Herpes pod lupou: Prevencia, symptómy a inovatívna liečba

 

Dnes sa zameriame na tému, ktorá môže byť pre niektorých citlivá, ale zároveň je dôležité jej porozumieť – herpes. Toto vírusové ochorenie, známe mnohým len ako nepríjemné opary, je v skutočnosti omnoho rozmanitejšie a jeho vplyv na ľudské zdravie môže byť významný. 

Ale nebojte sa! Nebudeme sa zaoberať len problémami, ktoré herpes prináša. Naopak, spoločne preskúmame širokú škálu liečebných možností, od modernej liečby, cez starodávne bylinné recepty, až po preventívne prístupy, ktoré môžu pomôcť nielen zmierňovať príznaky, ale aj zlepšovať kvalitu života. 

Pripravte sa teda na cestu plnú užitočných informácií, praktických rád a nových perspektív, ako čeliť tomuto bežnému zdravotnému problému.

Čo je herpes a prečo je dôležité o ňom vedieť

Herpes predstavuje skupinu vírusových ochorení, ktoré sú schopné infikovať rôzne časti ľudského tela. Vírusy herpesu môžu okrem kože a slizníc postihovať aj oči či nervový systém. Najznámejšie sú typy herpes simplex vírusu 1 a 2, ktoré často postihujú perorálne alebo genitálne oblasti, no existuje približne 100 ďalších typov.

Herpes simplex vírus (HSV) patrí medzi najrozšírenejšie vírusové infekcie na svete. Herpes simplex vírus typu 1 (HSV-1) je prevažne spojený s infekciami v ústnej oblasti, zatiaľ čo herpes simplex vírus typu 2 (HSV-2) je zvyčajne zodpovedný za genitálny herpes.

co-je-herpes-siplex

Zdroj: grafikarf in Vecteezy

Epidemiológia vírusu herpes simplex

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú štatistiky ohľadom rozšírenia herpesu alarmujúce. Odhaduje sa, že 3,7 miliardy ľudí mladších ako 50 rokov (čo predstavuje 67% tejto vekovej skupiny na celom svete) sú infikovaní HSV-1. Čo sa týka HSV-2, odhaduje sa, že 491 miliónov ľudí vo vekovej skupine 15–49 rokov (13% tejto populácie) má tento typ infekcie.

Prečo je dôležité vedieť o herpes

Poznatky o herpese sú kľúčové pre prevenciu šírenia infekcie a pre správnu liečbu a manažment symptómov, pokiaľ dôjde k nákaze. Herpes môže spôsobovať bolestivé pľuzgiere alebo vredy, ktoré sa môžu časom opakovať. Aj keď sú mnohé prípady bez symptómov, ľudia s aktívnymi príznakmi môžu zažívať výrazný fyzický a psychický diskomfort.

Druhy herpes simplex vírusu

Každý z typov herpesu má svoju charakteristiku, spôsobuje špecifické ochorenia a vyskytuje sa na určitých častiach tela, napríklad ústach, tvári, pohlavných orgánoch, kože. 

HSV-1 (Herpes simplex vírus typ 1)

HSV-1 je hlavným pôvodcom orálneho (ústneho) herpesu, ktorý je známy aj ako opary. Tento typ vírusu sa najčastejšie prenáša orálnym kontaktom a infikuje oblasť úst a tváre. Infekcia sa obvykle získava počas detstva a často prebieha bez symptómov, ale môže spôsobiť bolestivé pľuzgiere alebo vredy, ktoré sa vracajú.

HSV-2 (Herpes simplex vírus typ 2) - genitálny herpes

HSV-2 je primárnym pôvodcom genitálneho herpesu. Tento typ sa šíri hlavne sexuálnym kontaktom a postihuje genitálne a análne oblasti. Tento vírus infikuje ženy takmer dvojnásobne častejšie ako mužov, čo je spôsobené efektívnejším sexuálnym prenosom z mužov na ženy.

Infekcia HSV-2 zvyšuje riziko nákazy a prenosu vírusu HIV. Okrem toho, genitálny herpes môže byť stigmatizujúci a mať vplyv na sexuálne vzťahy a duševné zdravie postihnutých.

