Ako fungujú orgánové hodiny a prečo by ste ich mali poznať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa niekedy cítite plní energie a inokedy unavení bez zjavného dôvodu? Alebo prečo sa budíte v tom istom čase a neviete prečo? Možno ste si všimli, že sa vám lepšie pracuje v určitých časoch dňa. Všetky tieto otázky môžu mať odpoveď v našom vnútornom biorytme, známom aj ako orgánové hodiny.

Orgánové hodiny sú konceptom tradičnej čínskej medicíny, ktorý nám hovorí, že každý orgán v našom tele má svoj vlastný čas, kedy je najaktívnejší. Tento systém nám môže poskytnúť cenné rady, ako optimalizovať náš denný režim, stravovanie, spánok a celkový životný štýl.

V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžeme tieto poznatky využiť v každodennom živote, aby sme dosiahli lepšiu rovnováhu a pohodu.

Čo sú orgánové hodiny?

Orgánové hodiny sú fascinujúcim konceptom z tradičnej čínskej medicíny (TČM), ktorý rozdeľuje 24-hodinový deň na 12 dvojhodinových úsekov. Každý z týchto úsekov zodpovedá maximálnej aktivite jedného z hlavných orgánov v tele. Podľa tejto teórie, každý orgán má svoj "vrchol" aktivity, počas ktorého je najviac efektívny a vykonáva svoje funkcie na maximum. 

Tento cyklus nie je len o fyzickej aktivite orgánov, ale aj o energetickom prúdení v tele, čo je základným princípom tradičnej čínskej medicíny.

História a pôvod

Koncept orgánových hodín má svoje korene hlboko v histórii tradičnej čínskej medicíny, ktorá sa vyvíjala tisíce rokov. Prvé zmienky o tomto systéme sa datujú do obdobia dynastie Han (206 pred Kr. – 220 po Kr.). Čínski lekári a filozofi vtedy pozorovali prírodné cykly a ich vplyv na ľudské telo. Zistili, že rovnako ako príroda prechádza rôznymi fázami, aj ľudské telo má svoje vlastné rytmy a cykly.

Jedným z najdôležitejších princípov TČM je koncept Qi (čchi), čo je životná energia, ktorá prúdi cez telo po meridiánoch (energetických dráhach). Orgánové hodiny sú úzko spojené s týmto prúdením Qi. Podľa TČM, keď Qi prechádza cez rôzne orgány v určitých časoch dňa, ovplyvňuje to ich funkciu a zdravie. Tento cyklus Qi je známy ako "diurnálny rytmus" a je kľúčový pre udržanie rovnováhy a harmónie v tele.

Orgánové hodiny sa stali základom pre diagnostiku a liečbu v TČM. Lekári využívajú tento koncept na určenie optimálneho času pre liečebné procedúry, ako sú akupunktúra, bylinné liečby a masáže. Napríklad, ak pacient trpí problémami s pečeňou, lekár môže odporučiť liečbu v čase, keď je pečeň najaktívnejšia, teda medzi 1. a 3. hodinou ráno.

Tento starodávny systém poskytuje hlboký vhľad do toho, ako naše telo funguje a ako môžeme optimalizovať svoje zdravie a pohodu. Aj keď moderná veda stále skúma tieto princípy, mnohí ľudia po celom svete nachádzajú v orgánových hodinách cenné rady pre svoje každodenné životy.

Prehľad orgánových hodín

Orgánové hodiny sú kľúčovým nástrojom v tradičnej čínskej medicíne, ktorý nám umožňuje lepšie porozumieť tomu, ako naše telo funguje v priebehu dňa. Každý orgán má svoj čas, kedy je najaktívnejší a najefektívnejší vo svojej činnosti. Tento prehľad vám poskytne detailný pohľad na to, ktoré orgány sú aktívne v konkrétnych časových úsekoch a aké funkcie vykonávajú.

Tabuľka orgánových hodín

tabulka-organove-hodiny 

Žlčník 23:00 - 01:00

Žlčník je malý orgán nachádzajúci sa pod pečeňou, ktorý hrá kľúčovú úlohu v trávení tukov. Jeho hlavnou funkciou je ukladanie a koncentrácia žlče, ktorú produkuje pečeň. Žlč je nevyhnutná pre rozklad tukov v tenkom čreve, čo umožňuje ich efektívne vstrebávanie.

Odporučenia 

Vyhnúť sa mastným jedlám pred spaním: Konzumácia mastných jedál neskoro večer môže nadmerne zaťažiť žlčník a tráviaci systém, čo môže viesť k nepohodliu a narušiť spánok. Je vhodné sa vyhnúť ťažkým a mastným jedlám aspoň dve hodiny pred spaním.

Relaxovať a pripraviť sa na spánok: Tento čas je ideálny na uvoľnenie a prípravu tela na nočný odpočinok. Relaxačné aktivity, ako je meditácia, jemné cvičenie alebo čítanie, môžu pomôcť upokojiť myseľ a telo, čím podporíte prirodzený cyklus žlčníka.

Dodržiavať pravidelný spánkový režim: Pravidelný spánkový režim a dostatočný spánok sú dôležité pre správnu funkciu žlčníka a celého tráviaceho systému. Snažte sa ísť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase.

