Ako zvládnuť zápal sedacieho nervu - praktické tipy pre úľavu od bolesti ischiasu

 

Bolesť je univerzálny jazyk tela, ktorý nám hovorí, že niečo nie je v poriadku. Je to varovný signál, ktorý by sme nikdy nemali ignorovať. Ischias môže byť dôsledkom mnohých faktorov - od nešťastnej fyzickej námahy až po dlhodobé sedavé zamestnanie. Ale čo keď existuje spôsob, ako sa s touto bolesťou vysporiadať bez nutnosti siahnuť po silných liekoch? A čo keby sme mohli príčinu bolesti nielen zmierniť, ale aj predchádzať jej v budúcnosti?

V nasledujúcom článku preskúmame rôzne prístupy k ischiasu, od tradičnej medicíny po alternatívne metódy. Ponúkneme vám tiež inšpiráciu na jednoduché strečingové cvičenia, ktoré môžu uvoľniť napätie a priniesť úľavu. A nezabudneme ani na prírodné prostriedky a doplnky stravy, ktoré môžu posilniť vaše zdravie a zlepšiť vašu schopnosť čeliť ischiasu. 

Čo je ischias?

Ischias je bolestivý stav, ktorý je spôsobený dráždením alebo stlačením sedacieho nervu – najdlhšieho a najhrubšieho nervu v ľudskom tele. Tento nerv začína v dolnej časti chrbtice a pokračuje cez zadok a zadnú stranu nôh až do chodidiel. Keď je tento nerv podráždený, môže to viesť k bolesti, ktorá sa šíri od bedier cez zadok až po nohy.

Príčiny ischiasu

Príčiny ischiasu sú rôzne. Najčastejšie je to spôsobené vyskočenou medzistavcovou platničkou v bedrovej časti chrbtice, ktorá tlačí na nerv. Iné možné príčiny zahŕňajú:

  • Zápal
  • Nádor, ktorý tlačí na nerv
  • Poškodenie spôsobené nehodou
  • Degeneratívne zmeny chrbtice súvisiace s vekom
  • Sedavý životný štýl alebo dlhodobé sedenie

poskodenie-nervu-ischias

PikWizard

Symptómy a diagnostika - Popis typických symptómov spojených s ischiasom

Pri symptómoch ischiasu je dôležité všimnúť si najmä:

  • Bolesť, ktorá sa začína v dolnej časti chrbta a šíri sa do nohy alebo nôh, aj v noci
  • Zvýšená bolesť pri sedení, kašli alebo kýchaní
  • Slabosť, necitlivosť alebo brnenie v nohe
  • Pocit mravčenia v nohách , chodidlách alebo prstoch
  • Jednostranné príznaky - ischias typicky postihuje len jednu nohu
  • Necitlivosť alebo slabosť krížov, zadku alebo nôh

Ischiatická bolesť je často spôsobená stláčaním alebo dráždením sedacieho nervu. Tento problém môže vyvolať vyššie spomenuté faktory, pričom najbežnejšími sú problémy s medzistavcovými platničkami. Platničky môžu vyvíjať tlak na nervy a spôsobovať bolesť, ktorá sa nevyvinie zo dňa na deň, ale môže to trvať aj roky.

symptomy-ischiasu

Pexels

K hernii medzistavcovej platničky môžu prispieť aj kostné výrastky na stavcoch alebo v ojedinelých prípadoch aj nádory. Dlhodobý útlak nervu môže viesť k jeho zápalu, čo si vyžaduje pozornosť a liečbu. Medzi ďalšie možné príčiny patrí nesprávny postoj tela, sedavý spôsob života, nedostatok fyzickej aktivity a slabé brušné a chrbtové svaly. Reumatoidné ochorenia, prechladnutie chrbtice a bedier, alebo nadmerné fyzické zaťaženie, tiež môžu ischias vyvolať.

Väčšina ľudí so zdravotnými problémami súvisiacimi s ischiasom zažije zlepšenie a postupné ustúpenie bolesti do 4 až 6 týždňov. Avšak, stav môže pretrvávať dlhšie a viesť k obmedzeniam v každodennom živote. 

Diagnostika ischiasu

Pri diagnostike ischiasu lekár skúma nielen fyzické symptómy, ale zohľadňuje aj anamnézu pacienta, vrátane jeho pracovných návykov, životného štýlu a predchádzajúcich zdravotných problémov. Fyzikálne testy môžu zahŕňať štandardné neurologické vyšetrenia, ako je kontrola reflexov, sily a schopnosti pacienta pohybovať nohami v rôznych smeroch.