HSV-3 (Varicella zoster vírus) - ovčie kiahne a pásový opar

pasovy-opar-herpes-zoster

Foto by Suriyawut in Vecteezy

Varicella zoster vírus (VZV) je známy ako pôvodca dvoch rozličných zdravotných stavov: ovčie kiahne (varicella) u detí a pásový opar (herpes zoster) u dospelých. VZV zostáva v latentnom stave v nervových bunkách tela a môže byť reaktivovaný, najmä pri oslabení imunitného systému.

Varicella (ovčie kiahne): Vyrážka sa objavuje ako svrbivé červené pľuzgiere, ktoré sa postupne šíria po celom tele.

Herpes zoster (pásový opar): Bolestivá vyrážka a pľuzgiere, ktoré sa zvyčajne objavujú na jednej strane tela alebo tvári, často sprevádzané pálením, brnením alebo svrbením.

HSV-4 (Epstein-Barr vírus)

Epstein-Barr vírus (EBV) je najčastejšou príčinou infekčnej mononukleózy, ale môže byť tiež spojený s rôznymi typmi rakoviny, ako sú Hodgkinov a Burkittov lymfóm, a s autoimunitnými ochoreniami.

Hlavné symptómy infekčnej mononukleózy zahŕňajú vysokú horúčku, zväčšené lymfatické uzliny a extrémnu únavu. Boľavé hrdlo alebo opuchnuté mandle sú tiež bežné.

HSV-5 (Cytomegalovírus)

Cytomegalovírus (CMV) je bežný vírus, ktorý môže infikovať ľudí všetkých vekových kategórií. Najčastejšie sa prenáša kontaktom s telesnými tekutinami (sliny, krv, materské mlieko, moč, výkaly) a pohlavným stykom. Infekcia prebieha často bez symptómov, ale vírus zostáva v tele v latentnom stave a môže byť reaktivovaný.

U väčšiny zdravých dospelých a detí, infekcia prebieha bez príznakov. Ľudia s oslabeným imunitným systémom môžu pociťovať neustálu únavu, bolesti svalov a hlavy, zvýšené potenie, zväčšené uzliny, bolesti hrdla a vyrážku.

Ako sa herpes prenáša

Herpes na perách sa šíri bozkávaním alebo dotykom kože v blízkosti úst. Infekcia sa môže preniesť aj kontaktom so sliznicami alebo výtokom z infikovaných ložísk, ako sú vredy a pľuzgiere. Možnosti prenosu herpetických vírusov zahŕňajú:

  • pohlavný styk (orálny, análny, vaginálny) – genitálny herpes sa môže preniesť aj pri použití kondómov, pretože vírus je prítomný v genitálnych vredoch.
  • dotykom s infikovanou pokožkou, napríklad pri podaní ruky.
  • prostredníctvom zubných kefiek, balzamov na pery, žiletiek, ak tieto predmety prídu do kontaktu s infikovanými sekrétmi alebo vredmi. Na rozdiel od niektorých baktérií vírus herpesu zostáva aktívny mimo tela dlhšie a môže byť prenesený zdieľaním osobných hygienických potrieb.
  • HSV sa môže preniesť z matky na novorodenca počas pôrodu.
  • ak sú na hrudníku matky vredy alebo pľuzgiere, dieťa sa môže nakaziť počas dojčenia.
  • autoinfekciou nechtami - škrabnutím do ložiska a prenesením na iné miesto na tele 
  • nesprávnym postupom alebo chybným výkonom u zdravotníckych pracovníkov, najmä u zubárov a anesteziológov 

Genitálny herpes sa nešíri prostredníctvom záchodových dosiek, posteľnej bielizne, uterákov, mydla alebo verejných bazénov. Riziko prenosu vírusu herpesu však spočíva v možnosti jeho prenosu aj v prípade, keď na koži nevidno žiadne aktívne ložiská infekcie.

ako-sa-herpes-prenasa

Foto od Samantha Hurley z Burst

Cesta prenosu herpesu

Vírus vstupuje do tela cez drobné poškodenia kože alebo slizníc ústnej dutiny a spojoviek. Dostáva sa do epidermy - podkožia a preniká do deliacich sa buniek spodnej vrstvy, kde vkladá svoju DNA do DNA hostiteľskej bunky, čo vedie k jeho rozmnožovaniu. 

