Chioská masticha: Prírodný elixír zdravia s vedecky potvrdenými účinkami

Objavte spolu s nami fascinujúci svet chioskej mastichy - vzácnej živice s tisícročnou tradíciou a prekvapivými liečivými účinkami. Táto unikátna prírodná látka, pochádzajúca z malebného gréckeho ostrova Chios, si právom získava čoraz väčšiu pozornosť odborníkov i širokej verejnosti.

V tomto článku sa s vami podelíme o všetko podstatné, čo by ste o chioskej mastiche mali vedieť. Prezradíme vám, aké je jej zloženie a ako pôsobí na ľudský organizmus. Priblížime vám jej pestovanie a spracovanie, ktoré sa riadia stáročnými tradíciami. Ukážeme vám, aké má využitie v medicíne, stomatológii, gastronómii či kozmetike.

Poradíme vám tiež, ako spoznať pravú chioskú mastichu a vyhnúť sa falzifikátom. Dozviete sa, aké sú možnosti jej použitia a dávkovania, aby ste naplno využili jej potenciál pre svoje zdravie a krásu. A ak vás chioská masticha zaujala, máme pre vás dobrú správu - nájdete ju aj v ponuke e-shopu ZdravoRadka.

Pripravte sa na púť fascinujúcim svetom chioskej mastichy. Spoznajte tento prírodný poklad, ktorý si po stáročia zachoval svoje čestné miesto v životoch ľudí a ktorý má aj vám čo ponúknuť. Vitajte vo svete chioskej mastichy!

História a tradícia chioskej mastichy

Chioská masticha je vzácna prírodná živica, ktorá sa získava z mastichovníka lentiškovitého (Pistacia lentiscus var. chia). Tento strom rastie iba na gréckom ostrove Chios, vďaka čomu je masticha unikátnym produktom s bohatou históriou a tradíciou.

Pestovanie mastichy na Chiose po stáročia

Prvé zmienky o pestovaní mastichy na Chiose siahajú až do 5. storočia pred n.l. Miestni obyvatelia zdokonaľovali pestovateľské techniky po mnoho generácií. Stromy mastichovníka sa tu pestujú v tzv. mastichovníkových sadoch. Dnes sa pestovaniu venuje približne 4800 rodín v 24 dedinách južného Chiosu, známych ako Mastichochória (mastichovníkové dediny).

Tradičné metódy zberu a spracovania mastichovej živice

Zber mastichovej živice prebieha od júla do septembra. Do kmeňov stromov sa robia zárezy, z ktorých potom živica vyteká vo forme "sĺz". Kvapky živice padajú na zem vysypanú bielym kameňom, kde stvrdnú. Potom sa ručne pozbierajú, preosejú a umyjú. Masticha najvyššej kvality je veľká, okrúhla a číra. Ďalšie triedy sú menšie, matnejšie a majú nepravidelný tvar. 

zber-mastichy

Zdroj obrázku masticha_cz_sk

Historické využitie mastichy v medicíne, gastronómii a ako žuvačky

Masticha má dlhú históriu využitia v ľudovom liečiteľstve. Už v starovekom Grécku ju používali na tráviace ťažkosti, kašeľ a na dezinfekciu rán. Bola tiež obľúbeným prídavkom do chleba, koláčov a sladkostí. Žuvaním mastichy si ľudia nielen čistili zuby, ale aj osviežovali dych.  Dokonca aj slovo "masticha" pochádza z gréckeho slova "masticháo", čo znamená žuvať.

Použitie chioskej mastichy ako liečivého prípravku siaha až do obdobia staroveku. Najstaršia historicky doložená zmienka o jej využití pochádza pravdepodobne od Herodota z 5. storočia pred naším letopočtom. Vo svojich spisoch uvádza, že Egypťania používali na prikrývanie mŕtvych ľanové prúžky namáčané do "gumy, ktorú používali namiesto lepidla", avšak bližšie nešpecifikuje jej pôvod (Herodotos, 5. stor. pred n. l.). 

