keďže sa dá pripraviť aj s rastlinným mliekom. Jeho chuť a zdravotné benefity oslovili aj ľudí hľadajúcich alternatívy k tradičným liekom a doplnkom stravy.

Zlaté mlieko si tak našlo svoje miesto v zdravej kuchyni po celom svete. Jeho popularita stúpa nielen vďaka jeho výraznému zlatému odtieňu, ktorý je veľmi fotogenický a láka na sociálnych sieťach, ale hlavne vďaka jeho zdravotným vlastnostiam a príjemnej chuti. 

Účinky kurkumy na zdravie

Kurkuma, ktorá je hlavnou zložkou zlatého mlieka, sa v medicíne využíva už stáročia pre svoje silné liečivé vlastnosti. Jej účinná látka, kurkumín, má široké spektrum efektov na zdravie. 

Protizápalové účinky: Kurkumín je silným protizápalovým prostriedkom, ktorý môže pomôcť pri liečení rôznych zdravotných problémov, vrátane artritídy, bolesti zápalu kĺbov a dokonca aj rakoviny.

Antioxidant: Kurkuma je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty tiež zvyšujú aktivitu vlastných antioxidantov tela.

Podpora imunity: Kurkuma v zlatom mlieku má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú fungovanie imunitného systému. Pravidelná konzumácia zlatého mlieka môže pomôcť zvýšiť odolnosť organizmu voči chorobám

Curcumin95-zdravoradka.sk

Podpora trávenia: Kurkuma môže pomôcť zlepšiť tráviaci proces tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav a enzýmov potrebných pre trávenie. Môže tiež zmierniť príznaky ulceróznej kolitíty.

Podpora zdravia mozgu: Kurkuma môže zlepšiť kognitívne funkcie a pomáha pri prevencii a liečení neurodegeneratívnych chorôb ako je Alzheimerova choroba alebo Skleróza multiplex.

Antidepresívne účinky: Niektoré štúdie naznačujú, že kurkuma môže byť účinná pri liečbe depresie. 

Zlepšenie zdravia srdca: Kurkuma môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a tiež zabraňuje zrážaniu krvi, čím znižuje riziko srdcových chorôb.

Kontrola cukrovky: Kurkuma môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť inzulínovú citlivosť, čo môže byť prospešné pre diabetikov.

Zlepšenie zdravia pokožky: Kurkuma môže pomôcť pri liečbe kožných problémov, ako sú akné, ekzém a psoriáza, vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam.

Recept na zlaté mlieko

Tu je jednoduchý recept na prípravu zlatého mlieka:

Potrebujete:

1 šálku mlieka (môže byť aj rastlinné)

1/2 čajovej lyžičky  kvalitnej kurkumy, môžete vysypať kapsulu Curcuminu 95% od Planet Ayurveda

Štipku čierneho korenia

Med alebo iné sladidlo podľa chuti 

Ghí alebo kokosový tuk

Postup:

  • Do malého hrnca nalejte mlieko a pridajte kurkumu a čierne korenie.
  • Zamiešajte a priveďte k varu.
  • Keď začne mlieko vrieť, znížte oheň a nechajte zmes zohrievať na miernom ohni asi 10 minút.
  • Potom ho preceďte a podľa chuti pridajte tuk a med alebo iné sladidlo. Ak používate med, počkajte, kým mlieko trochu vychladne. Zohriaty med je považovaný v ajurvéde za toxický. 
  • Podávajte teplé.

Tipy a triky, ako vylepšiť chuť a účinky nápoja

  • Môžete pridať aj kúsok čerstvého zázvoru pre dodatočný zdravotný benefit a príjemnú pikantnú chuť.
  • Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj štipku kajenského korenia. To môže pomôcť zvýšiť vstrebávanie kurkumínu.
  • Ak máte radi korenisté chute, skúste pridať škoricu, kardamón alebo muškátový oriešok.
  • Na zvýšenie nutričnej hodnoty môžete do nápoja pridať aj 1 čajovú lyžičku kokosového oleja. Tuk pomôže telu lepšie vstrebať kurkumín.
  • Skúste pridať trochu agávového sirupu ako náhradu sladidla a vanilkový extrakt pre jeho vôňu a chuť.
  • Kurkumín je látka rozpustná v tukoch a jeho rozpustnosť vo vode je pomerne nízka. Preto je veľmi užitočné pridávať k nemu zdravý zdroj tuku, ako napríklad kokosový olej alebo ghí. Týmto spôsobom sa kurkumín môže priamo vstrebať do krvného obehu a naše telo ho tak môže efektívne využiť. 

Zlaté mlieko ako poklad

Zlaté mlieko je skutočne zázračný nápoj, ktorý prináša mnohé výhody pre naše zdravie. Jeho pravidelná konzumácia môže byť silným doplnkom k zdravému životnému štýlu a pomôcť pri prevencii a liečení mnohých chorôb. Vďaka svojim silným protizápalovým, antioxidačným a liečebným účinkom je kurkuma skvelým doplnkom stravy, ktorý by mohol byť súčasťou každej domácnosti. 

Zdravie je náš najväčší poklad a preto je dôležité  starať sa oň s láskou a pozornosťou. Zlaté mlieko je jedným zo spôsobov, ako to môžete urobiť. Takže si ho vychutnajte a nechajte ho vás podporiť na ceste za zdravím a pohodou.

Radka Žiaková - majiteľka eshopu www.zdravoradka.sk, Obsahová špecialistka na optimalizáciu webov z PoctivéSEO