Tento proces spôsobuje rozpad keratinocytov (druh kožných buniek, ktorých úlohou je chrániť organizmus pred infekciou) a tvorbu veľkých mnoho jadrových buniek v epiderme, ktoré sú viditeľné pod mikroskopom. 

Klinicky sa to prejavuje ako drobné číre pľuzgieriky s mierne vtiahnutým stredom na začervenanej pokožke. Po rozpade pľuzgierikov sa vírus šíri horizontálne a vytvárajú sa nové pľuzgieriky, ktoré sa zhlukujú. 

Po vyprodukovaní protilátok sa vírus stiahne pozdĺž nervových vlákien do zadných spinálnych ganglií (zauzliny na zadných koreňoch miechových nervov) a infekcia prechádza do latentnej - pokojovej fázy.

Prečo sa herpes vracia

Vírus sa môže reaktivovať v dôsledku rôznych spúšťacích faktorov ako sú horúčka, fyzický alebo emocionálny stres, vystavenie sa UV žiareniu, menštruácia. Potom sa vírus znovu šíri pozdĺž nervových vlákien do epidermy v oblasti, odkiaľ pôvodne prenikol a celý cyklus sa opakuje. Vzniká sekundárny herpes simplex, ktorý sa najčastejšie vyskytuje na perách a je známy ako opar.

Štádia vývoja herpesu

Existuje päť kľúčových štádií vývoja orálneho a genitálneho herpesu, ktoré charakterizujú priebeh ochorenia:

  1. Inkubačná fáza: Toto počiatočné obdobie začína vstupom vírusu do tela a končí sa objavením prvých symptómov. Inkubačná doba zvyčajne trvá od 2 do 12 dní.
  2. Primárna infekcia: Táto fáza je sprevádzaná symptómami ako začervenanie, podráždenie kože a slizníc, bolestivé pľuzgiere a horúčka.
  3. Miznutie pľuzgierov: V treťom štádiu pľuzgiere praskajú a vytvárajú bolestivé vredy.
  4. Hojenie zápalových lézií: Symptómy postupne ustupujú medzi 4. a 16. dňom, vredy sa zahoja a strupy odpadnú.
  5. Latentná infekcia: Vírus prechádza do latentného štádia, kedy sa usadí v nervových bunkách hlavy a zostáva v tele neaktívny.

Pri oslabení imunity, napríklad počas chrípky, chronickej stresovej situácie, spálení slnkom, alebo pri úraze, môže dôjsť k reaktivácii vírusu, kedy prejde z latentného štádia späť do aktívneho.

Aké sú príznaku herpesu: Ako sa herpes prejavuje

Príznaky herpesu sa môžu objaviť na rôznych častiach tela. Typické symptómy sú:

  • Pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré sa môžu prejaviť na perách, genitáliách alebo iných častiach tela;
  • Krvácajúce rany a vyrážky, ktoré môžu sprevádzať pľuzgiere;
  • Zvýšená telesná teplota, bolesti hlavy a svalov;
  • Výtok z močovej trubice alebo vagíny;
  • Bolestivé močenie;
  • Bolesť, svrbenie a pálenie, najmä v oblasti genitálií;
  • Zväčšené lymfatické uzliny v oblasti slabín, krku a podpazuší;
  • Bolesti v hrdle a ústach, ktoré sa môžu zhoršovať pri žuvaní a prehĺtaní;
  • Opuch, začervenanie a krvácanie ďasien;
  • Zvýšená podráždenosť a únava.

U mladých ľudí a dospievajúcich môže herpes spôsobiť plytké vredy v krku a sivý povlak na mandliach. Pri herpesoch v nose sa môžu vyskytnúť výtoky a dýchacie ťažkosti.

