Nové horizonty pre liečbu análnej fistuly: Integrácia modernej a alternatívnej terapie

 

Keď príde na zdravotné problémy, sú niektoré, ktoré sa otvorene preberajú pri káve s priateľmi, a potom sú tu tie, o ktorých sa hovorí za zatvorenými dverami lekárskej ordinácie. Análna fistula patrí do druhej kategórie. Je to téma, ktorá môže vyvolať rozpaky a neistotu, a predsa je to stav, ktorý si vyžaduje náležitú pozornosť a pochopenie. 

Predstavte si, že niečo tak obyčajné ako sedenie na stoličke môže byť bolestivé, alebo že každodenné úkony ako chôdza alebo jednoduché udržanie osobnej hygieny sa menia na nepríjemné výzvy. Pre ľudí trpiacich análnou fistulou je toto smutná realita. V tomto článku vás prevedieme zákutiami tohto zdravotného problému, ktorý je síce menej známy, ale rozhodne nie menej dôležitý. 

Odkryjeme tajomstvá tejto diagnózy, vysvetlíme jej príčiny, symptómy a súčasné možnosti liečby. Ponúkneme vám aj alternatívny pohľad cez prizmu ajurvédy a zvážime možnosti integrácie východných a západných prístupov k liečbe. Preto nechajte rozpaky bokom a vydajte sa s nami na cestu za lepším porozumením a možno aj za nádejou na úľavu, ktorú si každý zasluhuje.

Čo je análna (rektálna) fistula

Análna fistula, známa aj ako periproktálna fistula, je patologické spojenie medzi pokožkou v oblasti konečníka (anu) a vnútornými štruktúrami anorektálnej oblasti. Tento druh fistuly vzniká v dôsledku abnormálnej komunikácie medzi vnútorným povrchom konečníka alebo análnym kanálom a kožou blízko anu. Análna fistula môže byť dôsledkom infekcie, zápalu, predchádzajúcich chirurgických zákrokov alebo chorôb, ako je Crohnova choroba.

Definícia análnych fistúl

Análna fistula je definovaná ako abnormálny tunel, ktorý sa vytvára medzi vnútornou výstelkou konečníka a kožou okolo anu. Tento tunel môže vzniknúť ako komplikácia infekcie, ktorá začína v análnych žľazách a šíri sa do okolitých tkanív, často vedú k abscesu, ktorý následne prerazí na povrch kože a vytvorí fistulu.

Popis, ako análna fistula vyzerá a kde sa zvyčajne nachádza

Análna (rektálna) fistula sa zvyčajne prejavuje ako malý otvor alebo vred na koži blízko konečníka, odkiaľ môže vytekať hnis alebo tekutina. Tento otvor je vonkajším ústím fistulového kanála, ktorý vedie k vnútornému ústiu lokalizovanému na sliznici konečníka alebo análnom kanáli. Vnútorné ústie fistuly sa môže nachádzať v rôznych hĺbkach a v rôznych polohách voči análnemu zvieraču, čo má význam pre klasifikáciu a liečbu fistuly.

Existuje niekoľko typov análnych fistúl založených na ich anatomickom umiestnení a vzťahu k análnemu zvieraču:

  1. Intrasfinkterická fistula – cesta fistuly prechádza iba vnútorným zvieračom.
  2. Intersfinkterická fistula – cesta fistuly sa nachádza medzi vnútorným a vonkajším zvieračom.
  3. Transsfinkterická fistula – cesta prechádza cez oba zvierače.
  4. Extrasfinkterická fistula – cesta fistuly obchádza vonkajší zvierač a môže sa šíriť do okolitých tkanív.
  5. Suprasfinkterická fistula – cesta fistuly začína nad zvieračom a smeruje do okolitého tkaniva.