Bylinná podpora: Pri bolestiach v oblasti žlčníka a žlčníkových kameňoch môžete vyskúšať tinktúru so zmesou bylín podľa TČM - Odvalenie kameňov.

organove-hodiny-pecen

Pečeň 1:00 - 3:00 

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v našom tele, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mnohých metabolických procesoch. V tradičnej čínskej medicíne je čas medzi 1:00 a 3:00 ráno obdobím, kedy je pečeň najaktívnejšia a vykonáva svoje funkcie najefektívnejšie. Tento čas je kritický pre procesy detoxikácie a obnovy, ktoré pečeň vykonáva, aby udržala telo zdravé a v rovnováhe.

Funkcia pečene

Detoxikácia: Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom tela. Filtruje krv a odstraňuje z nej toxíny, škodlivé látky a odpadové produkty metabolizmu. Tento proces je najintenzívnejší počas nočných hodín, keď telo odpočíva.

Regulácia metabolizmu: Pečeň zohráva významnú úlohu v regulácii metabolizmu sacharidov, tukov a bielkovín. Ukladá glukózu vo forme glykogénu a uvoľňuje ju podľa potreby, čím udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Taktiež produkuje žlč, ktorá je nevyhnutná pre trávenie tukov.

Odporučenia

Vyhnúť sa alkoholu a ťažkým jedlám večer: Konzumácia alkoholu a ťažkých jedál neskoro večer môže nadmerne zaťažiť pečeň a narušiť jej detoxikačné procesy. Alkohol je toxín, ktorý musí pečeň spracovať a odstrániť, čo môže viesť k jej preťaženiu a poškodeniu. Ťažké jedlá môžu spomaliť trávenie a zhoršiť kvalitu spánku.

Podporovať detoxikáciu tela: Na podporu detoxikácie pečene je dôležité piť dostatok vody, ktorá pomáha vyplavovať toxíny z tela. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, ako sú ovocie a zelenina, môže tiež podporiť detoxikačné funkcie pečene. Bylinné čaje, ako napríklad čaj z púpavy alebo ostropestreca mariánskeho, sú tradične používané na podporu zdravia pečene.

Zabezpečiť kvalitný spánok: Kvalitný spánok je kľúčový pre efektívnu detoxikáciu pečene. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim a vytvoriť si prostredie, ktoré podporuje pokojný a neprerušovaný spánok.

Pľúca: 3:00 - 5:00

Pľúca sú životne dôležitým orgánom zodpovedným za dýchanie a okysličovanie krvi. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že pľúca sú najaktívnejšie medzi 3:00 a 5:00 ráno. 

Toto obdobie je kľúčové pre obnovu a regeneráciu dýchacieho systému, čo má priamy vplyv na celkové zdravie a vitalitu. V tomto čase je dýchanie najhlbšie a najefektívnejšie, čo podporuje optimálnu funkciu pľúc.

Funkcia pľúc

Dýchanie: Pľúca sú hlavnými orgánmi dýchacieho systému. Pri nádychu pľúca nasávajú kyslík z atmosféry, ktorý je nevyhnutný pre život. Pri výdychu sa z tela odstraňuje oxid uhličitý, čo je odpadový produkt metabolizmu.

Okysličovanie krvi: Pľúca hrajú kľúčovú úlohu v okysličovaní krvi. Kyslík z vdýchnutého vzduchu prechádza cez steny alveol do krvi, kde sa viaže na hemoglobín v červených krvinkách. Tento proces zabezpečuje, že všetky bunky v tele dostávajú potrebný kyslík na svoje fungovanie.

Odporučenia

Prax hlbokého dýchania: Hlboké dýchanie môže výrazne zlepšiť funkciu pľúc a celkovú kvalitu dýchania. Cvičenia, ako je bráničné dýchanie alebo jogové dýchacie techniky (pranayama), môžu pomôcť zvýšiť kapacitu pľúc a podporiť efektívne okysličovanie krvi. Skúste začleniť tieto techniky do svojej dennej rutiny, najmä ráno, aby ste podporili zdravie pľúc.

Udržiavať čistý vzduch v spálni: Kvalita vzduchu, ktorý dýchame, má priamy vplyv na zdravie pľúc. Uistite sa, že vaša spálňa je dobre vetraná a bez prachu a alergénov. Používanie čističiek vzduchu a pravidelné vetranie môže pomôcť udržať vzduch čistý a zdravý. Vyhnite sa fajčeniu a používaniu silných chemikálií v okolí spálne, aby ste minimalizovali vystavenie škodlivým látkam.

Bylinná podpora: Na podporu dýchacieho systému je užitočné aj pitie bylinných čajov. Napríklad Respiro zmes - “Ako prvý nádych” je plná vhodných byliniek ako je eukalyptus či wira wira

Hrubé črevo: 5:00 - 7:00

Hrubé črevo je dôležitou súčasťou tráviaceho systému, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri vylučovaní odpadových látok z tela. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že hrubé črevo je najaktívnejšie medzi 5:00 a 7:00 ráno. Toto obdobie je ideálne pre prirodzené vyprázdnenie čriev a začatie nového dňa s čistým a zdravým tráviacim systémom.

