Výživná polievka z mungo fazuliek

Výživná polievka z mungo fazuliek

 

Mungo fazuľky som donedávna používala len naklíčené v studenej kuchyni. Ale v jesennom a zimnom období je vhodnejšie konzumovať teplé jedlá, tak som sa rozhodla urobiť dobrú mungo polievku. 

Vedeli ste, že fazuľky mungo obsahujú vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, aminokyseliny, betakarotén, množstvo minerálov ako je železo, horčík, vápnik, fosfor, zinok, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny ?

Mne vyšla táto polievka taká hustá, že je to skôr kaša. Čo nič nemení na tom, že je veľmi chutná a výživná. Hustotu si môžete prispôsobiť doliatím vývaru počas mixovania.

Čo potrebujeme?

200g uvarených fazuliek mungo

2 mrkvy

kúsok zeleru

2 menšie cibule

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 – 1,5 litra zeleninového vývaru

Olej, soľ, tymian

Aký je postup? 

Nadrobno si nakrájame cibuľku a cesnak a opražíme ich na rozohriatom oleji. Mrkvu a zeler nastrúhame a pridáme k cibuľke a cesnaku. Zalejeme vývarom a necháme prevariť približne 10 minút. Pridáme soľ, mungo (1 – 2 lyžice si odložíme bokom a popražíme ich na oleji na ozdobu polievky), tymian a opäť necháme chvíľku povariť. Odstavíme a zľahka vychladnutú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.

Podávame s opraženými fazuľkami, krutónmi, bylinkami alebo semienkami podľa chuti.

 

Dobrú chuť.