Prejavy Análnej Fistuly

prejavy-analnej-fistuly

Análna fistula môže spôsobiť rôzne symptómy, ktoré môžu významne ovplyvniť každodenný život pacienta. Typické príznaky zahŕňajú:

  • Bolestivosť a nepohodlie: Môže byť konštantná alebo sa môže zhoršovať pri sedení, chôdzi alebo vykonávaní činností, ktoré zvyšujú tlak v oblasti konečníka.
  • Výtoku z fistuly: Často sa objavuje hnisavý alebo krvavý výtok, ktorý môže spôsobiť nepríjemný zápach a mokvanie okolitej kože.
  • Opuch a začervenanie: V oblasti okolo anu môže dôjsť k opuchu a začervenaniu, čo sú známky zápalu a infekcie.
  • Svrbenie a podráždenie: Výtok a vlhkosť môžu spôsobiť dráždenie a svrbenie kože okolo anu.
  • Bolestivé vyprázdňovanie: Defekácia môže byť bolestivá, keďže pohyb stolice dráždi zapálenú oblasť.
  • Rektálne krvácanie: V niektorých prípadoch môže dôjsť k miernemu krvácaniu z fistuly.
  • Opakujúce sa infekcie: Análna fistula môže byť zdrojom opakovaných infekcií, ktoré môžu vyžadovať antibiotickú liečbu.
  • Horúčka a nevoľnosť: V prípade závažnejších infekcií môže pacient pociťovať horúčku a celkovú nevoľnosť.

Tieto príznaky môžu významne ovplyvniť kvalitu života pacienta, pretože bolesť a nepohodlie môžu obmedziť fyzickú aktivitu a spôsobiť psychický stres. Mokvajúca a zapálená koža môže byť tiež náročná na starostlivosť a hygienu, čo môže viesť k sociálnej úzkosti a izolácii.

Príčiny vzniku análnej fistuly

Análna fistula môže vzniknúť z viacerých príčin a rizikových faktorov, ktoré zahŕňajú:

Infekcie:

Najčastejšou príčinou vzniku análnych fistúl sú infekcie v análnych žľazách, ktoré môžu viesť k tvorbe abscesov. Keď sa tieto abscesy otvoria a vytečú na povrch kože, môžu vytvoriť fistulový kanál.

Ochorenia čriev a metabolické poruchy:

Zápalové ochorenie čriev ako je Crohnova choroba, divertikulitída ale aj rakovina či tuberkulóza môžu spôsobiť hlboké vredy a fistuly v anorektálnej oblasti. Perianálna fistula sa môže vytvoriť v dôsledku cukrovky a metabolickej poruchy.

Chirurgické zákroky a rádiologická liečba:

Niektoré operácie v oblasti konečníka môžu viesť k poškodeniu tkanív a následnému vzniku fistúl. Ožarovanie oblasti panvy môže spôsobiť poškodenie tkanív a vznik fistúl.

Poranenia a trauma:

Fyzické zranenia v oblasti konečníka môžu tiež spôsobiť vznik fistúl. Napríklad pri ťažkom pôrode. 

Životný štýl:

Sedavý spôsob života, málo pohybu, hemoroidy, hnačka alebo zápcha, ale aj nedostatočná hygiena konečníka môžu byť jednou z príčin vzniku rektálnej fistule.

Rizikové faktory:

  • Pretrvávajúce zápalové ochorenia čriev, ako sú Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.
  • Predchádzajúce anorektálne abscesy alebo infekcie.
  • Chirurgické zákroky v oblasti konečníka.
  • Imunosupresia alebo slabá imunita, ktorá môže spôsobiť zvýšenú náchylnosť na infekcie.

Prevencia

  • Udržiavanie dobrého zdravia a hygieny anorektálnej oblasti môže pomôcť predchádzať infekciám.
  • Včasná liečba anorektálnych abscesov a infekcií môže znižovať riziko vzniku fistúl.
  • Monitorovanie a správne manažovanie zápalových ochorení čriev môže tiež znížiť riziko fistúl.
  • Pravidelné lekárske vyšetrenia a konzultácie s lekárom pri prvých príznakoch problémov v anorektálnej oblasti.