Funkcia hrubého čreva

Vylučovanie odpadových látok: Hlavnou funkciou hrubého čreva je vylučovanie odpadových látok z tela. Po absorpcii živín v tenkom čreve prechádzajú nestrávené zvyšky do hrubého čreva, kde sa formujú do stolice. Hrubé črevo tiež absorbuje vodu a elektrolyty, čím prispieva k regulácii telesnej hydratácie.

Odporučenia

Ranné vyprázdnenie: Ranné vyprázdnenie je prirodzený proces, ktorý pomáha telu zbaviť sa odpadových látok nahromadených počas noci. Snažte sa vytvoriť si pravidelný ranný režim, ktorý podporuje vyprázdňovanie čriev. Pravidelná stolica je indikátorom zdravého tráviaceho systému a môže predchádzať rôznym zažívacím problémom, ako sú zápcha alebo nadúvanie.

Pitie teplej vody: Pitie teplej vody ráno môže stimulovať tráviaci systém a podporiť vyprázdňovanie čriev. Teplá voda pomáha hydratovať telo a zmäkčuje stolicu, čo uľahčuje jej prechod cez tráviaci trakt. Naštartovanie dňa pohárom teplej vody môže byť jednoduchým, ale účinným návykom pre podporu zdravia hrubého čreva.

Strava bohatá na vlákninu: Konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné produkty a strukoviny, môže podporiť pravidelnú a zdravú stolicu. Vláknina pomáha zväčšiť objem stolice a urýchliť jej prechod cez tráviaci trakt, čím predchádza zápche a podporuje celkové zdravie hrubého čreva.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže tiež podporiť zdravú funkciu hrubého čreva. Cvičenie stimuluje peristaltiku čriev, čo je pohyb svalov, ktorý posúva stolicu cez tráviaci trakt. Skúste začleniť aspoň 30 minút fyzickej aktivity do svojej dennej rutiny, či už ide o chôdzu, beh, alebo iné formy cvičenia.

organove-hodiny-hrube-crevo

Žalúdok: 7:00 - 9:00

Žalúdok je kľúčovým orgánom tráviaceho systému, ktorý zohráva hlavnú úlohu pri trávení potravy. Podľa tradičnej čínskej medicíny je žalúdok najaktívnejší medzi 7:00 a 9:00 ráno. Toto obdobie je ideálne pre konzumáciu výdatných raňajok, ktoré poskytnú telu potrebnú energiu na celý deň. Správna funkcia žalúdka je základom pre celkové zdravie a pohodu, preto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo a ako jeme počas tohto času.

Funkcia žalúdka

Trávenie potravy: Hlavnou funkciou žalúdka je trávenie potravy. Žalúdok produkuje žalúdočné šťavy, ktoré obsahujú kyselinu chlorovodíkovú a enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať jedlo na menšie časti. Tento proces je nevyhnutný pre následnú absorpciu živín v tenkom čreve.

Odporučenia

Výdatné raňajky: Ráno je čas, kedy je žalúdok najaktívnejší, a preto je ideálne konzumovať výdatné raňajky. Raňajky by mali obsahovať vyváženú kombináciu bielkovín, tukov a sacharidov, aby poskytli telu dostatok energie na celý deň. Príklady zdravých raňajok zahŕňajú ovsené vločky s ovocím a orechmi, celozrnné pečivo s avokádom a vajcom, alebo jogurt s medom a semienkami.

Vyhnúť sa stresu pri jedle: Stres môže negatívne ovplyvniť trávenie a funkciu žalúdka. Pri jedle sa snažte byť uvoľnení a sústrediť sa na jedlo. Vyhnite sa jedeniu v zhone alebo počas práce. Vytvorte si príjemné prostredie na jedlo, kde môžete v pokoji a bez rušivých vplyvov konzumovať svoje raňajky.

Pomalé a dôkladné žuvanie: Dôkladné žuvanie potravy uľahčuje trávenie a znižuje zaťaženie žalúdka. Snažte sa žuť každé sústo pomaly a dôkladne, aby sa jedlo dobre premiešalo so slinami a začalo sa tráviť už v ústach. Žujte mastichu, je to prírodná živica, ktorá prirodzene podporuje trávenie

Hydratácia: Pitie dostatočného množstva vody ráno môže podporiť tráviaci proces a pomôcť žalúdku lepšie spracovať potravu. Snažte sa vypiť pohár vody hneď po prebudení a pokračujte v hydratácii počas raňajok.

Vyvážená strava: Konzumácia vyváženej stravy, ktorá obsahuje dostatok vlákniny, vitamínov a minerálov, podporuje zdravie žalúdka a celého tráviaceho systému. Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii mastných, vyprážaných a veľmi korenených jedál, ktoré môžu dráždiť žalúdok.

Slezina a pankreas: 9:00 - 11:00

Slezina a pankreas sú dôležité orgány tráviaceho systému, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri trávení potravy a regulácii hladiny cukru v krvi. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že tieto orgány sú najaktívnejšie medzi 9:00 a 11:00 ráno.

Toto obdobie je ideálne pre konzumáciu ľahko stráviteľných jedál, ktoré podporujú optimálnu funkciu sleziny a pankreasu. 