Pri hojení herpesových vredov sa môžu tvoriť chrasty (žltkasté kôry), ktoré môžu svrbieť a bolieť pri dotyku. Vredy v ústach obvykle zmiznú do 7-10 dní, zatiaľ čo genitálne herpesy sa môžu hojiť 2 až 4 týždne po primárnom vypuknutí, alebo 3 až 7 dní pri recidívach.

Varovné príznaky, ktoré môžu predchádzať opätovnému vzplanutiu herpesu sa prejavujú bolesťou a brnením v nohách, stehnách a zadku. Frekvencia recidív je individuálna, pričom pri HSV-1 je to v priemere jeden relaps ročne a pri HSV-2 až štyri relapsy ročne.

afty-herpes-rozdiel

Foto by khunleestudio in Vecteezy

S čím sa dá herpes pomýliť - podobné diagnózy

Diferenciálna diagnóza zahŕňa porovnanie rôznych možných diagnóz, ktoré by mohli vysvetliť príznaky pacienta:

  • Ochorenie ruky-nohy-ústa: (Hand-foot-mouth disease), častejšie u detí: Prejavy sa objavujú v ústnej dutine, na nohách a rukách, bez výraznej bolesti.
  • Syfilis: V primárnom štádiu sa vyskytuje ulcus durum (tvrdý vred), ktorý je tvrdý a nebolí, často sprevádzaný jednostranným zväčšením ingvinálnych lymfatických uzlín (uzliny v slabinách). V sekundárnom štádiu sa v ústach môžu vyskytnúť nebolestivé, hladké ploché pláty, pokryté miestami bielym povlakom, ktoré sa v dôsledku macerácie slinami menia na ostro ohraničené, mierne zvýšené sivasté membránové zápalové lézie.
  • Angulus infectiosus (kútiky): Bolesť sprevádzaná fisúrami až ragádami.
  • Impetigo contagiosa non-bullosa (streptokokové, "sladké chrasty"): Tento stav je charakterizovaný nebolestivými léziami, kde prasknuté pľuzgieriky rýchlo vedú k tvorbe medovožltých chrást. Streptokoky môžu byť identifikované kultivačnou metódou.
  • Afty: Sú to väčšie, oválne, izolované erózie.
  • Ulcus molle(mäkký vred): Tento bolestivý vred má podmínované okraje a spôsobuje bolestivé zdurenie lymfatických uzlín, ktoré môže vyústiť do fistulácie - vývodu, z ktorého vyteká hnis alebo krv.
  • Panaricium periunguale (hnisavé ochorenia ruky): Toto je bakteriálna kožná infekcia okolo nechtov.

Diagnostika herpesu

Pri prvých príznakoch kontaktujte svojho všeobecného lekára. Ak sa objavia pľuzgiere na genitáliách alebo konečníku, navštívte gynekológa/urológa.

Herpes simplex vírus (HSV) sa diagnostikuje pomocou niekoľkých metód ako sú klinické vyšetrenie a laboratórne testy. Diagnostika tejto infekcie môže byť náročná, najmä ak pacient nevykazuje zreteľné symptómy. Tu sú bežne používané metódy diagnostiky herpesu:

  1. Klinické vyšetrenie

Vizuálne hodnotenie a anamnéza: Lekár môže diagnostikovať herpes na základe charakteristických príznakov, ako sú pľuzgiere a vredy. Lekár tiež zváži historické údaje o symptómoch a možných vystaveniach vírusu.

  1. Laboratórne testy

Polymerázová reťazová reakcia (PCR) test: Tento test sa používa na detekciu DNA vírusu v vzorkách z lézií, krvi alebo iných telesných tekutín. PCR test je veľmi špecifický a je schopný rozlíšiť medzi HSV-1 a HSV-2.

Kultivácia vírusu: Vzorka z lézie sa môže pestovať v laboratóriu na identifikáciu vírusu. Táto metóda môže byť užitočná na potvrdenie prítomnosti vírusu, aj keď nie je tak citlivá ako PCR.

Sérologické testy: Tieto testy zisťujú prítomnosť protilátok voči HSV v krvi. Sú užitočné na zistenie, či mal jedinec v minulosti infekciu HSV, ale môže byť obmedzené v ich schopnosti identifikovať aktívnu infekciu.