Diagnostika

vysetrenie-rektalna-fistula

Diagnostika análnych fistúl zvyčajne zahŕňa:

  1. Fyzikálne vyšetrenie: Lekár môže identifikovať vonkajšie ústie fistuly a môže cítiť tunel pri palpačnom vyšetrení - vyšetrenie pohmatom.
  2. Anoskopia: Vyšetrenie, pri ktorom lekár používa nástroj na pozorovanie vnútorného ústia fistuly v análnom kanáli.
  3. Imagingové techniky: Ultrazvuk, magnetická rezonancia (MRI) alebo fistulografia môžu byť použité na presnejšie určenie trasy fistulového kanála a jeho vzťahu k svalom análnych zvieračov.

Príprava na proktologické vyšetrenie 

Príprava na vyšetrenie proktológa spočíva v diéte a čistení čriev. Deň pred vyšetrením by ste nemali jesť surovú zeleninu a ovocie, pečivo, mliečne výrobky, perlivé nápoje a alkohol. Odporučené sú cereálie, polievky, vývary a čisté šťavy bez dužiny ( okrem tých, ktoré sú sfarbené do ružova alebo fialova), neperlivé nápoje a čaj.

Na očistu čriev použite buď klystír nebo preháňadlo. Podrobné informácie o príprave a liekoch vám poskytne proktológ.

V deň vyšetrenia môžete raňajkovať ľahkú stravu, ako je zemiaková kaša, suchár, varené mäso alebo celozrnný chlieb. Posledné jedlo by malo byť 3-4 hodiny pred vyšetrením, ideálne prísť nalačno. Večerať by ste mali do 18 hodín a potom piť len neperlivú vodu, sladený čaj, vývar alebo vodu s medom.

Ak je vyšetrenie naplánované na poobedie, 3 hodiny pred tým nejedzte.

Riaďte sa pokynmi lekára.

Liečba análnej fistuly

Liečba análnych fistúl je zložitý proces a často vyžaduje chirurgický zákrok, pretože antibiotiká alebo iné konzervatívne metódy západnej medicíny sú zriedka účinné na úplné uzdravenie. Chirurgické možnosti a ich výhody či nevýhody závisia od typu a zložitosti fistuly, ako aj od celkového zdravotného stavu pacienta.

Chirurgické možnosti

Fistulotomia:

Tento postup zahŕňa rozrezanie fistulového kanála, čo umožňuje jeho otvorenie a hojenie od základu. Výhodou je vysoká miera úspešnosti, ale môže existovať riziko poškodenia zvieračov, čo by mohlo viesť k problémom s kontinenciou.

Fistulektomia:

Pri tomto zákroku sa fistulový kanál úplne odstráni. Tento postup je vhodný pre komplikovanejšie fistuly a môže tiež zvýšiť riziko poškodenia zvieračov.

Laserová operácia:

Proktológ miestne umŕtvi análnu oblasť (zvyčajne sa používa miestne anestetikum).

Potom lekár vykoná malý rez v blízkosti konečníka, aby sa dostal k fistule.

S pomocou laseru potom proktológ odstráni hnis z rektálnej fistuly a uzavrie kanál, pričom nezasiahne zdravé tkanivo.

Po odstránení fistuly lekár ranu zašije a aplikuje obväz, aby predišiel možnosti infekcie.

lekar-rektalna-fistula

Seton:

Používa sa elastické vlákno alebo gumička, ktorá sa zavedie do fistuly a pomáha pri jej postupnom hojení. Táto metóda je vhodná pre komplexné fistuly a minimalizuje riziko poškodenia zvieračov.

LIFT procedúra:

Tento novší postup spočíva v ligácii (podviazaní) fistulového traktu v intersfinkterickom priestore. Je menej invazívna a snaží sa zachovať funkciu zvierača.

Advancement flap:

Chirurgická technika, pri ktorej sa vytvorí klapka zo sliznice alebo kože, ktorá sa použije na zakrytie vnútorného ústia fistuly. Tento postup je vhodný pre vysoko umiestnené fistuly.

Biologické lepidlá a plugy:

Tieto metódy zahŕňajú použitie materiálov ako kolagénové zátky alebo fibrínové lepidlá na zatvorenie fistulového kanála.