Funkcia sleziny a pankreasu

Trávenie: Slezina a pankreas zohrávajú kľúčovú úlohu pri trávení potravy. Pankreas produkuje tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať bielkoviny, tuky a sacharidy. Slezina je zodpovedná za premenu potravy na energiu a transport živín do celého tela.

Regulácia cukru v krvi: Pankreas produkuje inzulín, hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Inzulín umožňuje bunkám absorbovať glukózu z krvi a využívať ju ako zdroj energie. Správna funkcia pankreasu je nevyhnutná pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi a prevenciu cukrovky.

Odporučenia

Konzumácia ľahko stráviteľných jedál: Počas obdobia medzi 9:00 a 11:00 ráno je ideálne konzumovať ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nezaťažia tráviaci systém.Vhodné je  ovocie, zeleninové šaláty, jogurt, alebo celozrnné cereálie. Doplňte ich o MycoCLEAN - kombinácia huby Maitake, slzovky, semien lotosu a citrónovníka.

Vyhnúť sa nadmernému cukru: Nadmerná konzumácia cukru môže preťažiť pankreas a narušiť jeho schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Snažte sa minimalizovať príjem sladkostí, sladených nápojov a potravín s vysokým obsahom rafinovaného cukru. 

Namiesto toho si vyberte potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré poskytujú stabilnú energiu bez prudkých výkyvov hladiny cukru v krvi.

Pravidelné jedlá: Konzumácia pravidelných jedál v rovnakých intervaloch môže podporiť stabilnú hladinu cukru v krvi a optimálnu funkciu tráviaceho systému. Snažte sa nevynechávať jedlá a dodržiavajte pravidelný stravovací režim.

Hydratácia: Dostatočná hydratácia je dôležitá pre správne trávenie a funkciu pankreasu. Pitie vody počas dňa pomáha udržiavať tráviaci systém v optimálnom stave a podporuje metabolizmus.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže podporiť zdravú funkciu sleziny a pankreasu. Cvičenie pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje celkové trávenie. Skúste začleniť aspoň 30 minút fyzickej aktivity do svojej dennej rutiny.

organove-hodiny-srdce

Srdce: 11:00 - 13:00

Srdce je centrálnym orgánom kardiovaskulárneho systému, ktorý nepretržite pumpuje krv do celého tela a zabezpečuje tak prísun kyslíka a živín do všetkých buniek. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že srdce je najaktívnejšie medzi 11:00 a 13:00. Toto obdobie je ideálne pre optimalizáciu jeho funkcie a podporu celkového kardiovaskulárneho zdravia. 

Funkcia srdca

Pumpovanie krvi: Hlavnou úlohou srdca je pumpovanie krvi do celého tela. Srdce pracuje ako čerpadlo, ktoré sa sťahuje a uvoľňuje, aby zabezpečilo nepretržitý prietok krvi cez tepny a žily. Tento proces zabezpečuje, že kyslík a živiny sú dodávané do všetkých buniek a tkanív.

Regulácia krvného tlaku: Srdce tiež zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Srdcové sťahy a uvoľnenia ovplyvňujú tlak, ktorým krv preteká cez cievy. Stabilný krvný tlak je nevyhnutný pre správne fungovanie celého kardiovaskulárneho systému a prevenciu ochorení, ako sú hypertenzia a srdcové choroby.

Odporučenia

Vyhnúť sa stresu: Stres má negatívny vplyv na srdce a môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Snažte sa minimalizovať stresové situácie a vyhýbajte sa nadmernému zaťaženiu. Naučte sa rozpoznávať stresové spúšťače a pracujte na ich zvládaní. Pravidelný oddych a dostatok spánku sú tiež kľúčové pre udržanie zdravého srdca.

Prax relaxačných techník: Relaxačné techniky, ako sú meditácia, hlboké dýchanie, joga alebo progresívna svalová relaxácia, môžu pomôcť znížiť stres a podporiť zdravie srdca. Tieto techniky pomáhajú uvoľniť telo a myseľ, znižujú krvný tlak a podporujú pocit pohody. Skúste začleniť aspoň jednu z týchto techník do svojej dennej rutiny.

Pravidelná fyzická aktivita: Pravidelné cvičenie je nevyhnutné pre udržanie zdravého srdca. Aeróbne aktivity, ako sú chôdza, beh, plávanie alebo cyklistika, posilňujú srdce a zlepšujú krvný obeh. Snažte sa cvičiť aspoň 30 minút denne, aby ste podporili kardiovaskulárne zdravie.

Zdravá strava: Konzumácia vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky môže podporiť zdravie srdca. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans tukov, soli a cukru, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Hydratácia: Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre udržanie optimálneho krvného tlaku a celkového kardiovaskulárneho zdravia. Snažte sa piť vodu pravidelne počas dňa a vyhnite sa nadmernej konzumácii kofeínu a alkoholu, ktoré môžu dehydrovať telo.

13:00 - 15:00: Tenké črevo

Tenké črevo je kľúčovým orgánom tráviaceho systému, ktorý zohráva hlavnú úlohu pri absorpcii živín z potravy. Podľa tradičnej čínskej medicíny je tenké črevo najaktívnejšie medzi 13:00 a 15:00. Toto obdobie je ideálne pre konzumáciu ľahkého obeda, ktorý podporí optimálnu funkciu tenkého čreva a zabezpečí efektívne vstrebávanie živín. 