Vedecké analýzy egyptskej múmie zo 7. storočia pred naším letopočtom potvrdzujú pravdivosť týchto tvrdení.

Masticha bola pre svoje liečivé a chuťové vlastnosti po stáročia vyhľadávaným artiklom a cenným vývozným produktom ostrova Chios. Dnes nachádza uplatnenie v modernej medicíne, kozmetike, gastronómii a samozrejme ako žuvacia guma. Je pýchou a kultúrnym dedičstvom Chiosu i celého Grécka.

chioska-masticha

Unikátne vlastnosti a zloženie chioskej mastichy

Chioská masticha je prírodná živica s pozoruhodnými vlastnosťami, ktoré vyplývajú z jej jedinečného zloženia. Obsahuje široké spektrum biologicky aktívnych látok, z ktorých mnohé sa nenachádzajú v žiadnej inej rastline.

Mastichová živica obsahuje unikátne látky ako masticín a mastichové kyseliny

Medzi kľúčové zložky mastichy patrí masticín - unikátny triterpenoid, ktorý sa vyskytuje iba v tejto živici. Ďalšími dôležitými látkami sú mastichové kyseliny, éterické oleje, flavonoidy a fenolové zlúčeniny. Toto bohaté zloženie je základom jej priaznivých účinkov na ľudské zdravie.

Vedecké štúdie potvrdzujú jej protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné účinky

Vedecký výskum v posledných desaťročiach odhalil pôsobivé vlastnosti mastichy. Štúdie potvrdzujú jej výrazné protizápalové účinky, schopnosť bojovať proti baktériám, plesniam a vírusom, ako aj silnú antioxidačnú aktivitu. Vďaka tomu má masticha veľký potenciál v prevencii a podpornej liečbe rôznych ochorení.

Štúdia, publikovaná v Journal of Ethnopharmacology potvrdzuje, že v živici chioskej mastichovej gumy bolo identifikovaných viac ako 120 chemických zlúčenín, pričom hlavnými zložkami sú prírodný polymér, kyslé a neutrálne triterpény a prchavé sekundárne metabolity. 

Mnohé rastlinné extrakty a zlúčeniny boli skúmané pre ich pozoruhodné vlastnosti, ako sú antibakteriálne, protizápalové, antioxidačné, protivredové, antidiabetické, kardioprotektívne a protirakovinové účinky, ktoré boli potvrdené in vitro aj in vivo štúdiami.

dvojita-kapsula-mastika-probiotika-mastic-life

Klinické štúdie a testy tiež preukázali významný terapeutický potenciál chioskej mastichovej gumy. V roku 2015 Európska lieková agentúra (EMA) oficiálne uznala živicu z Pistacia lentiscus L. (masticha) ako rastlinný liek s tradičným použitím pri dvoch terapeutických indikáciách - miernych dyspeptických poruchách a zápale kože či hojení menších rán.

 V Učebnici naturálnej medicíny v kapitole 207 - Peptický vred - žalúdočný a dvanástnikový je uvedené, že v jednej dvojito zaslepenej klinickej štúdii na 38 pacientoch s potvrdeným dvanástnikovým vredom dostávala polovica pacientov žuvačky s mastichou (1 g denne) a druhá polovica placebo počas 2 týždňov. Zmiernenie príznakov sa dosiahlo u 80% pacientov užívajúcich mastichu a 50% na placebe. Zahojenie vredu potvrdené endoskopicky sa pozorovalo u 70% pacientov na mastiche a 22% na placebe.

Ďalšia štúdia skúmala vplyv mastichy na baktériu Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje žalúdočné vredy. 52 pacientov s touto infekciou bolo rozdelených do 4 skupín s rôznou liečbou - samotná masticha v dvoch rôznych dávkach, kombinácia mastichy s liekom pantoprazol alebo trojkombinácia pantoprazolu s antibiotikami. Výsledky ukázali, že samotná masticha dokázala eradikovať H. pylori u menšej časti pacientov (30-38%), kým kombinácia s antibiotikami bola úspešná u väčšiny (77%). To potvrdzuje, že masticha má síce určitú schopnosť ničiť H. pylori v ľudskom tele, ale nie je dostatočne účinná na spoľahlivé vyliečenie infekcie.