Ak je to potrebné, na potvrdenie diagnózy ischiasu môže lekár odporučiť zobrazovacie testy ako magnetickú rezonanciu (MRI) alebo počítačovú tomografiu (CT). Tieto testy pomáhajú identifikovať štruktúrne problémy. 

diagnostika-iaschias

Konzervatívna liečba ischiasu

Existuje niekoľko spôsobov, ako si môžete pomôcť v pohodlí domova ešte predtým, než vyhľadáte lekára. 

Teplo alebo chlad na ischias?

Pri prvých príznakoch môže byť účinné aplikovanie teplých alebo studených obkladov na postihnutú oblasť, a to približne na 20 minút každé dve hodiny. Vyskúšajte, ktorý typ obkladu vám prináša väčšiu úľavu, alebo môžete oba typy striedať.

Lieky bez receptu 

Na dočasné zmiernenie bolesti môžete siahnuť aj po bezreceptových liekoch proti bolesti, ako sú nesteroidné protizápalové prípravky alebo relaxanty svalstva. Pred ich použitím však odporúčam konzultáciu s lekárnikom, aby ste predišli možným nežiaducim interakciám alebo vedľajším účinkom.

Ak ischiatická bolesť neustupuje

Pokračujúca bolesť je signálom, že je čas na návštevu vášho lekára, ktorý posúdi situáciu a podľa potreby vás odošle k špecialistovi. V prípadoch, keď bežná liečba neprináša úľavu, môže lekár navrhnúť epidurálnu injekciu kortikosteroidu, ktorá znižuje zápal a bolesť v oblasti okolo sedacieho nervu.

Ak je príčinou ischiasu hernia disku a ani injekčná liečba neprinesie očakávanú úľavu, lekár môže pristúpiť k operačnému riešeniu. Cieľom operácie je odstrániť časť vysunutého disku, čím sa uvoľní tlak na sedací nerv.

ulava-od-bolesti

Vecteezy

Pohyb cez bolesť môže tiež pomôcť

Napriek bolesti sa snažte zostať v pohybe, pretože mierne cvičenie môže podporiť redukciu zápalu a bolesti. Fyzioterapeut vám môže poradiť, ako správne naťahovať svaly zadnej časti stehien a dolnú časť chrbta, a odporučiť vhodné cviky pre stabilizáciu postihnutej oblasti. Nezabudnite tiež na krátke prechádzky, ktoré môžu byť prospešné.

Výber správneho matraca môže zlepšiť kvalitu spánku

Pri problémoch s ischiasom môže mať výber vhodného matraca zásadný vplyv na kvalitu spánku. Dôležité je zvážiť niekoľko faktorov, ako sú tvrdosť matraca, použitý materiál, a rozmery. Matrac by mal poskytovať dostatočnú podporu pre chrbticu a zároveň sa prispôsobiť tvaru vášho tela, čím pomáha zmierniť tlak na nervy a zlepšiť cirkuláciu.

Pri spánku môže pomôcť matrac, ktorý je dostatočne tvrdý, aby podporoval chrbát, ale zároveň poskytoval komfort potrebný pre odpočinok. Tvrdší matrac môže lepšie podporovať chrbát, zatiaľ čo mäkší matrac môže byť pre niektorých ľudí pohodlnejší. Rovnako je dôležité zvoliť matrac správnych rozmerov, ktorý umožní pohodlne sa vyspať bez obmedzení.

Miniinvazívne postupy v liečbe ischiasu 

Rádiofrekvenčná modulácia, kde sa liečivo podáva do epidurálneho priestoru

Epiduroskopicky asistovaná adheziolýza, ktorá môže pomôcť v prípade zrastov v epidurálnom priestore. 

Význam správnej ergonómie - držanie tela

Správna ergonómia je dôležitá nielen v práci, ale aj pri každodenných činnostiach, ako je sedenie a spánok. V prípade sedavého zamestnania je dôležité udržiavať správnu polohu chrbtice a pravidelne meniť polohu, aby sa predišlo dlhodobému tlaku na sedací nerv. Pri spánku môže pomôcť matrac strednej tvrdosti a vankúš, ktorý podporuje prirodzenú krivku krčnej chrbtice.

Alternatívne a doplnkové metódy liečby ischiasu

Ischias môže byť veľmi obmedzujúci a bolestivý stav. Okrem konvenčnej liečby, ako sú lieky proti bolesti a fyzioterapia, existuje niekoľko alternatívnych a doplnkových metód, ktoré môžu prispieť k úľave od bolesti a zlepšeniu pohyblivosti. Tu je niekoľko prístupov, ktoré sa osvedčili u mnohých ľudí trpiacich ischiasom:

masaz-alternativa-ischias

Vecteezy

Akupunktúra

Akupunktúra je starodávna čínska medicínska prax, ktorá zahŕňa vkladanie tenkých ihličiek do špecifických bodov na tele, aby sa stimulovali energetické dráhy a podporila prirodzená schopnosť tela liečiť sa. Táto metóda sa ukázala byť účinná pri znižovaní bolesti a zlepšovaní funkcie u pacientov s ischiasom.

