Štandardizované bylinné extrakty: Vyššia čistota, lepšia účinnosť

 

Ak patríte k tým, ktorí sa zaujímajú o prírodné cesty k podpore zdravia, isto ste už počuli o liečivých účinkoch bylín. No viete, aký je rozdiel medzi bežnými bylinnými čajmi či práškami a štandardizovanými extraktmi? 

Dovoľte mi vás pozvať na malú exkurziu do sveta štandardizovaných bylinných extraktov - zázrakov modernej fytoterapie. 

V nasledujúcich riadkoch vás prevediem jednotlivými aspektmi štandardizovaných extraktov - od ich výroby cez výhody až po praktické tipy, ako si vybrať ten najkvalitnejší produkt. 

Formy bylinných prípravkov

Bylinné prípravky sa už od nepamäti používajú na liečebné účely v tradičnej medicíne po celom svete. V súčasnosti sa stále viac dostávajú do popredia ako zdroj nových účinných látok pre vývoj moderných liekov. Bylinné prípravky sa vyrábajú v rôznych formách, pričom každá má svoje výhody i nevýhody. 

Bylinné prášky 

Bylinné prášky sa získavajú jednoducho pomletím sušených častí rastlín (listy, korene, kvety a pod.) na jemný prášok. Môžu sa použiť na prípravu čajov, tinktúr alebo sa plniť do kapsúl.

Výhody: Jednoduchá príprava, lacné, ľahko dostupné.

Nevýhody: Neštandardizovaný obsah účinných látok, ktorý sa môže líšiť v závislosti od kvality použitej rastlinnej suroviny. Prášky majú tiež obmedzenú stabilitu a môžu podliehať mikrobiálnej kontaminácii.

prasok-extrakt

Bylinné extrakty

Bylinné extrakty sa získavajú extrakciou sušenej rastlinnej suroviny vhodným rozpúšťadlom (voda, etanol, metanol a pod.). Použité rozpúšťadlo sa potom odparí, čím sa získa koncentrovaný extrakt s vyšším obsahom účinných látok v porovnaní s práškami.

Výhody oproti bylinným práškom: Vyššia koncentrácia účinných látok, lepšia stabilita, nižšia mikrobiálna kontaminácia. Extrakty sa ľahšie štandardizujú a umožňujú presnejšie dávkovanie.

Štandardizované bylinné extrakty

Štandardizácia je proces, ktorým sa zabezpečí konštantný obsah účinných látok v bylinnom extrakte. Extrakt sa štandardizuje na obsah jednej alebo viacerých účinných látok (markerov), ktoré sú zodpovedné za terapeutický efekt.

Pri štandardizácii sa najprv musia identifikovať hlavné účinné látky bylinného extraktu. Potom sa vyvinú analytické metódy na ich stanovenie (napr. HPLC, GC). Následne sa extrakt pripraví tak, aby obsahoval vopred definované množstvo účinných látok. To sa docieli zmiešaním extraktov s rôznym obsahom účinných látok alebo pridaním čistých izolovaných látok. 

Štandardizované extrakty majú garantovaný obsah účinných látok, čo umožňuje ich používanie ako liečivá s presne definovaným dávkovaním a očakávaným terapeutickým účinkom.

Výhody štandardizovaných bylinných extraktov

Štandardizácia bylinných extraktov prináša mnohé výhody v porovnaní s neštandardizovanými bylinnými prípravkami. Vďaka štandardizácii sa zabezpečí vysoká kvalita, účinnosť a bezpečnosť výsledného produktu. Poďme sa bližšie pozrieť na hlavné benefity štandardizovaných extraktov:

Konzistentnosť účinných látok

Jednou z kľúčových výhod štandardizovaných bylinných extraktov je zaručené množstvo účinných látok v každej dávke. To znamená, že bez ohľadu na to, z akej šarže extrakt pochádza, vždy bude obsahovať rovnaké, vopred definované množstvo terapeuticky aktívnych zložiek. Táto konzistencia je dosiahnutá dôkladnou kontrolou kvality počas celého procesu výroby, od výberu kvalitnej rastlinnej suroviny až po finálnu štandardizáciu obsahu účinných látok.

Vďaka tomu, že lekár i pacient presne vedia, aké množstvo účinných látok každá dávka obsahuje, je možné spoľahlivo predikovať terapeutický efekt. Štandardizované extrakty tak poskytujú vyššiu mieru spoľahlivosti a účinnosti v porovnaní s neštandardizovanými prípravkami, ktorých obsah účinných látok môže kolísať.