Tieto zistenia poukazujú na široké spektrum potenciálnych zdravotných benefitov chioskej mastichovej gumy a jej využitie v tradičnej medicíne, ktoré je podložené vedeckými dôkazmi. 

Ďalší výskum by mohol odhaliť ešte viac možností jej terapeutického využitia a prispieť k vývoju nových liečiv založených na tejto vzácnej prírodnej látke.

mastichovy-sad

Blahodarný vplyv na tráviaci systém, ústnu hygienu a hojenie rán

Masticha priaznivo pôsobí na tráviaci trakt - uľavuje od príznakov pálenia záhy, žalúdočných vredov a syndrómu dráždivého čreva. Je tiež skvelým pomocníkom v starostlivosti o ústnu dutinu. Bráni rastu baktérií spôsobujúcich zubný kaz a zápal ďasien. Urýchľuje hojenie rán a podporuje regeneráciu kože. Blahodarné účinky mastichy sú využívané vo farmaceutických, kozmetických aj dentálnych produktoch.

Vďaka svojmu komplexnému zloženiu a preukázaným účinkom je chioská masticha právom považovaná za prírodný poklad s obrovským potenciálom pre ľudské zdravie a pohodu.

Využitie chioskej mastichy v súčasnosti

Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a preukázaným priaznivým účinkom nachádza chioská masticha v súčasnosti široké uplatnenie v rôznych oblastiach. Od medicíny cez stomatológiu až po gastronómiu a kozmetiku - všade tam sa využíva sila tejto vzácnej prírodnej látky.

V medicíne: na liečbu žalúdočných vredov, refluxu a iných tráviacich problémov

Masticha sa v medicíne používa predovšetkým na podporu zdravia tráviaceho traktu. Vďaka svojim protizápalovým a hojivým účinkom pomáha pri liečbe žalúdočných vredov, refluxnej choroby pažeráka a syndrómu dráždivého čreva. Tiež sa skúma jej potenciál v prevencii a podpornej liečbe rakoviny hrubého čreva.

V stomatológii: na prevenciu zubného kazu, zápalov ďasien, v zubných pastách  

Masticha je cenným pomocníkom aj v starostlivosti o ústnu dutinu. Jej antimikrobiálne pôsobenie bráni rastu baktérií spôsobujúcich zubný kaz a ochorenia ďasien. Preto sa pridáva do zubných pást, ústnych vôd a žuvačiek. Pravidelné žuvanie mastichovej gumy posilňuje zuby a osviežuje dych.

mastichova-ustna-voda-zdravoradka.sk mastichova-zubna-pasta-mandarinka-zdravoradka.sk

V gastronómii: ako korenina a prísada do likérov, cukroviniek, pečiva

Jemná vôňa a charakteristická príchuť predurčujú mastichu na kulinárske využitie. Používa sa ako korenina na dochutenie mäsitých a zeleninových pokrmov. Je obľúbenou prísadou do tradičného gréckeho likéru Masticha, sladkostí, cukroviniek, zmrzlín a pečiva. Dodáva im osobitú arómu a zároveň podporuje ich stráviteľnosť. 

Tip: Vyskúšajte recept na mastichové keksíky

V kozmetike: v krémoch, sérach, prípravkoch na problematickú pleť

Blahodarné účinky mastichy na pokožku oceňuje aj kozmetický priemysel. Vďaka schopnosti hojiť, regenerovať a chrániť pred voľnými radikálmi sa pridáva do pleťových krémov, sér, masiek a prípravkov na problematickú a aknóznu pleť. Pomáha udržiavať pokožku zdravú, pevnú a mladistvo vyzerajúcu.

tradicne-grecke-mydlo-s-olivovym-olejom-a-mastichou

Chioská masticha je vskutku všestranným prírodným pokladom. Jej využitie v rôznych sférach neustále rastie, ako sa potvrdzujú jej priaznivé pôsobenie na ľudský organizmus. Je fascinujúce, že táto prastará živica si našla uplatnenie aj v modernom svete a prispieva k zdraviu a pohode ľudí naprieč celou planétou.