  1. Testovanie genetických materiálov

Direct Fluorescent Antibody (DFA) test: Tento test identifikuje antigény vírusu priamo vo vzorke z lézie. Je rýchly a môže byť užitočný pri rýchlej diagnostike.

  1. Typizácia vírusu

V prípade potreby možno vykonať špecifické testy na určenie konkrétneho typu HSV, či už HSV-1 alebo HSV-2, ktoré môžu ovplyvniť správu a ošetrenie pacienta.

MUDr. Peter Kozub z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a FNsP Bratislava sa z praxe vyjadril k diagnostike herpesovej infekcie takto: “V prípade častých opakovaní sa odporúča imunologické vyšetrenie. Laboratórne potvrdenie diagnózy je potrebné len zriedka. Zlatým štandardom pre izoláciu vírusu je tkanivová kultúra, aj keď toto vyšetrenie trvá 4 – 5 dní a jeho citlivosť je medzi 70 – 80 %. 

Hlavným diagnostickým testom na infekcie HSV je momentálne vírusová kultúra.  Sérologické testy sú veľmi citlivé, ale pri primoinfekcii nie sú užitočné, pretože tvorba protilátok nastáva až s časovým odstupom.

PCR-ELISA je test s vysokou citlivosťou (96 %) a špecifickosťou (99 %), ktorý sa najčastejšie používa na diagnostiku HSV encefalitídy.”

Správna diagnostika herpesu je kritická pre efektívnu liečbu a manažment stavu, a tiež pre prevenciu jeho šírenia na ostatných. Čím skôr je herpes diagnostikovaný, tým rýchlejšie a efektívnejšie môžu byť zavedené liečebné opatrenia, čo môže pomôcť zmierniť symptómy a znížiť frekvenciu recidív.

Rovnako je dôležité informovať sexuálne aktívnych jednotlivcov o ich stave, aby mohli prijať opatrenia na zníženie rizika prenosu na partnerov.

diagnostika-herpesu

Foto by Sarah Pflug z Burst

Liečba herpesu a prevencia

A ako sa rýchlo zbaviť herpesu? Liečba herpesu zahŕňa rôzne metódy zamerané na zmiernenie príznakov a zníženie frekvencie recidív. Aj keď neexistuje liek, ktorý by herpes úplne vyliečil, dostupné terapie môžu významne zlepšiť kvalitu života pacientov. Liečba sa delí na lokálnu a celkovú, pričom sa kladie dôraz aj na preventívne opatrenia.

Lokálna liečba herpesu

Lokálna liečba sa zameriava na aplikáciu produktov priamo na postihnuté oblasti. Cieľom je zmierniť symptómy ako sú bolesť, svrbenie a urýchliť hojenie lézií.

Antivirotické krémy: Krémy obsahujúce acyklovir alebo penciklovir sa aplikujú priamo na opary, čo môže pomôcť znižovať bolesť a zrýchliť proces hojenia.

Zmierňujúce gély a krémy: Produkty obsahujúce lidokaín alebo benzokain môžu poskytnúť dočasnú úľavu od bolesti a svrbenia.

Úľavu prináša aj chlad, najmä pri prvých pocitoch pálenia svrbenia.

Celková liečba

Celková liečba zahŕňa užívanie liekov vo forme tabletiek alebo injekcií, ktoré pôsobia na celý organizmus. Táto forma liečby je často efektívnejšia pri vážnejších prípadoch herpesu alebo pri častých recidívach.

Antivirotiká: Acyklovir, valacyklovir a famciklovir sú najčastejšie predpisované antivirálne lieky na liečbu herpesu. Tieto lieky pomáhajú nielen zmierniť symptómy, ale aj znížiť frekvenciu výskytu oparov.

Supresívna terapia: Pre ľudí s častými recidívami môže byť indikované dlhodobé užívanie nižších dávok antivirálnych liekov na potlačenie vírusu a predchádzanie novým výskytom.

Prevencia

Preventívne opatrenia sú kľúčové pre zníženie rizika prenosu herpesu na iné osoby a pre minimalizáciu výskytu recidív.