Bankovanie a gua sha (špeciálna čínska masážna technika s použitím doštičky z byvolej rohoviny) sú skvelými metódami, ako sa postarať o svoje telo. Ak cítite v tele chlad, veľmi užitočné môže byť aj použitie moxy (“cigara” vyrobená z byliny pelynek). Túto moxu môžete aplikovať priamo na postihnuté miesta alebo na akupunkturné body. 

Pamätajte, že teplo by malo byť vždy suché. Preto by ste sa nikdy nemali ponárať do horúcej vane, najmä ak máte problémy s ústrelom. Teplo vytvorené v postihnutom mieste môže vyvolať opuch, ktorý môže byť veľmi malý, no kontakt s vodou by jeho stav mohol ešte zhoršiť.

Chiropraktika

Chiropraktická starostlivosť sa zameriava na diagnostiku, liečbu a prevenciu mechanických porúch pohybového systému, najmä chrbtice. Chiropraktici používajú rôzne techniky manuálnej terapie vrátane manipulácie chrbtice, aby pomohli obnoviť správne zarovnanie chrbtice a zmierniť tlak na nervy.

Masáže

Masáže môžu pomôcť uvoľniť svalové napätie, zlepšiť prekrvenie a zmierniť bolesti súvisiace s ischiasom. Existuje mnoho typov masáží, vrátane švédskej masáže, hlbokotkanej masáže a trigger point terapie, ktoré môžu byť prospešné pre ľudí s bolesťou chrbta a ischiasom.

Strečing a jemné cvičenia

Pravidelné strečingové a jemné posilňovacie cvičenia môžu pomôcť udržiavať flexibilitu chrbtice a svalov okolo nej, čo môže zmierniť príznaky ischiasu. Niektoré účinné strečingové cviky pre ľudí s ischiasom zahŕňajú:

  • Piriformis strečing: Ľahnite si na chrbát, prekrížte jednu nohu cez druhú a potiahnite koleno smerom k hrudi.
  • Hamstring strečing: Sadnite si na zem s rovnými nohami, siahnite rukami k prstom na nohách.
  • Spinal twist: Ležte na chrbte, ohnite jednu nohu a prehoďte ju cez opačnú stranu tela, zatiaľ čo druhá ruka sa snaží zostať na zemi, aby ste cítili strečing v dolnej časti chrbta a boku.

hamstring-strecing

Pexels

Prírodné prostriedky a doplnky stravy pri liečbe ischiasu

Prírodné prostriedky a doplnky stravy môžu byť účinným riešením pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným liekom proti bolesti. Rastlinné extrakty, bylinky a určité doplnky stravy majú schopnosť nielen zmierniť bolesť, ale aj podporiť celkové zdravie a pohodu. Tu sú niektoré prírodné zložky a ich potenciálne výhody pri liečbe ischiasu a iných bolestivých stavov:

Ajurvédske extrakty účinné pri ischiase

BoswelliaCurcumin:

Predstavujeme vám silnú protizápalovú kombináciu, ktorá spája výťažok z boswellie (Shallaki) a kurkumy (obsahuje až 95% kurkuminoidov). Táto synergická dvojica nielenže efektívne bojuje proti zápalom, ale tiež účinne znižuje opuchy. Môžete ju bez obáv užívať aj dlhšie časové obdobie.

Ashwagandha:

Ashwagandha je skutočným posilňovačom chrbtového svalstva, šliach, väzív a celkovej nervovej sústavy. Účinne redukuje zápal a podráždenie ischiatického nervu, čím pomáha zmierňovať bolesti spojené s ischiasom. Navyše, ashwagandha významne znižuje dóšu Vata, čo je obzvlášť prospešné nielen pri ischiase, ale aj pri artritíde či tzv. zamrznutom ramene.

Guggul:

Guggul je známy svojimi bolesti tlmiacimi a protizápalovými vlastnosťami. V prípadoch vážnych a intenzívne bolestivých stavov pohybového aparátu sa často kombinuje s BoswelliaCurcuminom pre maximálnu účinnosť a rýchlejšiu úľavu.

Všetky tieto extrakty sú inšpirované tradičnou ajurvédska medicínou a sú výsledkom hlbokého pochopenia prirodzených procesov v ľudskom tele. 

Vitamíny a minerály

Magnézium: Tento minerál môže pomôcť uvoľniť svalové napätie a kŕče, čo je obzvlášť užitočné pri bolestiach spôsobených ischiasom.

Omega-3 mastné kyseliny: Nachádzajú sa v rybom oleji a ďalších zdrojoch a sú známe svojimi protizápalovými účinkami.

Vitamín D: Nedostatok vitamínu D môže prispievať k chronickým bolestiam, preto je jeho dostatočný príjem dôležitý pre podporu zdravia kostí a svalov.