Ako spoznať pravú chiosku mastichu

Pri kúpe chioskej mastichy je dôležité uistiť sa, že ide o originálny produkt. Len tak si môžete byť istí jej kvalitou a účinnosťou. Tu je niekoľko rád, ako spoznať pravú mastichu z Chiosu.

Pravá masticha pochádza iba z ostrova Chios a má chránené označenie pôvodu

Skutočná chioská masticha sa vyrába výhradne na gréckom ostrove Chios. Od roku 1997 má pridelené chránené označenie pôvodu (Protected Designation of Origin - PDO) Európskou úniou. To znamená, že názov "Chios masticha" sa môže používať iba pre mastichu pestovanú a spracovanú tradičnými metódami v určenej oblasti južného Chiosu.

Certifikácia PDO zaručuje kvalitu, tradičné postupy a miestny pôvod

Certifikát PDO je zárukou, že masticha spĺňa prísne kritériá kvality a pochádza z vymedzeného regiónu. Celý proces jej výroby, od pestovania cez zber až po balenie, podlieha kontrole. Týmto sa zachovávajú tradičné postupy a zabezpečuje sa autentickosť produktu. Ak masticha nemá certifikáciu PDO, nemusí ísť o pravú chiosku mastichu.

original-masticha-zdravoradka

Ako vyzerá surová masticha a produkty z nej

Surová masticha má podobu drobných nepriehľadných zŕn alebo "slzičiek" žltej až jantárovej farby. Po rozžutí sa mení na bielu gumu charakteristickej živicovej vône. Okrem surovej mastichy sa môžete stretnúť s rôznymi spracovanými produktmi - mastichovým olejom, práškom, gumou, tinktúrou a extraktom. Tie by tiež mali pochádzať z certifikovanej chioskej mastichy.

cisty-mastichovy-olej-zdravoradka

Tipy na overené značky a produkty s pravou chioskou mastichou

K popredným výrobcom certifikovanej chioskej mastichy patria The Chios Mastiha Growers Association, Mediterra SA a Mastihashop. 

Firma NOTIA priviedla ako prvá mastichu na český a slovenský trh v roku 2008 pod značkou Mastic Life a od tej doby napomáha zvyšovať všeobecné povedomie o účinkoch a použití tejto fenomenálnej prírodnej látky.

Pôvodné zameranie na dovoz produktov zo živice chioského stromu lentišku, ktoré vyrába chioská Asociácia pestovateľov mastichy, postupne rozšírili o vlastnú produkciu výživových doplnkov z originálnej suroviny. Sú certifikovaným partnerom monopolného producenta mastichy - The Chios Mastic Growers Association. Vďaka tomuto postaveniu majú ich výrobky a tovar punc originality.

Vo svojich produktoch používajú výlučne pravú PDO mastichu z Chiosu. Nájdete medzi nimi surovú mastichu, mastichovú gumu, cukríky, likér, krémy, ústne vody a mnoho ďalších. Ak siahate po výrobkoch s chioskou mastichou, hľadajte na obale logo PDO a názov týchto spoľahlivých značiek.

Spôsoby použitia a dávkovanie chioskej mastichy

Chioská masticha ponúka rôzne možnosti použitia v závislosti od účelu a formy produktu. Či už sa rozhodnete žuť surovú živicu alebo siahnete po doplnkoch stravy, je dobré vedieť, ako mastichu správne užívať a dávkovať pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov.