Vyššia biologická dostupnosť

Ďalšou významnou výhodou štandardizovaných bylinných extraktov je ich vyššia biologická dostupnosť. To znamená, že účinné látky sú z extraktu lepšie absorbované v tráviacom trakte a vo vyššej miere sa dostávajú na miesto svojho pôsobenia v organizme.

Tento benefit je dosiahnutý vďaka použitiu sofistikovaných extrakčných metód pri výrobe štandardizovaných extraktov. Tieto metódy umožňujú získať účinné látky vo forme, ktorá je pre telo ľahšie využiteľná. Navyše, počas procesu extrakcie sú odstránené balastné látky, ktoré by mohli absorpciu účinných zložiek spomaľovať.

Vďaka lepšej biologickej dostupnosti nastupuje účinok štandardizovaných extraktov spravidla rýchlejšie a je výraznejší v porovnaní s neštandardizovanými prípravkami alebo čisto bylinnými práškami.

standardizovany-extrakt

Zdroj Shopify

Odstránenie nežiaducich látok

Proces štandardizácie tiež zabezpečuje elimináciu potenciálne škodlivých alebo nežiaducich látok, ktoré môžu byť prirodzene prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine. Počas extrakcie a purifikácie sa cielene odstraňujú nečistoty, kontaminanty či toxické komponenty, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na zdravie užívateľa.

Odstránenie nežiaducich látok prispieva k celkovej vyššej bezpečnosti štandardizovaného extraktu. Spotrebiteľ má tak istotu, že užíva prípravok, ktorý prešiel dôkladnou kontrolou a neobsahuje zdraviu škodlivé zložky. To je obzvlášť dôležité pri dlhodobom užívaní bylinných extraktov alebo pri ich použití u citlivých skupín populácie, ako sú deti, tehotné ženy či ľudia s oslabenou imunitou.

Efekt účinku

Účinnosť štandardizovaného extraktu je omnoho predvídateľnejšia v porovnaní s mletou bylinou alebo bežným bylinným extraktom. Navyše, požadovaný efekt sa dá dosiahnuť už pri nižších dávkach. To znamená, že pri užívaní štandardizovaného extraktu stačí menšie množstvo na dosiahnutie želaného výsledku.

Príklad štandardizovaného bylinného extraktu: Extrakt z koreňa kurkumy

Jedným z najznámejších príkladov štandardizovaného bylinného extraktu je extrakt z koreňa kurkumy. Kurkuma je korenie získavané z rastliny Curcuma longa, ktorá je po stáročia využívaná v tradičnej indickej a čínskej medicíne. V posledných desaťročiach sa kurkuma stala predmetom intenzívneho vedeckého výskumu vďaka svojim priaznivým účinkom na zdravie.

Účinné látky v kurkume a ich prínos pre zdravie

Kurkuma obsahuje celú škálu biologicky aktívnych látok, z ktorých najvýznamnejšie sú kurkuminoidy. Kurkuminoidy sú polyfenolické zlúčeniny, ktoré dávajú kurkume charakteristickú žltú farbu. Hlavným a najlepšie preskúmaným kurkuminoidom je kurkumín.

Vedecké štúdie preukázali, že kurkumín má silné antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne a dokonca protinádorové účinky. Môže prispievať k prevencii a liečbe rôznych chronických ochorení, ako sú srdcovo-cievne choroby, diabetes 2. typu, Alzheimerova choroba či niektoré typy rakoviny. Kurkumín tiež podporuje trávenie, chráni pečeň a prispieva k celkovému posilneniu imunity.

Štandardizácia na obsah kurkumínu

Vzhľadom na to, že kurkumín je hlavnou účinnou látkou zodpovednou za väčšinu zdravotných benefitov kurkumy, štandardizované extrakty sa spravidla štandardizujú práve na obsah kurkumínu. To znamená, že extrakt je spracovaný tak, aby každá dávka obsahovala vopred stanovené, garantované množstvo kurkumínu.

Bežne používaná koncentrácia kurkumínu v štandardizovaných extraktoch sa pohybuje v rozmedzí 50-95%. Napríklad Planet Ayurveda vyrába kurkumín s obsahom 95% kurkuminoidov. To je výrazne viac v porovnaní s bežným kurkumovým práškom, ktorý obsahuje len približne 3% kurkumínu. Vďaka vysokej koncentrácii účinnej látky stačí užívať menšie dávky štandardizovaného extraktu pre dosiahnutie terapeutického efektu.