Funkcia tenkého čreva

Absorpcia živín: Hlavnou funkciou tenkého čreva je absorpcia živín z potravy. Po trávení v žalúdku prechádza potrava do tenkého čreva, kde sa živiny vstrebávajú do krvného obehu. 

Tenké črevo je vybavené špeciálnymi štruktúrami, nazývanými klky a mikroklky, ktoré zväčšujú povrch pre absorpciu a umožňujú efektívne vstrebávanie vitamínov, minerálov, bielkovín, sacharidov a tukov.

Odporučenia

Ľahký obed: Počas obdobia medzi 13:00 a 15:00 je ideálne konzumovať ľahký obed, ktorý nezaťaží tráviaci systém. Vyberte si jedlá bohaté na živiny, ktoré sú ľahko stráviteľné, ako sú zeleninové polievky, šaláty, grilovaná zelenina, chudé bielkoviny (napríklad kuracie mäso alebo ryby) a celozrnné produkty. 

Vyhýbajte sa ťažkým, mastným a vyprážaným jedlám, ktoré môžu spomaliť trávenie a zaťažiť tenké črevo.

Dostatok vlákniny: Konzumácia potravín bohatých na vlákninu je nevyhnutná pre zdravie tenkého čreva. Vláknina pomáha udržiavať pravidelnú stolicu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Zahrňte do svojho jedálnička ovocie, zeleninu, strukoviny, Triphalu, celozrnné produkty a orechy, ktoré sú bohaté na vlákninu. Vláknina tiež pomáha predchádzať zápche a podporuje celkové tráviace zdravie.

Dostatočný príjem tekutín: Hydratácia je kľúčová pre správne fungovanie tenkého čreva. Pitie dostatočného množstva vody počas dňa pomáha udržiavať tráviaci systém v optimálnom stave a podporuje vstrebávanie živín. Snažte sa piť vodu pravidelne a vyhýbajte sa nadmernej konzumácii sladených nápojov a alkoholu, ktoré môžu narušiť tráviaci proces.

Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita môže podporiť zdravú funkciu tenkého čreva tým, že stimuluje peristaltiku, čo je pohyb svalov, ktorý posúva potravu cez tráviaci trakt. Skúste začleniť aspoň 30 minút fyzickej aktivity do svojej dennej rutiny, či už ide o chôdzu, beh, alebo iné formy cvičenia.

Vyhnúť sa stresu: Stres môže negatívne ovplyvniť tráviaci systém a funkciu tenkého čreva. Naučte sa zvládať stres pomocou relaxačných techník, ako sú meditácia, hlboké dýchanie alebo joga. Pravidelný oddych a dostatok spánku sú tiež dôležité pre udržanie zdravého tráviaceho systému.

Močový mechúr: 15:00 - 17:00

Močový mechúr je dôležitým orgánom vylučovacieho systému, ktorý slúži na ukladanie a následné vylučovanie moču z tela. V tradičnej čínskej medicíne sa verí, že močový mechúr je najaktívnejší medzi 15:00 a 17:00. Toto obdobie je ideálne na podporu jeho funkcie prostredníctvom správneho pitného režimu a vyhýbania sa dehydratácii. 

Funkcia močového mechúra

Ukladanie moču: Močový mechúr je svalový orgán, ktorý slúži ako rezervoár na dočasné ukladanie moču produkovaného obličkami. Moč sa postupne zhromažďuje v močovom mechúre, kým nedosiahne určitý objem, ktorý vyvolá nutkanie na močenie.

Vylučovanie moču: Keď je močový mechúr plný, signály sú vysielané do mozgu, čo vyvoláva pocit potreby močiť. Svaly močového mechúra sa sťahujú, zatiaľ čo svaly zvierača sa uvoľňujú, čo umožňuje vylučovanie moču z tela cez močovú trubicu.

Odporučenia

Pitný režim: Správny pitný režim je kľúčový pre zdravie močového mechúra. Konzumácia dostatočného množstva vody počas dňa pomáha udržiavať močový mechúr v optimálnom stave a podporuje pravidelné vylučovanie moču. Snažte sa piť aspoň 8 pohárov vody denne, aby ste zabezpečili dostatočnú hydratáciu. 

Vyhnúť sa dehydratácii: Dehydratácia môže viesť k tvorbe koncentrovaného moču, ktorý môže dráždiť močový mechúr a zvýšiť riziko infekcií močových ciest. Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii kofeínu a alkoholu, ktoré môžu mať diuretický účinok a prispievať k dehydratácii. Sledujte farbu moču – svetlá farba je znakom dobrej hydratácie, zatiaľ čo tmavá farba môže indikovať nedostatok tekutín.

Pravidelné močenie: Nezadržiavajte moč príliš dlho, pretože to môže nadmerne zaťažiť močový mechúr a zvýšiť riziko infekcií. Snažte sa močiť pravidelne, aby ste udržali močový mechúr v zdravom stave. Ak trpíte únikom moču, zaraďte užívanie Shilajitu a Ashwagandhy. 