Vyhnúť sa priamemu kontaktu: Počas aktívnej fázy infekcie (keď sú prítomné pľuzgiere alebo vredy) sa vyhýbajte priamemu telesnému kontaktu, vrátane bozkávania alebo sexuálneho styku.

Používanie kondómov: Kondómy môžu znížiť, ale nie úplne eliminovať, riziko prenosu genitálneho herpesu.

Osobná hygiena: Udržiavanie čistoty rúk a nedotýkanie sa postihnutých oblastí môže pomôcť zabrániť šíreniu vírusu na iné časti tela alebo na iné osoby.

prevencia-herpes

Foto by freepik

Aký vplyv má stravovanie na herpes simplex

Je dôležité zdôrazniť vplyv stravy na herpes simplex. Bolo zistené, že prebytok aminokyseliny arginínu môže podporovať vznik herpesu, zatiaľ čo nadbytok lyzínu jeho aktivitu potláča. Kľúčovým faktorom je takzvaný lyzín/arginínový pomer - čím je tento pomer vyšší, tým je antivirotický účinok silnejší. 

  • Medzi potraviny s vysokým obsahom lyzínu a nízkym obsahom arginínu patria napríklad: ryby, 
  • kuracie, 
  • teľacie a jahňacie mäso, 
  • mlieko, 
  • syry, 
  • fazuľa, 
  • kvasnice a 
  • väčšina ovocia a zeleniny okrem hrachu. 

Na druhej strane, potraviny ako čokoláda, želatína, kokosový orech, ovos, celozrnné pečivo, biela múka, oriešky a sója sú menej vhodné, pretože obsahujú vyšší podiel arginínu a menej lyzínu.

Vyvážená strava, pravidelná fyzická aktivita a dostatočný spánok môžu posilniť imunitný systém a znižovať frekvenciu výskytu herpesu.

V prípade výskytu symptómov alebo ak máte podozrenie na herpes, je dôležité obrátiť sa na zdravotníckeho profesionála, ktorý môže poskytnúť správnu diagnózu a odporučiť vhodnú liečbu.

Pohľad čínskej medicíny na opary - herpes

Podľa čínskej medicíny sú opary spojené s nedostatkom obrannej energie Wei Qi a predstavujú určitú formu tzv. skrytých patogénov. V praxi pri liečbe oparov sa často používa huba Coriolus, ktorá je jedným z mála prostriedkov, ktoré pri oparoch pôsobia efektívne. Niekedy sa kombinuje s hubou Chaga.

Avšak liečba týchto skrytých patogénov môže byť proces na dlhšie obdobie. Bežne sa vyžaduje užívanie prípravkov po dobu približne 6 mesiacov a dlhšie. Zvyčajne sa používajú extrakty z húb s koncentráciou 40 % polysacharidov.

Coriolus je tiež známy svojou schopnosťou ničiť papilomavírusy, ktoré sú priamo spojené s rakovinou krčka maternice alebo hrtanu. Bolo vykonaných mnoho štúdií s ženami trpiacimi infekciou HPV, pričom pri užívaní Coriolu došlo u 88 % z nich k vyčisteniu infekcie.

coriolus-extrakt-peciatka-mycomedica-zdravoradka

Ako sa na herpes pozerá ajurvéda

Herpes v optike ajurvédskej medicíny predstavuje nerovnováhu troch základných energií alebo dóš: vata, pitta a kapha. Tieto energie ovplyvňujú fyzické, mentálne a emočné zdravie. V prípade herpesu sa môže prejaviť ako nadmerná aktivita pitta, ktorá spôsobuje zápal a infekcie, zatiaľ čo vata podporuje bolesť a šírenie infekcie a kapha môže prispievať k zadržiavaniu tekutín a tvorbe vredov.

Odporúčané byliny podľa ajurvédy

Ajurvéda odporúča niekoľko bylín, ktoré môžu pomôcť vyrovnať tieto nerovnováhy a poskytnúť úľavu od príznakov herpesu:

Neem (Azadirachta indica) - Táto bylina je známa svojimi antivírovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Neem pomáha čistiť krv a detoxikovať telo, čo je užitočné pri liečbe kožných infekcií, vrátane herpesu.