Curcumin95-zdravoradka.sk

Porovnanie účinnosti štandardizovaného extraktu a bežného kurkumového prášku

Viaceré klinické štúdie porovnávali účinnosť štandardizovaného extraktu kurkumy s bežným kurkumovým práškom. Výsledky jasne ukázali, že štandardizovaný extrakt je výrazne efektívnejší vďaka vyššej biologickej dostupnosti kurkumínu.

Kurkumín sa totiž v prirodzenej forme veľmi zle vstrebáva v tráviacom trakte. No moderné extrakčné postupy použité pri výrobe štandardizovaných extraktov umožňujú získať kurkumín vo forme, ktorá je pre telo ľahšie využiteľná. Navyše sa kurkumín často kombinuje s inými látkami, ako je napríklad piperin z čierneho korenia, ktoré ešte zvyšujú jeho absorpciu.

Vďaka lepšej biologickej dostupnosti pociťujú užívatelia štandardizovaných extraktov kurkumy terapeutické účinky rýchlejšie a pri nižších dávkach v porovnaní s tými, ktorí užívajú bežný kurkumový prášok. To znamená nielen vyššiu efektivitu, ale aj menšiu záťaž pre organizmus spojený s užívaním vysokých dávok.

Čo to znamená, keď sa hovorí o štandardizovanom extrakte 10:1

Štandardizovaný bylinný extrakt s označením 10:1 vyjadruje pomer medzi množstvom sušenej rastlinnej suroviny použitej na výrobu extraktu a množstvom získaného koncentrovaného extraktu. V tomto prípade číslo "10" znamená, že na výrobu jednej jednotky extraktu bolo použitých desať jednotiek sušenej byliny.

Príklad: Ak máme extrakt Ashwagandhy v pomere 10:1, znamená to, že desať jednotiek sušených listov a koreňov Ashwagandhy sa spracovalo do jednej jednotky extraktu. Výsledný extrakt je teda vysoko koncentrovaný a obsahuje väčšie množstvo účinných látok v porovnaní s neupravenou sušenou bylinou.

Tento pomer naznačuje, že extrakt poskytuje silnejšie a efektívnejšie terapeutické účinky vďaka vysokej koncentrácii aktívnych zložiek v porovnaní s bežným bylinným práškom alebo extraktom s nižším pomerom.

Je dôležité si uvedomiť, že výroba surového bylinného prášku je oveľa lacnejšia než príprava štandardizovaného extraktu. Náklady na produkciu štandardizovaného extraktu môžu byť až desaťnásobne vyššie. Tento rozdiel v cene odráža kvalitu, účinnosť a pridanú hodnotu koncentrovaného extraktu v porovnaní s neupravenou rastlinnou surovinou.

Ashwagandha Kapsuly

Ako si vybrať kvalitný štandardizovaný bylinný extrakt

Pri výbere štandardizovaného bylinného extraktu je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, ktoré zabezpečia, že si zadovážite naozaj kvalitný a účinný produkt. Tu je niekoľko rád, ako postupovať:

Overenie renomovaného výrobcu a značky

V prvom rade je potrebné zistiť, kto je výrobcom daného extraktu a akú má reputáciu na trhu. Dôveryhodní výrobcovia sa vyznačujú transparentnosťou, poskytujú podrobné informácie o svojich produktoch a výrobných postupoch. Majú za sebou často roky skúseností a pozitívne ohlasy od zákazníkov. 

Overené značky investujú do výskumu a vývoja, spolupracujú s odborníkmi z oblasti medicíny a farmácie. Ich cieľom je prinášať na trh prípravky s preukázanou účinnosťou a bezpečnosťou. Naopak, menej spoľahlivé firmy sa snažia často len rýchlo zarobiť na rastúcom trende užívania prírodných doplnkov bez ohľadu na kvalitu.

Ak máte pochybnosti, hľadajte dodatočné recenzie od iných užívateľov, prípadne sa poraďte s lekárnikom alebo lekárom, ktorí majú skúsenosti s doplnkami výživy.

Skontrolovanie koncentrácie účinných látok na etikete produktu

Kvalitný štandardizovaný extrakt by mal mať na etikete jasne uvedené, na aké látky a v akej koncentrácii je štandardizovaný. Len tak viete, či je daný prípravok pre vás vhodný a či obsahuje dostatočné množstvo aktívnych zložiek.

