Cícerové kari - vegánsky recept

Cícerové kari - tvoja cesta k exotickým chutiam

Predstavte si, že by ste mohli preniesť svoje chuťové poháriky do vzdialenej Indie bez toho, aby ste museli opustiť pohodlie svojej kuchyne. S týmto receptom na cícerové kari sa vydáte na kulinársku cestu plnú vôní a chutí, ktoré vás zavedú priamo do srdca exotického sveta. Tento jednoduchý, no nesmierne chutný recept je perfektným spôsobom, ako si vychutnať zdravú a vyváženú vegánsku večeru.

Na cícerové kari potrebujeme

Olivový olej / para olej
1/2 cibule, nakrájanej na jemno
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 čajová lyžička čerstvého zázvoru, nastrúhaného
1 čajová lyžička kari prášku
1 čajová lyžička kurkumy
1 čajová lyžička sušenej bazalky
1 čajová lyžička sušeného oregana
1 čajová lyžička sladkej papriky
1 čajová lyžička mletého koriandra
Štipka soli a čierneho korenia podľa chuti
2 konzervy cíceru, scedeného
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka paradajkového pretlaku
1 konzerva kokosového mlieka, nám najviac chutí RedCoco

Ako pripraviť cícerové kari

Na hlbokú panvicu alebo hrniec nalejte trochu  oleja a na stredne silnom ohni opražte cibuľu, cesnak a zázvor, kým nezmäknú, asi 2 minúty.
Pridajte kari prášok, kurkumu, bazalku, oregano, sladkú papriku a koriander. Premiešajte a nechajte koreniny pražiť asi minútu, aby sa ich arómy uvoľnili.
Pridajte cícer a dobre premiešajte, aby sa obalil koreninami. Potom pridajte zeleninový vývar, paradajkový pretlak a kokosové mlieko.
Znížte teplotu a nechajte zmes pomaly bublať, kým sa nezahustí. Ak je kari príliš riedke, odoberte asi tretinu zmesi z hrnca, rozmixujte ju a potom ju vráťte späť. Tým dosiahnete krémovú konzistenciu bez straty textúry cíceru.
Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte teplé s ryžou alebo chlebom naan.

Tento recept na cícerové kari je nielen chutný, ale aj výživný. Cícer je bohatý na proteíny a vlákninu, Para olej obsahuje vysoký podiel vitamínov a minerálov a pozitívne ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, zatiaľ čo kokosové mlieko dodáva jemnú krémovosť a bohatú textúru.

Pripravte si ho aj v období, keď "na vás niečo lezie", má podobné účinky ako náš poctivý slepačí vývar.

Dobrú chuť!