Manjistha (Rubia cordifolia) - Manjistha je vynikajúci krvný čistič a má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy herpesu, ako sú začervenanie a podráždenie.

Chanca Piedra (Phyllanthus niruri) - Táto bylina je známa svojimi antivírusovými vlastnosťami a môže pomôcť obmedziť replikáciu vírusu herpes simplex.

Kurkumín - Účinná zložka kurkumy, kurkumín, má silné protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe pľuzgierov a iných kožných lézií spojených s herpesom.

Ako používať tieto byliny

Byliny môžu byť použité v rôznych formách, vrátane doplnkov, čajov alebo lokálnych aplikácií. Pred použitím bylín je však dôležité konzultovať s kvalifikovaným odborníkom na ajurvédu, pretože kombinácia a dávkovanie môže závisieť od individuálnej konštitúcie a špecifickej nerovnováhy dóš.

neem-kapsuly-zdravoradka manjistha-kapsuly-zdravoradka chanca-piedra-kapsuly-zdravoradka Curcumin95-zdravoradka.sk_1

Energy produkty na herpes

Podpora od Energy na prevenciu opakovaných vzplanutí infekcie HSV spočíva v udržiavaní silnej imunity. Kľúčovým prípravkom je bylinný koncentrát Vironal. Najmä pri chronickom oslabení imunitného systému je vhodné ich dlhodobé užívanie doplniť o Drags Imun

Pri prvých známkach herpesu, ešte pred vznikom vyrážky alebo krátko po vyhodení prvého pľuzgiera, sa odporúča zvonka aplikovať Grepofit sprej, ktorý zmierňuje svrbenie a napätie. 

Audiron, aplikovaný priamo na postihnuté miesto viackrát denne, zabraňuje šíreniu herpesu. V prípade komplikácií s bakteriálnou infekciou alebo pri celkových príznakoch je prospešné pridať Drags Imun. 

Pre problémy s pokožkou tváre alebo prstov je vhodný Droserin krém a pri zdurení lymfatických uzlín krém Artrin.

Doplnky stravy

L-lyzín: Aminokyselina, ktorá môže pomôcť znižovať frekvenciu a závažnosť herpesových výsevov.

Vitamín C a E: Silné antioxidanty, ktoré môžu podporiť imunitný systém a zlepšiť hojenie kože.

Zinok: Má imunostimulačné vlastnosti a môže pomáhať pri liečbe a prevencii herpesových vyrážok.

Záver

Dúfame, že tento prehľad možností liečby herpesu vám poskytol cenné informácie a nové perspektívy, ako sa vysporiadať s týmto často zanedbávaným, no dôležitým zdravotným problémom. 

Pamätajte, že každý z nás je jedinečný a to, čo funguje pre jedného, nemusí byť riešením pre druhého. Preto je vždy dôležité konzultovať s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom alebo odborníkom, aby ste si vybrali liečbu, ktorá je pre vás najvhodnejšia.

Či už dávate prednosť konvenčnej medicíne, bylinkám alebo kombinácii rôznych prístupov, kľúčom je aktívne sa zapojiť do svojho procesu uzdravenia a neustále sa vzdelávať o možnostiach, ktoré máte k dispozícii. Váš zdravotný stav môže byť výzvou, ale tiež príležitosťou na zlepšenie životosprávy a celkového zdravia.

Želám vám veľa zdravia a vitality na vašej ceste za lepším zdravím. Nezabudnite, že súčasťou liečby je aj pozitívny postoj a podpora blízkych. Spoločne môžeme prekonávať aj tie najväčšie výzvy.

Radka

zdroje:

https://doktorpro.sk/blog/what-is-herpes-and-how-to-treat-it

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8157/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus

https://www.solen.sk/storage/file/article/f9bc2f2ad2b2b42fbeff46f7a0a28756.pdf

 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22855-herpes-simplex

https://www.cestazelvy.cz/clanky-virova-infekce-jmenem-opar-priciny-projevy-i-lecba.html

MUDr. Július Šípoš - Magazín Vitae 202203 str. 9 https://www.energy.sk/files/vitae/sk/202203/Vitae_2022_03.pdf#page=9