Koncentrácia účinnej látky by mala zodpovedať vedecky preukázanej terapeutickej dávke. Overte si, či sa deklarované množstvo vzťahuje na jednu dávku (kapsulu, tabletu) alebo na celé balenie. Podozrivo nízka koncentrácia alebo jej úplná absencia na etikete môže znamenať, že ide o nekvalitný produkt.

Dôležité je tiež všímať si prítomnosť ďalších pomocných látok. Tie by mali byť v minimálnom množstve a nemali by zbytočne zaťažovať organizmus. Uprednostniť treba čisté extrakty bez zbytočných prídavkov.

Vyhľadanie dodatočných informácií a certifikátov kvality

Okrem údajov na obale je vhodné vyhľadať si o extrakte a jeho výrobcovi ďalšie informácie z nezávislých zdrojov. Kvalitní producenti majú spravidla vlastné webové stránky s podrobnými informáciami o produktoch, výrobe, použitých surovinách a testovaní.

Dôveryhodnosť extraktu zvyšujú rôzne certifikáty kvality, ako napríklad GMP (správna výrobná prax), ISO, BIO či HACCP. Tie potvrdzujú, že výrobca dodržiava prísne štandardy pri spracovaní surovín, výrobe a skladovaní tak, aby bola zaručená maximálna kvalita a bezpečnosť pre spotrebiteľa.

certifikat-kvality-vyzivovych-doplnkov

Nápomocné môžu byť aj výsledky nezávislých testov a štúdií, ktoré overujú účinnosť daného extraktu. Tie by mal mať seriózny výrobca k dispozícii a nemal by sa báť sa nimi prezentovať.

Prečo je dôležité používať extrakty

Zhrnutie: Aký je rozdiel medzi bylinným práškom, extraktom a štandardizovaným extraktom

Mletá bylina (bylinný prášok):

  • Mletá bylina sa zvyčajne užíva vo forme kapsúl alebo sa pridáva do jedál či nápojov.
  • Jej účinnosť môže byť premenlivá a závisí od množstva skonzumovanej byliny a jej kvality.
  • Na dosiahnutie terapeutických účinkov môže byť potrebné väčšie množstvo byliny a dlhodobé užívanie.

Bežný bylinný extrakt:

  • Bežný bylinný extrakt sa získava extrahovaním účinných látok z byliny pomocou rozpúšťadla alebo vody.
  • Obsahuje rôzne zložky a jeho účinnosť môže byť variabilná v závislosti od konkrétnej metódy extrakcie a kvality použitých surovín.
  • Účinnosť bežného bylinného extraktu môže byť lepšia ako pri mletej byline, ale stále môže byť premenlivá a požadovať vyššie dávky na dosiahnutie želaných výsledkov.

Štandardizovaný bylinný extrakt:

  • Štandardizovaný bylinný extrakt je vyrobený tak, aby obsahoval presne stanovené množstvo hlavných účinných látok.
  • Vďaka presnému zloženiu má štandardizovaný extrakt konzistentnú účinnosť a dávkovanie, čo zvyšuje jeho spoľahlivosť.
  • Jeho účinnosť je predvídateľnejšia a môže byť dosiahnutá s nižšími dávkami v porovnaní s mletou bylinou alebo bežným bylinným extraktom.

Na základe týchto faktorov možno považovať štandardizovaný bylinný extrakt za najefektívnejší spôsob využitia liečivých vlastností byliny, pretože ponúka konzistentnú účinnosť a spoľahlivosť v porovnaní s inými formami.

Autorka článku: Radka

Som magisterka sociálnych štúdií  so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.

Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.

Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

Zdroj:

https://www.planetayurveda.sk/clanky-a-videa/standardizovany-bylinny-extrakt/

https://www.skolaajurvedy.sk/single-post/bylinny-prasok-vs-standardizovany-extrakt-ako-si-vyberat-vyzivove-doplnky-na-slovensku

https://www.researchgate.net/profile/Jiri-Patocka/publication/288586740_Curcumin_-_Spice_or_a_new_remedy_of_Alzheimer's_disease/links/604df4d692851c2b23c9987c/Curcumin-Spice-or-a-new-remedy-of-Alzheimers-disease.pdf

https://www.solen.sk/storage/file/article/94d01be5cade61017e05b05b0a3e3648.pdf

https://www.vecteezy.com/photo/7260073-alternative-medicine-herbal-organic-capsule-drug-with-herbs-leaf-natural-supplements-for-healthy-good-li