Jablkovo tvarohové pité s mastichovým práškom

Jablkovo tvarohové pité s mastichovým práškom

 

Masticha má výnimočné terapeutické vlastnosti, hlavne na úrovni tráviaceho traktu. Využíva sa pri eliminácii premnoženého Helicobactera pylori, pri pálení záhy ale aj pri liečbe žalúdočných vredov.

V Grécku, odkiaľ pochádza, sa používa aj v kuchyni ako korenie. Ja som ju dnes použila na ozvláštnenie nášho obľúbeného koláčika pité. Mastichu môžete pridať do cesta ale ja som ju tentokrát dala do plnky.

Na pité s mastichovým práškom potrebujeme:

CESTO:

400g hladkej múky

200g masla

240g smotany na šľahanie

Soľ

PLNKA:

4 jablká

250g tvarohu

4 lyžice vanilkového pudingu

100 g kryštáľového cukru

1 balíček vanilkového cukru

1 lyžica mastichového prášku (nemala som prášok, vysypala som asi 6 kapsúl. Môžete aj podrviť v mažiari surové kryštály na prášok)

1 vajce na potretie

 

POSTUP:

K preosiatej múke pridáme zmäknuté maslo, prilejeme smotanu a pridáme štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme a nakrájame (nastrúhame). Pudingový prášok rozmiešame v 100 ml vody. Jablká dáme do hrnca, prisypeme cukor a dusíme asi 5 minút do mäkka. Prilejeme puding a za stáleho miešania povaríme cca 2 minúty. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zamiešame mastichu a tvaroh (tvaroh nemusíte použiť, pité je výborné aj iba jabĺčkové)

2/3 cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu alebo koláčovej formy, kt. vystelieme papierom na pečenie. Cesto vložíme do plechu, popicháme vidličkou a predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Zvyšok cesta rozvaľkáme a môžeme sa pohrať s ozdobením (vykrojíme v ňom zopár srdiečok, alebo radielkom nakrájame pásy, ktorými podľa vkusu pokryjeme plnku).

Na predpečený korpus rozložíme plnku, prikryjeme zvyšným cestom, potrieme vajíčkom a pečieme ďalších 25 minút do zlatista.

Dobrú chuť želá Radka