Celozrnné krekry - zdravé chrumkanie nielen pre vegánov

 

Pripravte si miesto v kuchyni, zapnite si obľúbenú hudbu a pripravte sa na to, že spolu vytvoríme niečo naozaj výnimočné. Dnes si totiž spoločne pripravíme slané krekry, ktoré vás nielen potešia svojou chrumkavosťou, ale aj nabitím energie a živinami. Tento recept je vhodný aj pre vegánov.

Celozrnné krekry: Zdravé chrumkanie

Tieto krekry sa môžu pochváliť zložením plným semienok, ktoré sú nielen výživné, ale aj neuveriteľne chutné.

Na celozrnné krekry budeme potrebovať:

- 150g tekvicových semienok - pre tú správnu dávku zinku a magnézia,
- 100g slnečnicových semienok - skvelý zdroj vitamínu E,
- 50g semienok chia - bohaté na omega-3 mastné kyseliny,
- 75g sezamových semienok - pre vápnik a železo,
- 45g mletého ľanového semienka - pre vlákninu a lignany,
- soľ - pre ten správny šmrnc,
- 400 ml vriacej vody - ktorá spojí všetky ingrediencie dohromady.

Postup:

1. V jednej veľkej mise spojte všetky suroviny okrem vody. Premiešajte, aby sa všetky semená rovnomerne rozložili.

2. K surovine pridajte 400 ml vriacej vody. Voda by mala byť práve dosť horúca, aby sa všetky ingrediencie spojili dohromady, vytvárajúc lepkavú zmes. Môžete ju nechať chvíľku postáť, kým chia semienka trochu napučia.

3. Pripravte si plech na pečenie, ktorý si vysteľte papierom na pečenie. Zmes rovnomerne rozotrite na plech. Snažte sa zmes rozložiť čo najrovnomernejšie, aby sa krekry piekli rovnomerne.

4. Pečte v predhriatej rúre na 160 stupňoch Celzia približne 60 minút. Dôležité je sledovať, aby krekry neboli príliš suché alebo naopak mäkké. Ideálne je, keď sú pekne zlatisté a chrumkavé.

5. Po upečení nechajte krekry vychladnúť a potom ich môžete rozlámať na menšie kúsky. Sú ideálne na snack k večernému sledovaniu filmu alebo ako rýchle dopoludňajšie pohostenie.

Či už ste zarytým fanúšikom zdravého životného štýlu, alebo len hľadáte chutnú a zdravú alternatívu k obyčajným snackom, tieto krekry sú pre vás tou pravou voľbou. Svojou jednoduchosťou a variabilitou si získajú každého. Navyše, kombinácia semienok vám poskytne dávku dôležitých živín a energie. Tak čo, dáte si chrumkavé zdravé krekry?

Dobrú chuť

 veganske-krekry