Zdravá strava: Vyhýbajte sa potravinám, ktoré môžu dráždiť močový mechúr, ako sú korenené jedlá, umelé sladidlá a kyslé potraviny.

Pravidelná fyzická aktivita: Fyzická aktivita môže podporiť celkové zdravie a zlepšiť funkciu močového mechúra. Cvičenie pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a znižuje riziko problémov s močovým mechúrom. Skúste začleniť aspoň 30 minút fyzickej aktivity do svojej dennej rutiny.

Vyhýbanie sa infekciám: Dodržiavajte správnu hygienu, aby ste znížili riziko infekcií močových ciest. Po použití toalety sa utierajte spredu dozadu, aby ste zabránili prenosu baktérií. Pite brusnicový džús alebo užívajte brusnicové doplnky, ktoré môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest.

organove-hodiny-mocovy-system

Obličky: 17:00 - 19:00

Obličky sú životne dôležité orgány, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v udržiavaní rovnováhy telesných tekutín a elektrolytov. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú obličky najaktívnejšie medzi 17:00 a 19:00. Toto obdobie je ideálne na podporu ich funkcie prostredníctvom správnej stravy a používania bylín, ktoré môžu pomôcť udržať obličky zdravé. 

Funkcia obličiek

Filtrácia krvi: Hlavnou úlohou obličiek je filtrácia krvi. Obličky odstraňujú odpadové látky a prebytočné tekutiny z krvi, ktoré sú následne vylučované vo forme moču. Tento proces pomáha udržiavať čistotu krvi a zabraňuje hromadeniu toxínov v tele.

Regulácia elektrolytov: Obličky tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii elektrolytov, ako sú sodík, draslík a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie buniek a orgánov. Udržiavanie rovnováhy elektrolytov je kľúčové pre zdravie srdca, svalov a nervového systému.

Odporučenia

Vyhnúť sa nadmernému soleniu: Nadmerná konzumácia soli môže zaťažiť obličky a zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku a ochorení obličiek. Snažte sa obmedziť príjem soli a vyhýbajte sa spracovaným potravinám, ktoré často obsahujú vysoké množstvo sodíka. Namiesto soli môžete používať bylinky a koreniny na dochutenie jedál.

Podporovať funkciu obličiek bylinkami: Niektoré bylinky môžu podporiť zdravie obličiek a ich funkciu. Medzi takéto bylinky patria napríklad žihľava, púpava, petržlen a brusnice. Tieto bylinky môžu pomôcť pri detoxikácii obličiek a podporiť ich správne fungovanie. Môžete ich konzumovať vo forme čajov (Strom Lymfy), extraktov (Renol) alebo čerstvých prísad do jedál (Acai, Lucuma )

Dostatočný príjem tekutín: Hydratácia je kľúčová pre správne fungovanie obličiek. Pitie dostatočného množstva vody počas dňa pomáha obličkám efektívne filtrovať krv a odstraňovať odpadové látky. Snažte sa piť aspoň 8 pohárov vody denne a vyhýbajte sa nadmernej konzumácii kofeínu a alkoholu, ktoré môžu dehydratovať telo.

Zdravá strava: Konzumácia vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé bielkoviny môže podporiť zdravie obličiek. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov, ktoré môžu zvýšiť riziko obličkových ochorení.

Pravidelná fyzická aktivita: Fyzická aktivita môže podporiť celkové zdravie a zlepšiť funkciu obličiek. Cvičenie pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a znižuje riziko vysokého krvného tlaku, ktorý môže zaťažiť obličky. Skúste začleniť aspoň 30 minút fyzickej aktivity do svojej dennej rutiny.

Pravidelné lekárske prehliadky: Pravidelné lekárske prehliadky môžu pomôcť včas odhaliť problémy s obličkami a umožniť včasnú liečbu. Ak máte rodinnú anamnézu ochorení obličiek alebo vysokého krvného tlaku, je dôležité pravidelne sledovať zdravie svojich obličiek.

Ohnivý obal srdca (Perikard): 19:00 - 21:00

Perikard, známy aj ako ohnivý obal srdca, je ochranná membrána obklopujúca srdce. Podľa tradičnej čínskej medicíny je perikard najaktívnejší medzi 19:00 a 21:00. Toto obdobie je ideálne na relaxáciu a vyhýbanie sa emocionálnemu stresu, čím podporíme jeho ochrannú funkciu. 

Funkcia perikardu

Ochrana srdca: Hlavnou úlohou perikardu je ochrana srdca. Perikard je dvojvrstvový vak, ktorý obklopuje srdce a poskytuje mu fyzickú ochranu pred mechanickými zraneniami. Perikard tiež obsahuje malé množstvo tekutiny, ktorá pôsobí ako lubrikant, čím znižuje trenie medzi srdcom a okolitými tkanivami počas jeho činnosti.

Podpora srdcovej funkcie: Perikard pomáha udržiavať srdce na svojom mieste v hrudnej dutine a zabraňuje jeho nadmernému rozťahovaniu, čím podporuje efektívnu činnosť srdca. Perikard tiež prispieva k regulácii tlaku v hrudnej dutine, čo je dôležité pre správne fungovanie srdca.