Výhody a nevýhody chirurgickej liečby análnej fistuly

Výhodou chirurgických zákrokov je vysoká šanca na úplné uzdravenie. Nevýhodou môže byť dlhší čas hojenia, potreba viacerých operácií, riziko infekcie, bolesti a najmä riziko narušenia vyprázdňovania pri poškodení zvieračov.

Možné nežiaduce účinky alebo komplikácie po operácii:

  • Bolesť: Je bežná po operácii a môže si vyžadovať lieky proti bolesti.
  • Infekcia: Akákoľvek operácia prináša riziko infekcie, ktorá môže vyžadovať antibiotickú liečbu.
  • Inkontinencia: Poškodenie zvieračov môže viesť k problémom s udržiavaním stolice alebo plynov.
  • Recidíva: Existuje možnosť, že fistula sa môže po operácii znovu vytvoriť.
  • Dlhšie hojenie: V niektorých prípadoch môže byť hojenie pomalé a vyžadovať si dlhodobú starostlivosť.

Je dôležité, aby pacienti pred operáciou diskutovali so svojím lekárom o všetkých rizikách a očakávaniach, ako aj o tom, čo môžu urobiť na podporu hojenia a zníženie rizika komplikácií po operácii.

rektalne-krvacanie

Ajurvédsky pohľad na análnu fistulu

Ajurvéda je tradičný systém medicíny, ktorý má svoje korene v Indii a ponúka celostný prístup k zdraviu a liečbe rôznych ochorení. V prípade análnych fistúl, ajurvéda poskytuje alternatívny pohľad na príčiny, prevenciu a liečbu tejto komplikácie.

Základy ajurvédskych princípov týkajúcich sa análnych fistúl

Podľa ajurvédy, zdravie jednotlivca je ovplyvnené rovnováhou troch základných energií známych ako doshy: vata, pitta a kapha. Análna fistula, známa v ajurvéde ako "Bhagandara", je považovaná za stav, ktorý vzniká v dôsledku nerovnováhy týchto dosh, najmä vata doshy, ktorá je spojená s pohybom a reguláciou funkcií tela.

Ako ajurvédsky prístup rozlišuje príčiny a liečbu análnych fistúl

Ajurvéda pripisuje vznik análnych fistúl hromadeniu toxínov (ama) v tele, ktoré môžu byť dôsledkom nevhodnej stravy, nesprávneho životného štýlu a oslabenej tráviacej sily (agni). Tieto toxíny potom vedú k zápalu a infekcii, ktoré sa môžu prejaviť ako análna fistula.

Liečba v ajurvéde sa zameriava na odstránenie nahromadených toxínov, obnovenie rovnováhy dosh a posilnenie tráviacej sily. Tento prístup môže zahŕňať zmeny v strave, životnom štýle, použitie bylín a detoxikačné procedúry.

Byliny a prírodné metódy odporúčané v ajurvéde na zmiernenie príznakov a podporu hojenia

Bylinná liečba análnej fistuly sa teší veľkej popularite, pretože tradičná medicína často nenachádza efektívne riešenie tohto problému. V ajurvéde, sa toto ochorenie považuje za jedno z najťažšie liečiteľných a je známe pre svoj sklon k recidíve.

Ajurvédske texty uvádzajú množstvo bylín, ktoré môžu byť pri liečbe análnej fistuly účinné. Avšak fistuly spôsobené nerovnováhou všetkých troch dóš a s výskytom obrovského množstva hnisu, alebo dokonca s vylučovaním stolice a patogénnych mikroorganizmov, sú považované za veľmi ťažko liečiteľné.

Pozrime sa bližšie na niektoré z bylín, ktoré sa tradične používajú pri liečbe tohto ochorenia:

gugulipid-kapsuly-zdravoradka-sk

Guggul (latinsky Commiphora mukul):

Táto rastlina je známa pre svoje protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe infekcie a zápalu spôsobeného análnou fistulou. Okrem toho môže zmierniť symptómy ako bolesť a pálenie.