Žuvanie surovej mastichovej živice a jej prínosy

Tradičný spôsob použitia mastichy je žuvanie jej surovej formy. Stačí vložiť do úst 1-2 granulky mastichy a žuť až kým nevznikne mäkká biela hmota. Odporúča sa žuť 1-3 krát denne po dobu 15-20 minút, najlepšie medzi jedlami. Žuvaním mastichy podporíte zdravie ústnej dutiny, osviežite dych a posilníte zuby a ďasná. Zároveň si užijete jej jemnú citrusovo-borovicovú chuť.

surove-mastichove-krystaly originalna-masticha-krystaly-10g

Masticha ako doplnok stravy - vo forme kapsúl, tabliet, tinktúr

Pre systémové pôsobenie na organizmus je vhodné užívať mastichu ako doplnok stravy. Na trhu nájdete rôzne produkty - kapsuly, tablety, pastilky či tinktúry s obsahom mastichovej živice alebo extraktu. Tie sú praktickým riešením pre ľudí, ktorí nemajú chuť alebo možnosť žuť surovú mastichu. Navyše umožňujú presnejšie dávkovanie a cielené pôsobenie v tráviacom trakte.

Odporúčané dávkovanie pre rôzne zdravotné problémy

Pri užívaní mastichy ako doplnku stravy je dôležité riadiť sa odporúčaným dávkovaním. Pri tráviacich ťažkostiach sa zvyčajne odporúča 1-2 g mastichovej živice rozdelené do 2-3 dávok denne. Na podporu hojenia žalúdočných vredov sa užíva 350 mg mastichovej živice 3-krát denne. Pri kožných problémoch môže byť vhodná dávka 1 g živice 2-krát denne. V každom prípade je najlepšie riadiť sa pokynmi na obale produktu a poradiť sa s lekárom.

Možné interakcie a kontraindikácie

Masticha je všeobecne dobre tolerovaná a považovaná za bezpečnú. Zriedkavo sa môžu vyskytnúť mierne tráviace ťažkosti. Nie je vhodná pre ľudí s alergiou na pistácie. Teoreticky môže ovplyvňovať krvnú zrážanlivosť, preto by sa mali ľudia s poruchami zrážania krvi pred jej užívaním poradiť s lekárom. Interakcie s liekmi nie sú známe, no pre istotu je dobré informovať lekára o užívaní mastichy.

Či už sa rozhodnete pre žuvanie surovej mastichy alebo pre jej užívanie vo forme doplnkov stravy, vždy dbajte na správne dávkovanie a odporúčania odborníkov. Len tak naplno využijete potenciál tejto vzácnej prírodnej látky pre vaše zdravie a pohodu.

mastichovy-strom

Záver

Chioská masticha je vskutku fascinujúcou prírodnou látkou s dlhou históriou a mnohostrannými priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Od staroveku až po súčasnosť si zachovala svoje miesto v medicíne, gastronómii a každodennom živote ľudí.

Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu a vedecky preukázaným vlastnostiam má masticha obrovský potenciál v prevencii a liečbe rôznych ochorení, najmä tých spojených s tráviacim traktom a ústnou dutinou. Zároveň je cenným pomocníkom v starostlivosti o pleť a celkové zdravie.

Či už sa rozhodnete žuť surovú mastichovú živicu, užívať ju ako doplnok stravy alebo používať produkty s jej obsahom, vždy dbajte na to, aby šlo o pravú mastichu z Chiosu s chráneným označením pôvodu. Len tak si môžete byť istí jej kvalitou a účinnosťou.

Chioská masticha je vzácnym darom prírody, ktorý si zaslúži našu pozornosť a rešpekt. Jej používaním nadviažeme na tisícročnú tradíciu a zároveň podporíme svoje zdravie a pohodu moderným, vedecky podloženým spôsobom. Nechajte sa inšpirovať týmto prírodným pokladom a objavte jeho blahodarné účinky na vlastnej koži.

Veríme, že tento článok vás obohatil o cenné informácie a prehĺbil váš záujem o chiosku mastichu. Zdieľajte tieto poznatky so svojimi blízkymi a spoločne prispejte k širšiemu povedomiu o tomto jedinečnom prírodnom produkte. Nech je chioská masticha aj pre vás zdrojom zdravia, krásy a inšpirácie.

Radka


Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119331174

https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cmc/2012/00000019/00000014/art00012

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2011.607546

https://doi.org/10.1080/01635581.2011.607546

https://masticlife.cz/pages/co-je-masticha

Zdroje obrázkov:

https://www.instagram.com/masticha_cz_sk/