Odporučenia

Relaxácia: Relaxácia je kľúčová pre zdravie perikardu a srdca. Pravidelná relaxácia pomáha znižovať napätie a stres, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kardiovaskulárny systém. Skúste zaradiť do svojho denného režimu relaxačné techniky, ako sú meditácia, hlboké dýchanie, joga alebo tai chi. Tieto techniky pomáhajú uvoľniť telo a myseľ, čím podporujú zdravie perikardu a srdca.

Vyhnúť sa emocionálnemu stresu: Emocionálny stres môže mať negatívny vplyv na perikard a srdce. Snažte sa minimalizovať vystavenie stresovým situáciám a naučte sa efektívne zvládať stres. Identifikujte stresové spúšťače a pracujte na ich eliminácii alebo zvládaní. Pravidelný oddych a dostatok spánku sú tiež dôležité pre udržanie zdravého perikardu a srdca.

Zdravé vzťahy: Podpora zdravých vzťahov a sociálnych kontaktov môže výrazne prispieť k emocionálnej pohode a zníženiu stresu. Trávte čas s rodinou a priateľmi, ktorí vás podporujú a dávajú vám pocit bezpečia a šťastia.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť znížiť stres a podporiť zdravie srdca a perikardu. Aeróbne aktivity, ako sú chôdza, beh, plávanie alebo cyklistika, môžu zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a znížiť napätie. Snažte sa cvičiť aspoň 30 minút denne, by ste podporili celkové zdravie.

Vyvážená strava: Konzumácia vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky( olej Sacha Inchi) môže podporiť zdravie srdca a perikardu. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans tukov, soli a cukru, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Hydratácia: Dostatočný príjem tekutín je dôležitý pre udržanie optimálneho krvného tlaku a celkového kardiovaskulárneho zdravia. Snažte sa piť vodu pravidelne počas dňa a vyhnite sa nadmernej konzumácii kofeínu a alkoholu, ktoré môžu dehydrovať telo.

organove-hodiny-trojity-ohrievac

Trojitý ohrievač: 21:00 - 23:00

Trojitý ohrievač, známy aj ako trojitý žiarič, je koncept z tradičnej čínskej medicíny, ktorý sa vzťahuje na energetický systém tela zodpovedný za reguláciu telesnej teploty a metabolizmu. Podľa tejto medicíny je trojitý ohrievač najaktívnejší medzi 21:00 a 23:00. 

Toto obdobie je ideálne na prípravu tela na spánok a vyhýbanie sa ťažkým jedlám a nápojom, ktoré by mohli narušiť nočný odpočinok. Starostlivosť o trojitý ohrievač je kľúčová pre udržanie rovnováhy a harmónie v tele.

Funkcia trojitého ohrievača

Regulácia telesnej teploty: Trojitý ohrievač hrá dôležitú úlohu v udržiavaní rovnováhy telesnej teploty. Pomáha telu prispôsobiť sa zmenám vonkajšieho prostredia a udržuje optimálnu teplotu pre správne fungovanie orgánov a systémov. Tento proces zahŕňa reguláciu tepla produkovaného metabolickými procesmi a jeho distribúciu po celom tele.

Metabolizmus: Trojitý ohrievač je tiež zodpovedný za reguláciu metabolizmu. Pomáha koordinovať tráviace, absorpčné a vylučovacie procesy, čím zabezpečuje efektívne využitie energie a živín z potravy. Udržiavanie správneho metabolizmu je kľúčové pre celkovú vitalitu a energiu tela.

Odporučenia

Príprava na spánok: Toto obdobie je ideálne na prípravu tela na spánok. Vytvorte si večernú rutinu, ktorá podporuje relaxáciu a pokoj (Calm Easy). To môže zahŕňať čítanie, počúvanie upokojujúcej hudby, meditáciu alebo teplý kúpeľ. Vyhnite sa stimulujúcim aktivitám a elektronickým zariadeniam, ktoré môžu narušiť kvalitu spánku.

Vyhnúť sa ťažkým jedlám a nápojom: Konzumácia ťažkých jedál a nápojov neskoro večer môže zaťažiť tráviaci systém a narušiť spánok. Snažte sa jesť ľahké večere aspoň dve až tri hodiny pred spaním. Vyhnite sa kofeínu, alkoholu a sladkým nápojom, ktoré môžu stimulovať nervový systém a zhoršiť kvalitu spánku.

Hydratácia: Pitie dostatočného množstva vody počas dňa je dôležité, ale snažte sa obmedziť príjem tekutín tesne pred spaním, aby ste predišli nočnému prebúdzaniu na močenie. Hydratácia je kľúčová pre udržanie optimálneho metabolizmu a telesnej teploty.

Zdravá strava: Konzumácia vyváženej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé bielkoviny môže podporiť zdravie trojitého ohrievača. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť metabolizmus a celkové zdravie.

Pravidelná fyzická aktivita: Fyzická aktivita môže podporiť zdravý metabolizmus a reguláciu telesnej teploty. Cvičenie pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a zlepšuje celkovú vitalitu. Snažte sa cvičiť pravidelne, ale vyhnite sa intenzívnemu cvičeniu tesne pred spaním, aby ste predišli problémom so zaspávaním.