Bylinné čaje a náplaste

Čaj z vŕbovej kôry: Vŕbová kôra obsahuje salicín, ktorý telo využíva na výrobu chemických látok podobných aspirínu a môže poskytnúť úľavu od bolesti.

Zelený čaj: Je bohatý na antioxidanty a môže pomôcť znižovať zápal a bolesť.

Wutong: Bylinná náplasť s kombináciou bylín s protizápalovými a regeneračnými vlastnosťami ako je napríklad škoricovník, myrhovník alebo archangelika.

Zhui Feng: Náplasť so zosilneným efektom proti bolesti obsahuje kalafunu, dračiu krv a koprníček, ktorý pôsobí ako prírodné analgetikum.

naplast-wutong-tiande-zdravoradkanaplast-na-silnu-bolest-svalov-zhui-feng

Ako predchádzať ischiatickým bolestiam?

Kľúčovým prvkom je - nikdy nevystavovať chrbát chladu. Rovnako dôležitý je aj váš postoj. Zamyslite sa nad tým, ako stojíte. Rozdeľujete váhu rovnomerne na obe nohy? Alebo na jednej nohe stojíte ľahšie? 

Častým problémom bývajú aj prepnuté kolenné kĺby - hovorí sa tomu zamknuté kolená. V takomto postoji narúšate spojenie nôh s bedrovou oblasťou. Postavte sa a skúste si najprv na 2 minúty maximálne prepnúť kolená a potom ich mierne povoľte - odomknite. Mali by ste pocítiť rozdiel v prehnutí v bedrovej časti.

V zajatí stereotypov

Nosíte dieťa v jednej ruke, sedíte s nohou prehodenou cez druhú nohu, pri práci na počítači ste otočení stále na jednu stranu. Všetky tieto "zlé návyky" vás môžu postupne doviesť až k ischiasu. Preto je dôležité si uvedomiť svoje pohybové vzorce a snažiť sa ich pravidelne meniť a vyvažovať, aby ste predišli jednostrannému zaťažovaniu a následným bolestiam chrbta.

Záver

Naše telo s nami neustále komunikuje a poskytuje nám signály o svojom stave. Ak sa cítite unavení, máte bolesti alebo akékoľvek iné nezvyčajné symptómy, je to spôsob, akým nám telo hovorí, že niečo nie je v poriadku.

Bolesť je najjasnejším varovným signálom, ktorý by ste nikdy nemali ignorovať. Bolesti chrbta, napríklad tie spojené s ischiasom, môžu výrazne ovplyvniť schopnosť vykonávať každodenné činnosti a môžu byť signálom o potrebe zmeny v životnom štýle, pracovných návykoch alebo potrebe lekárskej starostlivosti.

Niekedy môže byť ťažké rozpoznať, kedy presne by sme mali vyhľadať lekársku pomoc. Preto je dôležité byť obozretní a pri prvých príznakoch bolesti, najmä ak sú opakované alebo intenzívne, konzultovať to s odborníkom.

Alternatívne a doplnkové metódy liečby môžu byť cenným doplnkom k tradičnej medicíne. Akupunktúra, chiropraktika, masáže a rôzne strečingové cvičenia môžu pomôcť uvoľniť napätie v oblasti chrbtice a zmierniť bolesť. Rovnako aj prírodné prostriedky a doplnky stravy, ako sú bylinky a vitamíny, môžu podporiť úľavu od bolesti a zároveň posilniť naše celkové zdravie.

Nezabúdajte však, že žiadna metóda nie je univerzálna a to, čo funguje pre jedného, nemusí nutne fungovať pre druhého. Preto je dôležité pristupovať k alternatívnym metódam s odbornou podporou a vždy v kombinácii s odporúčaniami lekárov.

Venujte pozornosť tomu, ako sa cítite, a buďte proaktívni vo vzťahu k svojmu zdraviu. Vyvážená strava, pravidelný pohyb a dostatočný odpočinok sú kľúčom k udržaniu dobrej fyzickej kondície a môžu pomôcť predchádzať mnohým zdravotným problémom, vrátane bolesti chrbta.

Zdroje:

https://lekar.sk/clanok/ischias

https://www.cestazelvy.cz/clanky-ischias-jak-se-zbavit-bolesti-podle-tcm.html

https://www.biomag-magnetoterapia.sk/ischias-akutny/

https://www.platnicky.sk/ischias/

https://www.planetayurveda.sk/ajurveda/ajurvedska-medicina-liecba-chorob/ischias.html

https://www.webmd.com/back-pain/sciatica-symptoms

Úvodný obrázok:

https://pikwizard.com/photo/digital-composite-of-highlighted-spine-of-woman-with-back-pain/17e757f275b97c4e0f77b71292d75aad/