Triphala

Triphala a Vara Churna:

Triphala, kombinácia rastlín Amalaki, Haritaki a Bibhitaki, je známa pre svoje priaznivé účinky na tráviaci systém. Môže pomôcť pri problémoch ako sú opuchy v brušnej dutine, gastritída, nepravidelné črevné pohyby a môže predchádzať zápalom, ktoré môžu viesť k vzniku análnej fistuly. Vara Churna je prášková forma Triphaly, ktorá sa užíva po lyžičkách a môže byť pre niektorých ľudí ešte účinnejšia.

Curcumin95-zdravoradka.sk_1

Kurkuma (Curcumin):

Kurkuma je známa pre svoje silné protizápalové vlastnosti a je považovaná za jednu z najlepších bylín na podporu stabilného vnútorného prostredia tela.

Boswellia-Curcumin-zdravoradka

Boswellia Serrata:

Táto bylina môže byť užitočná pri znižovaní opuchu, zápalu a pálenia spôsobeného análne fistulou a môže tiež podporovať rýchlejšie hojenie a znížiť pravdepodobnosť vytvárania nových fistúl.

Mimosa Di Planet Ayurveda

Mimosa - Di:

Mimóza citlivá pomáha redukovať opuch, krvácanie a urýchľuje hojenie rán a vredov, pričom podporuje regeneráciu tkaniva.

Stravovacie odporúčania pri análnej fistule:

Pri análnej fistule, podobne ako pri hemoroidoch, je dôležité dbať na vhodnú stravu.

Vyvarujte sa týmto jedlám:

  • Korenené a pikantné pokrmy, ako je čili
  • Vyprážané jedlá
  • Cukor a sladené nápoje
  • Alkohol
  • Nakladaná zelenina
  • Mäso
  • Jogurt, banány
  • Ťažké mastné jedlá, syry
  • Cestoviny, keksy, chipsy, hranolky, burgery a iný fast food
  • Jedlá, ktoré spôsobujú zápchu a plynatosť

strava-analna-fistula

Odporúčané jedlá:

  • Ovocie a zelenina, ako sú jablká, hrušky, melóny, papája, hrozno, jahody, kiwi, ananás a kokosové mlieko
  • Zeleninové šaláty, cukety, tekvice
  • Celozrnné pečivo
  • Sušené ovocie
  • Veľa vody
  • Ryža s rascou
  • Z korenín uprednostnite kurkumu, škoricu, fenikel, klinčeky a aníz

Ajurvéda odporúča aj

Panchakarma, ktorá je sériou detoxikačných procedúr zameraných na čistenie tela. Jednou z techník Panchakarma je Vasti (liečebné klystíry), ktoré môžu pomôcť pri liečbe análnych fistúl tým, že vyrovnávajú vata doshu a odstraňujú toxíny z tela.

Je dôležité poznamenať, že aj keď môže byť ajurvéda užitočná pri podpore celkového zdravia a môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky, neexistujú vedecké dôkazy, ktoré by podporili jej účinnosť ako primárnej liečby análnych fistúl. Pacienti by mali vždy konzultovať s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom pred začatím akejkoľvek novej formy liečby.

Integrácia konvenčnej a ajurvédsky liečby

Kombinácia západnej medicíny a ajurvédskych postupov môže byť užitočná pre pacientov, ktorí hľadajú komplexný prístup k liečbe análnych fistúl. Integrácia týchto dvoch systémov môže pomôcť nielen pri liečbe samotnej fistuly, ale aj pri zlepšení celkového zdravia a kvality života pacienta.

Kombinácia západnej medicíny a ajurvédskych postupov

Západná medicína poskytuje diagnostické nástroje a chirurgické metódy, ktoré sú nevyhnutné pre presné určenie polohy a rozsahu fistuly a jej účinnú liečbu. Ajurvéda môže ponúknuť podporné stratégie zamerané na zmiernenie symptómov, zlepšenie trávenia a posilnenie imunitného systému.