Stres manažment: Efektívne zvládanie stresu je kľúčové pre udržanie rovnováhy trojitého ohrievača. Praktiky ako meditácia, hlboké dýchanie a joga môžu pomôcť znížiť stres a podporiť celkovú pohodu. Snažte sa identifikovať stresové faktory vo vašom živote a pracujte na ich eliminácii alebo zvládaní.

Ako využiť poznatky o orgánových hodinách v každodennom živote

Poznatky o orgánových hodinách nám môžu poskytnúť cenné rady pre optimalizáciu našich denných aktivít, stravovania, spánku a celkového životného štýlu. Tým, že sa prispôsobíme prirodzeným biorytmom nášho tela, môžeme zlepšiť svoju fyzickú i psychickú pohodu a dosiahnuť lepšiu rovnováhu v živote.

  1. - 1. hodina

Žlčník začína svoju činnosť. Tí, ktorí majú problémy s týmto orgánom, sa v tomto čase často prebúdzajú alebo majú ťažkosti so spánkom. 

  1. - 3. hodina

Pečeň je najaktívnejšia. V tomto čase dochádza k útlmu (najnižšiemu okysličeniu mozgu), preto je potrebné byť opatrný, napríklad pri cestovaní. Prebúdza sa aj žlčník, pretože pečeň a žlčník sú párové meridiány. Neodporúča sa konzumovať alkohol, fajčiť, jesť tučné jedlá alebo piť kávu.

  1. - 5. hodina

Pľúca sú v plnom nasadení, preto sa v tomto čase často prebúdzajú fajčiari, astmatici a osoby s dýchacími problémami. V tejto dobe sa tiež môže zvýšiť pocit strachu a úzkosti. Každá maličkosť môže nabrať veľký význam.

  1. - 7. hodina

Hrubé črevo je najaktívnejšie. Je vhodné si v tomto čase zvyknúť na vyprázdňovanie. Vyhýbajte sa stresu a zhonu. Prebúdzanie by malo byť postupné, pretože chorí ľudia sa v tomto čase môžu cítiť veľmi zle. Pite veľa čaju.

  1. - 9. hodina

Žalúdok začína pracovať. Je veľmi dôležité v tomto čase konzumovať vitamíny. Telo potrebuje byť v teple, preto sa vyhnite studeným sprchám alebo kúpeľom.

  1. - 11. hodina

Pankreas a slezina sú v činnosti. V tomto čase sa vyhnite alkoholu! Je dobré jesť ovocie a med, pretože je to jediný čas dňa, kedy telo dokáže stráviť sladkosti. Vyhýbajte sa nadmernej fyzickej námahe. Môžete podávať vysoké duševné výkony, pretože okolo 11. hodiny nastáva dopoludňajší výkonnostný vrchol.

  1. - 13. hodina

Srdce je najaktívnejšie. Nie je vhodné ho zaťažovať veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm, preto buďte opatrní na úrazy. Odporúča sa krátka prechádzka alebo krátky spánok.

  1. - 15. hodina

Tenké črevo je najaktívnejšie. V tomto čase sa znižuje citlivosť zubov, čo je vhodné pre dentistické zákroky. Začína sa zvyšovať fyzická aktivita.

  1. - 17. hodina

Močový mechúr je v plnom nasadení. Odporúča sa piť bylinkové čaje a športovať. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo. Aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný vrchol.

  1. - 19. hodina

Obličky sú najaktívnejšie. Je veľmi dôležité vylúčiť všetko, čo im škodí, ako tuky, cukor, soľ, malinovky, chemikálie, kávu, alkohol, chlad a stres. Pite veľa tekutín.

  1. - 21. hodina

Perikard (obal srdca) je v činnosti. V tomto čase človek veľmi dobre vníma, preto je vhodné počúvať hudbu alebo sledovať divadelné hry. Antibiotiká sú v tomto čase najúčinnejšie, a je možné vykonávať natieranie bolestivých miest.

  1. - 23. hodina

Čas činnosti "troch ohrievačov". Telo sa pripravuje na spánok. Vyhnite sa akejkoľvek aktivácii, nefajčite a nejedzte.

Záver

Využitie poznatkov o orgánových hodinách môže byť skvelým spôsobom, ako zlepšiť kvalitu svojho života a dosiahnuť lepšiu rovnováhu medzi telom a mysľou. Prispôsobenie svojho denného režimu podľa prirodzených biorytmov môže priniesť mnoho výhod, od lepšieho trávenia a kvalitnejšieho spánku až po zvýšenú energiu a emocionálnu pohodu.

Nezabúdajte však, že každý človek je jedinečný, a preto je dôležité počúvať svoje telo a prispôsobiť tieto odporúčania svojim individuálnym potrebám.

Pamätajte, že informácie uvedené v tomto článku slúžia ako všeobecné rady a nenahrádzajú odbornú lekársku konzultáciu. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo otázky týkajúce sa vášho zdravia, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára alebo odborníka v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Teším sa, že som vám mohla priniesť tieto užitočné informácie a dúfam, že vám pomôžu na ceste k zdravšiemu a vyváženejšiemu životu. 

Radka


Zdroje:

https://www.cestazelvy.cz/clanky-upravte-sve-biorytmy-a-vyuzijte-energii-na-maximum.html

https://www.altemeda.sk/organove-hodiny