Ako ma oslovil Slovenský Rozhlas a čo sme si povedali o cvikle

 

Keď vám zazvoní telefón z Rádia Regina…

Nie každý deň sa ozve redaktorka z verejnoprávneho rádia. Ale práve to sa mi stalo. Na druhom konci linky sa predstavila Mária Babinská z Rádia Regina Západ. Pripravovala reláciu Kulinárium, ktorá mala mať celý týždeň spoločného menovateľa: cvikla. A ako sa ukázalo – moje rozprávanie o cviklovom kvase ju zaujalo natoľko, že sa rozhodla pozvať ma ako hosťa.

Ako sme sa stretli v budove Slovenského rozhlasu

Dohodli sme si stretnutie v legendárnej budove Slovenského rozhlasu v Bratislave. Keď ma Mária privítala, previedla ma chodbičkami, ktoré ešte dýchajú atmosférou dávnych časov – a musím priznať, že som mala jemnú trému. No jej ľudskosť, srdečný úsmev a nenútený small talk pred nahrávaním mi pomohli uvoľniť sa.

A potom sme si sadli do štúdia – a začalo sa rozprávanie o repe.

5 dôvodov, prečo zaradiť cviklu do svojho jedálnička

Každý deň z iného pohľadu.

1. Cvikla ako historický zázrak z Babylónie

Vedeli ste, že prvé záznamy o cvikle pochádzajú už z Babylónie, asi spred 3000 rokov? Rímania ju používali nielen ako potravinu, ale najmä ako liek. Práve vďaka nim sa rozšírila do celej Európy.

2. Bohatá na minerály a vitamíny

Cvikla je prírodný multivitamín. Obsahuje železo, horčík, vitamín C aj kyselinu listovú. Podporuje tvorbu krvi, trávenie aj imunitu.

3. Fermentovaná cvikla ako probiotikum

V relácii sme venovali celú jednu časť cviklovému kvasu – nenápadnému nápoju, ktorý dokáže s trávením aj imunitou doslova zázraky. Pôsobí ako prírodné probiotikum a je veľmi obľúbený najmä pri očistách a rekonvalescencii.

radio-regina3

4. Šalát, polievka aj sladké dezerty

Cvikla je univerzálna. Hovorili sme o tom, ako sa dá využiť v teplej aj studenej kuchyni. Od klasických šalátov až po sladké koláče či zdravé brownies s cviklou – všetko sme prebrali v našom kulinárskom rozhovore.

5. Cvikla v prevencii aj liečbe

V relácii zaznelo aj to, ako môže pravidelná konzumácia cvikly pomáhať pri vysokom tlaku, zápche, únave a regenerácii pečene. Spolu s Máriou sme sa zhodli – je to zelenina, ktorá si zaslúži viac pozornosti.

Ako reláciu vypočuť?

Rozhovor prebiehal celý týždeň – od pondelka do piatka – a každá epizóda bola venovaná inému aspektu tejto zaujímavej zeleniny. Reláciu Kulinárium nájdete v archíve RTVS alebo si môžete jednotlivé vstupy vypočuť tu:

  • Pondelok: Cvikla ako jedlo aj liek 

  • Utorok: Cviklový kvas – sila fermentácie

  • Streda: Šaláty z cvikly – zdravé a chutné

  • Štvrtok: Sladká cvikla – dezerty, ktoré prekvapia

  • Piatok: Ako zaradiť cviklu do každodenného stravovania

regina3

Čo mi toto pozvanie prinieslo?

Bol to pre mňa nielen zážitok, ale aj potvrdenie, že obsah, ktorý tvorím na webe ZdravoRadka.sk, má zmysel. Cviklový kvas nie je len trend – je to znovuobjavený dar prírody. A ak sa vďaka tejto relácii o ňom dozvie viac ľudí, moja misia má zmysel.

Ak máte chuť zaradiť viac prírodných pomocníkov do svojho života, začnite pokojne práve s cviklou. A ak hľadáte recept na cviklový kvas – nájdete ho na blogu. 😉

Chcete vedieť viac o cvikle alebo iných prírodných cestách k zdraviu?
➡️ Napíšte mi: kontakt