Možnosti kombinácie môžu zahŕňať:

  • Použitie chirurgických techník na odstránenie fistuly v kombinácii s ajurvédskymi bylinami a doplnkami na podporu hojenia a prevenciu recidívy.
  • Integrácia ajurvédskych princípov stravovania a životného štýlu do pooperačnej starostlivosti na zlepšenie trávenia a znižovanie zápalu.
  • Využitie ajurvédskych masáží a procedúr, ako je Panchakarma, pre detoxikáciu tela a uvoľnenie napätia v oblasti anorektálnej oblasti.

krvacanie-z-konecnika

Odporúčania pre tých, ktorí zvažujú integrovaný prístup

Pre pacientov, ktorí zvažujú integrovaný prístup, je dôležité:

  1. Konzultácia s lekármi: Pred začatím akejkoľvek novej formy liečby by mal pacient konzultovať so svojím konvenčným lekárom aj s kvalifikovaným ajurvédskym bolesť pri sedení terapeutom.
  2. Informovanosť o liečbe: Pacient by mal byť plne informovaný o všetkých možnostiach liečby, ich výhodách, rizikách a potenciálnych interakciách medzi konvenčnými liekmi a bylinnými doplnkami.
  3. Monitorovanie: Počas integrácie liečebných prístupov je dôležité pravidelné monitorovanie stavu pacienta, aby sa zabezpečilo, že liečba je bezpečná a efektívna.
  4. Udržiavanie komunikácie: Pacient by mal udržiavať otvorenú komunikáciu medzi všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, aby sa zabezpečila koordinovaná a konzistentná starostlivosť.
  5. Realistické očakávania: Integrácia liečebných prístupov môže byť dlhodobý proces a je dôležité mať realistické očakávania ohľadom výsledkov liečby.

Integrácia konvenčnej a ajurvédsky liečby by mala byť vždy vykonávaná pod odborným dohľadom a s dôrazom na bezpečnosť a zdravie pacienta.

Povzbudenie na záver

V liečbe, ako aj v živote, je cesta k uzdraveniu často neistá a vyžaduje si odvahu a trpezlivosť. Nezabúdajte, že každý krok vpred, aj ten najmenší, vás približuje k cieľu. Buďte v kontakte so svojím telom, poskytujte mu podporu, ktorú potrebuje, a dôverujte procesu. Vaša cesta k zdraviu môže byť inšpiráciou pre ostatných a príbehom odolnosti, ktorý si zaslúži byť rozprávaný.

Pamätajte, že nie ste v tejto ceste k zdraviu a pohode sami. Okrem podpory od odborníkov v zdravotníctve môžete nájsť útechu a porozumenie v komunite ľudí, ktorí prechádzajú podobnými skúsenosťami. Buďte otvorení k rôznym formám liečby, diskutujte o nich so svojimi lekármi a vyberte si cestu, ktorá je pre vás najvhodnejšia. Váš príbeh je jedinečný, a vaša odvaha a odhodlanie na ceste k uzdraveniu sú skutočne obdivuhodné.

Autorka:

Radka Žiaková

  • vyštudovala Strednú Zdravotnícku Školu v Bratislave a sociálne štúdie na VŠ Danubius v Sládkovičove
  • momentálne píše články ako SEO špecialista pre poctivéSEO zamerané prevažne na zdravie a zdravý životný štýl
  • zaujíma sa o alternatívnu medicínu, absolvovala a stále sa zapája do prednášok a kurzov o ajurvéde, tradičnej čínskej medicíne, zdravom stravovaní a zdravom životnom štýle

 

Zdroje:

https://www.planetayurveda.sk/analna-fistula-ajurvedska-liecba.html

https://www.planetayurveda.com/library/anal-fistula/

https://doktorpro.sk/blog/faq-how-to-get-rid-of-rectal-fistula

https://doktorpro.sk/bratislava/services/proctology/rectal-fistula

https://www.proktovena.sk/fistuly-analne-a-perialne

https://www.nhs.uk/conditions/anal-fistula/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14466-anal-fistula